Main Content

Nováčik a hneď s titulom: Blatt vs Kerr

pondelok, 1. jún 2015 16:13 | Autor: Viktor Štefaňák

Nováčik a hneď s titulom: Blatt vs Kerr
Nováčik a hneď s titulom: Blatt vs Kerr | zdroj: © TASR

Tento týždeň to vypukne! Po roku je tu znova finále NBA a na pódiu sa objaví to najlepšie z oboch konferencií. Golden State Warriors a Cleveland Cavaliers. Útok vs obrana? MVP vs “konštantný” MVP. Tréneri Kerr vs Blatt. A práve pri týchto dvoch pánoch sa na chvíľku zastavíme.

Médiá milujú senzácie, veľké titulky. Dvaja nováčikovia proti sebe! Prvý krát v histórii. Teda ak nerátame prvú sezónu NBA, ešte v roku 1947. Presne tak, túto sezónu sa naozaj podarilo dostať obom koučom, hneď pri svojej prvej kapitole v NBA, až do jej finále. No sú naozaj takí nováčikovia? Veď Steve Kerr vyhral päť krát finále ligy. David Blatt trénuje viac ako 22 rokov a vyhral Euroligu, Euro či bronz na Olympiáde. Stačí?

Treba povedať, že obaja ťažia aj z niečo iného. Pamätáte si Marca Jacksona? Áno, tento tréner vlani skončil na lavičke GSW. No predtým sa mu podarilo z tímu, ktorý nehral playoff 17 sezón, vyhrať 47 a následne 51 zápasov, dva krát za sebou postúpiť do playoff a naučiť tím opäť vyhrávať. No nezvládol prvú sériu playoff 2014 s LA Clippers a prekvapivo ho odvolali. Prišiel Steve Kerr, ktorý prevzal bravúrne jeho štafetu. Warriors skončili s najlepšou bilanciou v lige a ich hráč, Steph Curry, sa stal MVP sezóny.

LeBron James, momentálne, čo sa týka všestrannosti, najlepší basketbalista na svete. Miami Heat dotiahol štyri krát v rade do Finále ligy. A je tam piaty raz. S jeho rodným Clevelandom. Takže motiváciu hrať na 110 % nemusí hľadať každý deň v posilňovni. Cavs sa zranil Kevin Love, Kyrie Irving proti Bulls v semifinále prakticky nehral, s Hawks detto, alebo len na jednej nohe. No ako sa hovorí, „LeBron does it all!“ Vo finále konferencie s Hawks mal primer takmer triple double na zápas, 30,1 bodov-11 doskokov-9,3 asistencií na zápas.

Obaja sa stali takmer kolegovia. „Nikto nemohol čakať, že o rok budeme proti sebe vo Finále. To je neuveriteľné,“ nechal sa počuť Kerr. „Je to skutočne irónia,“ dodal Blatt. „David sa ma pýtal, či môže skúsiť pohovor s Cavs. Poslal som ho tam, nech to skúsi, ak to nevyjde, môžeme sa baviť o jobe v San Franciscu my. Vidíte, ako to dopadlo,“ prezradil Kerr. „Ak by mi Steve nedovoli ísť na interview s Cavs, dnes trénujem GSW,“ dodal Blatt.

Kerr bol menovaný trénerom GSW, Blatt mal byť jeho asistent. No Cavs sa rozhodli, že ich potenciálny a mladý tím povedie človek so skúsenosťami z Európy. Ale vymenili nováčika Wigginsa a priviedli Jamesa. To totálne zmenilo pozíciu Blatta. Pretože s mladým tímom mal priestor na chyby, hľadanie a formovanie mladých hviezd. No s LeBronom na ploche musia prísť výsledky okamžite. Je tu takmer nulový priestor na chyby. Počas sezóny sa musel biť s presilou médií, egom hráčov, slabým štartom Cavs, zranením Loveho či totálnym prebudovaním lavičky tímu. A Blatt ukázal, že je to muž na správnom mieste.

Kerr bol trénovaný Philom Jacksonom aj Gregom Poppovichom. Pred sezónou odmietol Jacksona, aby sa stal tréner NY Knicks. A urobil dobre. Jednak, nie je tak na očiach médií, ako v „Big Apple“ a po druhé, má za sebou mladý tím, ktorý môže formovať. Kdež to NY Knicks čaká veľká prestavba okolo superhviezdy Anthonyho. Kerr vniesol do mladého tímu pohodovú atmosféru, dal Currymu s Thompsonom veľkú dôveru a zbiera ovocie. Nám neostáva nič iné, len sa tešiť na tento magický duel. A jedno je isté, od roku 1982 a Pat Rileyho, uvidíme prvého nováčika trénera v NBA s titulom šampióna.