Main Content

Futbal: FIFA bojuje proti biznisu s detskými futbalistami

sobota, 5. apríl 2014 15:05 | Autor: TASR

Madrid 5. apríla (TASR) - Tisícky futbalových agentov a manažérov striehne po celom svete v nádeji, že nájde nového Lionela Messiho. Nákup mladých futbalistov v detskom veku sa stal nekontrolovateľným biznisom, ktorý chce Medzinárodná futbalová federácie (FIFA) zastaviť. Dokázala to potrestaním FC Barcelona, ktorá za porušenie pravidiel pri registrácií hráčov do 18 rokov nemôže realizovať žiadne transfery do leta 2015.

"Hlavným motívom je kúpiť šikovné dieťa z chudobnej krajiny za smiešnu sumu a následne na ňom zarobiť milióny, tak ako to bolo v prípade Messiho," povedal čílsky expert na biznis s detskými futbalistami Juan Pablo Meneses. "Posadnutosť súčasného futbalu je nájsť nového Messiho," dodal autor knihy Ninos futbolistas (Detskí futbalisti).

Barcelona dominovala svetovému futbalu v uplynulej dekáde najmä vďaka hráčom, ktorých si vychovala v akadémii La Masia. Mládežníckym systémom klubu prešli Messi, Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Sergio Busquets, Carles Puyol, Gerard Pique a Victor Valdes. Podobu La Masie už kopírujú aj kluby v Nemecku a v Anglicku a snažia sa do systému zohnať mladých hráčov z chudobných krajín.

"Dnes neexistuje mimoriadne talentovaný futbalista vo veku 10 až 12 rokov, ktorého by nesledovala Barcelona," pokračoval Meneses, ktorý trest pre katalánsky klub považuje za zlomový bod v boji proti nákupu mladých futbalistov, ale spochybnil motív FIFA. "Otázka je, prečo teraz a prečo Barcelona. Prvým vysvetlením je, že sa FIFA rozhodla zakročiť priamo proti Barcelone a druhým, že sa snaží urobiť si dobré meno 70 dní pred začiatkom majstrovstiev sveta v Brazílii, kde sa nakupuje najviac mladých talentov," dodal Meneses. Proti podpisu zmlúv s hráčmi do 18 rokov sa v minulosti zasadil aj prezident UEFA Michel Platini.

Peniaze sú pre kluby v dnešnom futbale takisto dôležité ako góly a body. "Keď budú mať Messiho dcéra a Ronaldov syn 20 rokov, pošlú ich spoločne na opustený ostrov a keď splodia dieťa, tak ho okamžite pošlú do výskumného centra. To je dnešný futbal," dodal na záver s dávkou irónie Meneses.