Main Content

Svetový futbal padol na morálne dno

sobota, 30. máj 2015 09:35 | Autor: Filip Chudý

Svetový futbal padol na morálne dno
Svetový futbal padol na morálne dno | zdroj: © TASR

Žiaden zázrak sa nestal, prezidentské voľby FIFA opäť vyhral Sepp Blatter. Jeho zdrvujúce víťazstvo neohrozil ani veľký korupčný škandál, ktorý sa prevalil tesne pred voľbami. Svetový futbal padol včera v Zürichu na morálne dno.

Komentár Filipa Chudého

Ak si niekto myslel, že Sepp Blatter nevyhrá štvrtýkrát za sebou voľby prezidenta FIFA, bol naivný. Toto jeho víťazstvo sa totiž nezrodilo včera podvečer v Zürichu, ale už minimálne pred rokom, keď bolo jasné, že v roku 2011 klamal, pretože vraj vtedy kandidoval naposledy. Blatter je na čele svetového futbalu od roku 1998, pričom pod hlavičkou tejto organizácie pracuje už od roku 1975. Samozrejme, tento Švajčiar musí byť šikovný funkcionár, inak by sa nemohol udržať na popredných funkciách vo FIFA už 40 rokov. Ale veľmi vážne pochybujem, že je človekom s chrbtovou kosťou, pretože keby ju mal, sám by musel už dávno odstúpiť. Verí vôbec niekto tomu, že on nevedel o korupčných praktikách svojich blízkych spolupracovníkov? Ak by sa niekto taký aj našiel, potom aj ten musí priznať, že človek, ktorý toto nevedel, nemôže riadiť strešnú organizáciu najpopulárnejšieho športu.

Neberiem Blaterrovi zásluhy na finančnej prosperite FIFA, len ako sa ukazuje, neprofitoval z toho len futbal. Ak by boli proti prezidentovi FIFA dôkazy, že aj on si niečo odlieval, určite by sa už vynorili. To ale zároveň nevylučuje, že tiež nedostával nejaké to všimné, len je asi až príliš šikovný na to, aby mu na to prišli, resp. mal na dostihoch s vyšetrovateľmi dostatok bielych koní... Každému je jasné, že FIFA je skorumpovaná organizácia, hoci určite aj v nej robia poctiví ľudia, lenže na popredných miestach je ich evidentne málo. No už menej je ľuďom jasné to, prečo si potom jednotlivé krajiny zvolili opäť človeka, ktorý vytvára pre ich strešnú organizáciu veľmi zlý imidž? Odpoveď je veľmi jednoduchá, pretože z toho niečo majú a budú mať.

Už dlhšie sa hovorí o tom, že Afrika, Ázia a zóna CONCACAF, ktoré Blatterovi vyhrali voľby, dostanú viac miesteniek na MS. A na úkor koho? No predsa Európy. Krajiny z týchto kútov sveta síce nikdy nič bez pomoci rozhodcov na MS neuhrali, ale zabezpečujú predsa nadpolovičnú väčšinu hlasov, čiže sú z politického hľadiska zaujímavé. Pričom hlavne zo všetkých najpočetnejšia Afrika slúži Blatterovi už dlho a poslušne.

Blatter by mal stráviť na čele svetového futbalu ďalšie minimálne štyri roky. Za ten čas sa síce môže stať všetko, ale asi iba zázrak by zmenil smerovanie FIFA. Až 133 delegátov z 209 krajín si evidentne žiadnu zmenu nepraje. Ak takmer dve tretiny najvyšších svetových funkcionárov si myslí, že súčasný stav je dobrý, ale celý svet pritom vidí opak, potom svetový futbal padol včera v Zürichu na morálne dno, z ktorého sa bude veľmi ťažko vstávať.