Main Content

Väčšina klubov išla kvalitou medziročne nadol

pondelok, 1. jún 2015 09:01 | Autor: Filip Chudý

Väčšina klubov išla kvalitou medziročne nadol
Väčšina klubov išla kvalitou medziročne nadol | zdroj: © TASR

Skončil sa 22. ročník samostatnej ligovej súťaže. Ten síce priniesol viacero pozitív, ale aj negatív. Jedným z najväčších bolo to, že väčšina mužstiev išla medziročne kvalitatívne nadol. Ktoré kluby to boli?

Komentár Filipa Chudého

Hoci prakticky o všetkom dôležitom bolo rozhodnuté už dávnejšie, ligový ročník 2014/15 skončil až tento víkend. Táto sezóna nám priniesla viacero pozitívnych vecí, ale len na základe nich nemožno o sezóne povedať, že bola dobrá. Veď keď si medziročne porovnáme všetky mužstvá, zistíme, že väčšina z nich išla kvalitou dole. O náraste kvality môže hovoriť iba Trenčín so Žilinou. Akoby minulú sezónu kopírovali v Trnave, Senici a v Dunajskej Strede, pričom pri tej to porovnávam so situáciou už s novým majiteľom, nie s tým chaosom predtým, lenže zvyšných sedem ligovým klubov zaznamenalo výkonnostný pokles.

Ako prvý každému napadne Slovan, pretože ten je najviac na očiach. Belasí nemôžu byť s touto sezónou vôbec spokojní, hoci splnili polovicu zo svojich predsezónnych cieľov. Najprv vyhrali superpohár, vďaka čomu nezostali bez trofeje, a tiež sa dostali do skupinovej fázy európskeho pohára, čím na tejto sezóne vlastne ešte aj zarobili, keďže zisky z pohárov boli väčšie ako rozpočet. Pre iné kluby by takéto výsledky spolu s bronzovou medailou predstavovali historickú sezónu, ale pre belasých v žiadnom prípade. No zároveň sa treba pozastaviť nad tým, ako je možné, že Slovan prehrá v lige viac ako tretinu zápasov, ale aj tak skončí tretí?

To veľmi veľa hovorí o (ne)kvalite tých, čo skončili za ním. Pri všetkej úcte, s takýmto počtom prehier mali belasí skončiť prinajlepšom v strede tabuľky. No bohužiaľ, liga túto sezónu neponúkla dostatok kvalitných celkov, ktoré by toto dokázali využiť a vybojovali by si pohárovú priečku. K tej mali pomerne blízko iba Senica a Myjava, lenže keď prišlo do tuhého, stuhli aj oni. Myjava skončila dokonca až deviata, keďže za posledných osem kôl mala bilanciu 0 – 3 – 5. No tieto dva kluby v tejto sezóne aspoň o pohárové priečky hrali, kým zvyšných šesť klubov hovorilo skôr iba o záchrane.

Paradoxne, súťaž opúšťajú Košice, ktoré spomedzi nich boli herne najlepšie, lenže zaostávali z finančnej stránky. Ružomberok sa na jar dostal rýchlo mimo ohrozenia zostupom. Liptákom stačilo v zime angažovať pár skúsených hráčov, vďaka čomu zrazu nemali so svojimi priamymi konkurentmi problém, čo tiež veľa naznačuje o tomto ročníku. Dunajská Streda mala väčšie oči, ako mohla reálne dosiahnuť. Dokým nebude dávať góly, na jar dala iba v jednom zápase viac ako gól, nikdy sa do ligovej špičky nedostane, pričom DAC by mal pokračovať aj s kádrovými čistkami, ktoré už začali v zime, financie by na to, ako jeden z mála klubov, mať mali. Zlaté Moravce by sa zas mali vo vlastnom záujme čo najrýchlejšie stať opäť konsolidovaným klubom, inak budú mať v budúcej sezóne veľký problém so záchranou, teraz mali šťastie, že v lige účinkovala takáto Banská Bystrica, pričom viac k tomu dodávať netreba. Pre mňa osobne bola veľkým sklamaním Podbrezová, ktorá nenadviazala na viacerých nováčikov (Myjava, Trenčín, Zlaté Moravce, Senica) z minulých sezón, ktorí priniesli do ligy oživenie a skončili okamžite v hornej polovici tabuľky. Nováčik ukázal iba viacero nepochopiteľných krokov, ktoré logicky a zaslúžene vyústili v predposledné miesto, ktoré o rok bude už zrejme zostupové.

A hoci som väčšinu klubov za túto sezónu podrobil kritike, v žiadnom prípade odo mňa nebudete počuť, že tento ligový ročník bol zlý. Videli sme v ňom totiž dostatok dobrých zápasov, ktoré by sa kvalitou nestratili ani v tých najlepších ligách. No tiež nemožno zatvárať oči pred tým, že naša liga môže byť výrazne lepšia.