Main Content

Volejbal: Favoritkami finále hráčky Doprastavu, ale slávistky chcú zabojovať

utorok, 8. apríl 2014 14:05 | Autor: TASR

Bratislava 8. apríla (TASR) - Po štvrtý raz za sebou sa o majstrovský titul v extralige volejbalistiek pobijú bratislavské tímy Doprastav a Slávia EU. Finálová séria hraná na tri víťazné zápasy sa začína v stredu 9. apríla na palubovke Doprastavu v hale PKO.

Majstrovský titul obhajuje Slávia, ale lepšie výsledky v tejto sezóne dosahuje Doprastav, ktorý vyhral Slovenský pohár a získal aj bronz v Stredoeurópskej lige. To stavia zverenkyne trénera Tomáša Vargu do pozície favoritiek. "Vo finále do toho pôjdeme naplno, na súperky sme sa pripravovali zodpovedne. Máme poznatky z troch tohtosezónnych zápasov, niektoré nové informácie sme získali aj z videoanalýzy," načrtol ambície Doprastavu jeho tréner Tomáš Varga.

V úvodnom stredajšom súboji sa však bude musieť zaobísť bez Michaely Abrahámovej. Elitná blokárka si stále doliečuje operované koleno, pre ktoré vynechala semifinálovú sériu s Pezinkom. "Michaela nám bude v prvom zápase určite chýbať, ale od lekárov dostala zelenú na štart v sobotňajšom súboji na ihrisku Slávie. Verím, že bude môcť hrať," dodal tréner Varga.

Slávistky čaká pri obhajobe vlaňajšieho prvenstva ťažká úloha. Ich tréner Martin Hančík je však presvedčený, že jeho zverenkyne o titul dôstojne zabojujú. "Počas celej sezóny sa naša hra postupne zlepšovala. Na finále sme sa poctivo pripravovali. Hru súpera poznáme, v posledných rokoch sme proti sebe odohrali množstvo zápasov. V úvode série sa pokúsime využiť absenciu Abrahámovej, ktorá je kľúčovou hráčkou Doprastavu. O víťazovi rozhodne momentálna forma a jej načasovanie v závere sezóny. Verím, že príde veľa divákov, ktorí si užijú kvalitný volejbal," uviedol M. Hančík.

Doprastav a Slávia patria po páde OMS Senica od sezóny 2007/2008 k najúspešnejším slovenským ženským klubom a ani raz za posledných šesť sezón neskončili bez medaily. Od roku 2008 získala Slávia štyri zlaté a dve strieborné medaily. Doprastav obohatil za posledných šesť sezón klubovú vitrínu o dve zlatá, dve striebra a dva bronzy.

V medailovom výpočte je jednoznačne úspešnejšia Slávia, ktorá nechýbala vo finále ani raz od vzniku samostatnej slovenskej extraligy v roku 1993 a svoju unikátnu sériu natiahla na 22 finálových sezón. Klub z haly Mladosť má v zbierke celkovo 14 zlatých a 7 strieborných medailí. Doprastav získal dva majstrovské tituly, dve striebra a štyri bronzy.

Celkovo sa Doprastav a Slávia stretnú vo finále piatykrát. V sezóne 2008/2009 vyhral Doprastav 3:0 na zápasy, v sezóne 2010/2011 triumfovala Slávia 3:2, v ročníku 2011/2012 vyhral Doprastav 3:2 a v uplynulej sezóne sa z víťazstva 3:1 tešila Slávia.