Main Content

Ronaldo a spol. na MS 2018 hrať budú. Musia!

pondelok, 1. jún 2015 09:40 | Autor: Jakub Mihálik

Ronaldo a spol. na MS 2018 hrať budú. Musia!
Ronaldo a spol. na MS 2018 hrať budú. Musia! | zdroj: © TASR

Európsky bojkot MS 2018 nepripadá do úvahy.

„Ak zvolíte Blattera, Európa na MS 2018 v Rusku hrať nebude!“ vyhrážala sa pred piatkovým žrebom prezidenta FIFA UEFA. Po jeho drvivom víťazstve podobnú vyhrážku zopakovali viaceré zväzy, na čele s anglickou FA. Človek by povedal teda, že ďalším krokom je skutočný bojkot najbližších majstrovstiev sveta, ktoré sa konajú v pre západný svet nepohodlnom Rusku, navyše zasiahnutom korupčnou aférou.

Do šampionátu ostávajú ešte tri roky, a tak sa môže stať hocičo, no aj tak si myslím, že šlo len o bu-bu-bu pre mimoeurópske krajiny. Tie však ukázali, že Európu už dávno nepovažujú za pupok sveta, napriek tomu, že UEFA je najúspešnejšou federáciou v histórii MS, napriek tomu, že z jej radov vychádzajú tie najväčšie hviezdy a točia sa v nej najväčšie peniaze. Jednoducho, vedia, že Európa sama sebe podobnú športovú ukrutnosť neurobí.

Už sme to raz zažili. Teda, my nie, naši rodičia. Keď vrcholila Studená vojna, športovci Západu najprv bojkotovali olympiádu v Moskve, aby potom podobnou mincou Východ oplatil olympiáde v Los Angeles. Ak sa na to spýtate akéhokoľvek športovca tej doby, povie vám, že to bol najhorší krok pre šport za posledných iks desaťročí. Viacerí športovci prišli o vrchol kariéry, tí, ktorí sa zúčastnili a vyhrali, si zase nemohli užívať víťazstvo naplno, lebo vedeli, že druhá polovica súperov chýbala. Neviem si predstaviť, že by niečo podobné mohli dopustiť funkcionári, akokoľvek nízku mienku o niektorých mám, v súčasnosti.

UEFA to sú jednotlivé národné zväzy Európy. Neviem si predstaviť, že napríklad také Portugalsko dobrovoľne odoprie Ronaldovi jeho poslený svetový šampionát, len, aby „vytrestalo“ Blattera a Rusko. Neviem si predstaviť, že s tým bude Ronaldo „v pohode“. Čo by bol ďalší krok? Ronaldo za trest bude bojkotovať EURO? A jeho fanúšikovia celý futbal? 

Neviem si predstaviť, že futbalový pupok sveta sám seba pripraví o športový i marketingový (hoci peniaze z MS nejdú priamo do UEFA) vrchol štvorročného cyklu. No najmä, neviem si predstaviť, že by sa oň chceli pripraviť sponzori.

Áno, UEFA je riadená Michelom Platinim. Aj na voľbe Francúzska, ktoré svojho krajana neposlúchlo a dalo hlas Blatterovi, však vidíme, že s autoritou tohto postu je to také poslabšie. UEFA je tvorená národnými zväzmi, a tie vlastne rozhodujú o krokoch tejto organizácie. No len oficiálne. Nebudeme si nahovárať, aj dianie v UEFA veľkou mierou hýbu sponzori.

Pozrime sa na zloženie tých najhlavnejších sponzorov UEFA a FIFA. Podobnosť čisto náhodná. Viete si predstaviť, že títo svetoví giganti odobria rozhodnutie UEFA nezúčastniť sa na podujatí, do ktorého natlačia milióny a milióny eur/dolárov/libier?

UEFA cíti, že stráca vo svetovom futbale dominantné postavenie. Nehovorím, že je správne, že na úkor futbalových i geografických trpaslíkov, v ktorých o futbale počuli len vďaka prenosom z Európy. No stráca. Preto krok s ohlasovaním bojkotu MS 2018 vidím len ako zúfalý pokus o znovunavrátenie si svetovej pozornosti, ktorý sa však neodohrá. Nebojím sa, Ronaldo, Rooney, či Robben sa na MS 2018 predstavia. Samozrejme, ak sa na ne prebojujú.