Main Content

Hokej-play-off: Košičania vedia o silných stránkach súpera, šijú víťaznú taktiku

utorok, 8. apríl 2014 14:05 | Autor: TASR

Košice 8. apríla (TASR) - Hokejisti úradujúceho vicemajstra HC Košice nastúpia v slovenskej najvyššej súťaži už na svoje siedme finále v rade, celkovo štrnáste. Víťazom po základnej časti sa tentoraz postavia do cesty hokejisti Nitry, pre ktorých to budú premiérové finálové zápolenia.

"Určite to bude tuhý boj, budú to ťažké zápasy. Myslím si, že účasť vo finále je zaslúžená pre obidva tímy, keďže po základnej časti boli na špici tabuľky. Sledovali sme niektoré zápasy s Nitrou, ktorá hrala s nasadením. Hru musíme zanalyzovať, pripraviť sa ňu tak, aby sme boli úspešní," uviedol v rozhovore pre TASR tréner Anton Tomko.

Pokiaľ sa nič závažné neudeje, tak hlavný kormidelník Košíc by mal mať na finálové stretnutia k dispozícii všetkých zverencov, s ktorými už spriada víťaznú taktiku. "Taktiku musíme ušiť presne na Nitru. Určite neprezradíme akým systémom budeme hrať, to si necháme pre seba. Chceme sa pripraviť čo najlepšie, čo najdokonalejšie, aby sme boli pripravení na finále. Vieme o silných stránkach Nitry a na tie sa musíme zamerať," konštatoval Tomko.

Ako posledný zaznamenal návrat do zostavy v šiestom semifinálovom zápase center Tomáš Marcinko, ktorý si na olympijskom turnaji v Soči poranil koleno. "Cítim sa veľmi dobre, keďže sme vyhrali a postúpili do finále. Pred zápasom to však bolo nemastné-neslané, pretože som nastúpil po dlhej dobe. Sústredím sa už iba na finále a nie na nohu. Ešte stále je na čom pracovať, som však rád, že začína vrchol sezóny a budem môcť nastúpiť," zamyslel sa Marcinko.

V základnej časti na seba obaja súperi narazili šesťkrát a obaja si pripísali na svoje konto zhodne po tri víťazstvá. "Celú sezónu sme makali, chceli sme byť prví, aby sme v play off mali vždy výhodu domáceho prostredia. Pôjdeme od zápasu k zápasu a práve úvodný bude pre nás momentálne najdôležitejší. Nitra má veľmi dobrú ofenzívu, čo sme mohli vidieť počas celej sezóny i v play off. Musíme si preto dať pozor na hráčov, ktorí v ich tíme tvoria najviac a samozrejme aj na ich presilové hry," hodnotil hru Nitry Marcinko.

Práve presilové hry zdobia hru finálového súpera "oceliarov", okrem toho aj vysoké nasedenie a túžba po víťazstve. "V každom zápase je to o nasadení a pohybe na ľade. Ak stojíme na ľade a ak sa veľmi nehýbeme, tak je to na nič. Sami sme sa presvedčili o tom v niektorých zápasoch. Naopak, ak sme bojovali, dreli a korčuľovali počas celého duelu, tak prišiel aj výsledok aký sme chceli. Čiže budeme sa o to snažiť," načrtol možný recept na úspech košický útočník.

Marcinko si plne uvedomuje, že súboje play off nie sú iba o kvalitnej ofenzíve, ale aj o defenzíve na čele s mužmi v brankárskych maskách. "Od defenzívy sa zakladá útok a my sa pokúsime hrať v defenzíve čo najlepšie. Chceme svedomito brániť a plniť si obranné povinnosti, potom prídu i šance." V histórii play off sa obidve družstvá stretli trikrát (2004/2005, 2010/2011, 2012/2013), no iba vo štvrťfinále, pričom Košice vždy vyhrali 4:1 na zápasy.

Finálová séria bude mať špecifickú príchuť pre košického centra Tomáša Hrnku, ktorý v minulej sezóne obliekal práve dres "corgoňov" z Nitry. "Bude to mať pre mňa väčší náboj ako proti inému súperovi. Dá sa povedať, že budem hrať proti svojim. Očakávam, že tam bude veľa divákov a bude tam vládnuť veľmi dobrá atmosféra. S chlapcami z Nitry nejako veľmi nekomunikujem, snažím sa sústrediť najmä na túto sériu a predpokladám, že aj oni majú toho veľa. Nejako si veľa nepíšeme, stretneme sa na ľade, takže uvidíme," povedal pre TASR Hrnka.

Košičanom v semifinálovej sérii nevychádzali úvodné tretiny, predovšetkým na domácom ľade. "Prvé tretiny nám nejako veľmi nevychádzali. Bude však ešte porada s trénerom, pri ktorej si povieme čo je potrebné zlepšiť a ako hrať," prezradil Hrnka a pokračoval: "Každý sám sledoval zápasy Nitry, videli sme, že hrá veľmi dobre v ofenzíve a má veľmi dobré presilovky, takže nemôžeme byť najmä vylučovaní, musíme hrať čisto."

Kým v Nitre doposiaľ na každom zápase play off bola preplnená hala fanúšikmi a vládla tam elektrizujúca atmosféra, tak v košickej Steel aréne bolo ticho, ozýval sa piskot a bolo počuť aj výmeny názorov medzi košickým publikom. "Diváci sú nároční, keďže Košice sú veľký klub s veľkými ambíciami. My premýšľame iba nad tým ako poraziť súpera a nie na to, že čo sa deje v hľadisku. Budeme sa snažiť, dúfam, že nám to vyjde a potešíme našich priaznivcov," dodal Hrnka.