Main Content

Hádzaná:Prešov víťazom základnej časti, extraliga pokračuje duelmi v nadstavbách

sobota, 1. február 2014 21:05 | Autor: TASR

Bratislava 1. februára (TASR) - Hádzanári Tatrana Prešov sa stali po sobotňajšom 18. kole víťazmi základnej časti extraligy mužov 2013/2014, keď od začiatku sezóny ani raz neokúsili trpkosť prehry. Najvyššia domáca súťaž bude po nedeľňajšom vloženom dueli medzi SR "20" a Pezinkom od budúceho víkendu pokračovať duelmi v dvoch nadstavbových skupinách, o účasť na záverečnom Final Four bude bojovať šestica tímov. Zvyšné štyri celky z dolnej časti tabuľky sa pobijú o zachovanie extraligovej príslušnosti.

Účasť v nadstavbovej skupine prvých šiestich tímov po základnej časti si v utorok vybojovali na poslednú chvíľu hádzanári ŠKP Bratislava, ktorí vďaka víťazstvu 25:21 nad Novými Zámkami predbehli v tabuľke Považskú Bystricu. Tá v domácom súboji s Topoľčanmi v dramatickom závere len remizovala 36:36 a bod jej k účasti v nadstavbovej A-skupine nestačil.

Okrem Bratislavčanov a Prešovčanov sa v boji o playoff predstavia ešte aj mužstvá Hlohovca, Topoľčian, Košíc a Nových Zámkov. Po desiatich dueloch formou každý s každým doma a vonku si najlepšia štvorica zaistí účasť na záverečnom turnaji Final Four. Semifinálové série playoff sa spoločne s tou finálovou hrajú na tri víťazné duely, rovnakou formou vzíde aj meno víťaza série o 3. miesto. Obhajcom prvenstva je historicky najúspešnejí slovenský hádzanársky tím Tatran Prešov, meno víťaza spozná verejnosť najneskôr 28. mája.

V B-skupine nadstavby (7. - 10. miesto) sa predstavia tímy Martina, Pezinka, Modry a Považskej Bystrice. Každý sa stretne s každým dvakrát rovnakým systémom ako v A-skupine. Mužstvo, ktoré sa po šiestich stretnutiach umiestni na poslednej 10. priečke, zostúpi do I. ligy. Všetky kluby vstupujú do nadstavbovej časti extraligy s počtom bodov, ktorí dokázali získať v základnej časti.

Premiérovú účasť v najvyššej domácej súťaži zavŕšia v nedeľu hádzanári reprezentačného výberu do 20 rokov, ktorí nastúpia na svoj posledný tohtosezónny duel v extralige proti Pezinku. V najbližšom čase ich bude čakať príprava na kvalifikačný turnaj o postup na ME 2014, ktoré sa budú konať v Rakúsku. V dňoch 4. - 6. apríla zabojujú v 2. skupine v Dánsku o dve miestenky na európsky šampionát s domácimi rovesníkmi, Čechmi a Poliakmi.

Prehľad mužstiev v nadstavbách:

A-skupina (o 1. - 6. miesto): Tatran Prešov, HC Sporta Hlohovec, HK Topoľčany, 1. MHK Košice, HC Štart Nové Zámky, ŠKP Bratislava

B-skupina (o 7. - 10. miesto): MŠK Považská Bystrica, Slovan Modra, MHáK Martin, ŠKH Agrokarpaty Pezinok