Main Content

Je Benitez správnym mužom pre Real Madrid?

streda, 3. jún 2015 09:57 | Autor: Jakub Mihálik

Je Benitez správnym mužom pre Real Madrid?
Je Benitez správnym mužom pre Real Madrid? | zdroj: © TASR

Rafael Benitez nepatrí medzi najobľúbenejších koučov. Napriek tomu má splniť to, čo sa mnohým esám nepodarilo.

Hotovo, potvrdené. Rafael Benitez bude novým koučom Realu Madrid. Hnev v súvislosti s vyhadzovom Carla Ancelottiho fanúšikov pomaly prechádza. Nič iné im neostáva. Myseľ sa tak uberá k hodnoteniu toho, či je Rafael Benítez tým ideálnym mužom pre kráľovský veľkoklub. 

Otázkou čislo jeden je, či vôbec existuje ideálny tréner pre Real Madrid. S jeho lavičkou sa museli neraz rozlúčiť aj špičkoví tréneri, ktorí mali úspechy. Zmeňme ju teda aspoň na to, či je Rafa Benitez dobrou voľbou na post trénera Los Blancos.

Benitez nepatrí medzi najobľúbenejších trénerov. V Neapole naňho zrejme radi spomínať nebudú, veď nesplnil to, čo pri príchode sľuboval a odišiel ako porazený. V Chelsea ho neznášali fanúšikovia od prvého dňa, hoci im vyhral Európsku ligu. V Interi takisto nezískal titul Mister Sympatia, ale po odchode Mourinha, ktorý pre Nerazzuri vyhral treble, by zrejme nikto. 

Vyčíta sa mu prílišná tvrdosť, odmeranosť, ale aj fakt, že pri svojom rotačnom systéme hráčov nešetrí ani tie najväčšie hviezdy. V jeho prospech však hovoria výsledky.

Benitez vyhral už takmer všetko. Ešte na lavičke Valencie dokázal pokoriť aj Barcelonu s Ronaldinhom (2004) a Real Madrid Zinedina Zidana (2002), keď dvakrát vyhral La Ligu. Uspel aj v Pohári UEFA a neskôr s Liverpoolom vyhral aj Ligu majstrov. Pre Chelsea vyhral spomínanú Európsku ligu, triumfoval aj v FA Cupe a Talianskom pohári. 

Ak sa Perezovi nepáčil Mourinhov ani Ancelottiho štýl, Benitez je presne niekde v strede medzi nimi. Rovnako, ako Mourinho, s hráčmi nemusí byť kamarát, no nevyvoláva škandály, presne ako Ancelotti. Jeho futbal nebude oveľa menej ofenzívny ako Ancelottiho, zároveň však v defenzíve bude mať disciplínu Mourinha. 

Vo svojich predchádzajúcich pôsobiskách čelil nedôvere fanúšikov i hráčov, a predsa sa s ňou dokázal vysporiadať. Nezlomnosť sa mu v španielskom hlavnom meste zaiste zíde.

V jeho prospech však hovoria najmä dve iné veci. Prvou je, že Benitez pozná Real Madrid. Ako hráč tu pôsobil ešte v mládežníckych kategóriách. Ako tréner prešiel všetkými úrovňami až po asistenta, ktorého robil Vicentemu Del Bosquemu. Ak boli Mourinho i Ancelotti neraz prekvapení z celého diania okolo klubu, od správania sa fanúšikov až po štýl vedenia prezidenta klubu, Benitez by nemal byť. 

A keď hovoríme o prezidentovi, dostávame sa k druhému plusovému bodu Beniteza. Florentino Perez totiž tohto trénera chce. Už dvakrát ho vraj do Realu lanáril a vyšlo to až pri treťom pokuse. To by mohlo znamenať, že dostane viac dôvery, a čo je hlavné, najmä viac času na to, aby mohol v Reale zanechať nejakú výraznejšiu stopu. 

Rafa Benitez je mnohým ľuďom proti srsti. Dám ruku do ohňa za to, že v Madride sa ich počet ešte o dosť zvýši. Ronaldo sa zrejme  môže rozlúčiť s tým, že bude hrať toľko, koľko chce na prekonanie ďalších rekordov, Modrič s Kroosom sa zrejme môžu rozlúčiť s tým, že budú najdefenzívnejšie postavenými stredopoliarmi, Benzema s tým, že bude neohrozenou útočnou jednotkou, fanúšikovia s tým, že budú mať na lavičke sympaťáka. 

Benitez nie je ideálny tréner a nikdy ním nebude. Ak však v Reale nezabrali ani takí velikáni ako Mourinho, či Ancelotti, Benitez je zrejme tou správnou voľbou. Po všetkých tých trénerských rošádach v Madride už aj tak veľa možností neostáva.