Main Content

Futbal dosiahol prvé veľké víťazstvo, v druhom zápase musí poraziť politiku

streda, 3. jún 2015 09:47 | Autor: Filip Chudý

Futbal dosiahol prvé veľké víťazstvo, v druhom zápase musí poraziť politiku
Futbal dosiahol prvé veľké víťazstvo, v druhom zápase musí poraziť politiku | zdroj: © TASR

V piatok podvečer sa svetový futbal mohol utápať v slzách, ale dnes už môže čiastočne oslavovať. Sepp Blatter odstúpil z pozície prezidenta FIFA. Týmto sa začína vo svetovom futbale niečo nové, čo môže byť lepšie, ale len vtedy, ak to bude apolitické.

Komentár Filipa Chudého

V sobotu som napísal, že žiaden zázrak sa nestal, pretože prezidentské voľby FIFA opäť vyhral Sepp Blatter. Jeho zdrvujúce víťazstvo ma neprekvapilo, pretože scénu svetového futbalu sledujem dlhšie. No dnes už našťastie písať o zázraku môžem, pretože Blatter sa na štvrtý deň po vyhratých voľbách sám vzdal svojej funkcie, čo je výborná správa pre futbal, hoci to nečakal zrejme nikto. Vrcholní funkcionári opozície sa síce vyjadrovali, že Blatter ďalšie štyri roky vo funkcii neprežije, lenže takýto rýchly koniec nečakali ani oni.

V žiadnom prípade si nemyslím, že zrazu sa v Blatterovi ozvalo svedomie, pretože ak by v sebe takéto sklony mal, potom by odstúpil už pred viacerými rokmi. Skôr sa dá povedať, že odhalenie z korupcie mu prišlo až pred prah kancelárie a sám chcel zmenšiť svoj pád. Včera bol totiž obvinený z korupcie aj generálny sekretár FIFA Jerome Valcke, čo je pravá ruka Blattera. Vyššie môžu kriminálni vyšetrovatelia naraziť iba na samotného šéfa, pričom sa už ozývajú hlasy, že FBI a prokuratúra USA prezidenta FIFA vyšetrujú. A zrejme na niečo aj narazili, inak by Blatter asi z ničoho nič neodstúpil.

Ťažko teraz predpokladať, čo bude nasledovať vo vyšetrovaní, ale to nie je ani až tak podstatné. Nás by malo skôr zaujímať, ako bude pokračovať samotná strešná organizácia futbalu. V najbližších mesiacoch budú nové voľby, pričom meno nového prezidenta bude pre futbal kľúčové. Osobne si prajem, aby to bola silná futbalová osobnosť, ktorú bude rešpektovať celý svet a hlavne táto osoba bude apolitická. Lenže obávam sa, že táto posledná podmienka sa bude ťažko dosahovať.

Jediným protikandidátom v piatkových voľbách bol jordánsky princ Ali bin Al-Husejn, čo je vlastne politik blízky k USA. Preto ak Blatter po voľbách spájal práve tieto skutočnosti s vyšetrovaním vedeným z USA, k čomu sa pridal aj ruský prezident Vladimír Putin, až taká hlúposť to nebola. UEFA síce tohto kandidáta podporovala, ale len preto, že ako jediný mal aspoň malú šancu Blattera zdolať. No teraz by si mal najsilnejší člen rodiny FIFA vybrať svojho vlastného kandidáta, ktorý bude skutočne hodný prezidentského kresla FIFA.

Futbal dostal odstúpením Blattera šancu na nový začiatok, ale ak sa nechá vtiahnuť do politických hier, nebude to jeho túžobné zmŕtvychvstanie, ale iba výmena náhrobného kameňa. Preto žiadne pozeranie sa na politický západ či východ, futbal musí ísť svojou vlastnou cestou. Hra hier je takým svetovým fenoménom, že nepotrebuje žiadny politický či náboženský smer, to skôr naopak. Preto veľký pozor na to, čo bude nasledovať, pretože korupcia nemusí byť to najhoršie, čo môže futbal postretnúť.