Main Content

Súboj Dávida s Goliášom? James vs Curry

streda, 3. jún 2015 16:23 | Autor: Viktor Štefaňák

Súboj Dávida s Goliášom? James vs Curry
Súboj Dávida s Goliášom? James vs Curry | zdroj: © TASR

Priemyselné mesto na severe USA, zároveň sesterské mesto nášho hlavného, Bratislavy, je aktuálne stredobodom diania. Aspoň keď sa bavíme o NBA. Cleveland totiž hostí po niekoľkých rokoch finále ligy. A hviezdy oboch účastníkov finále sú rodáci jednej z častí Clevelandu, Akronu.

Steph Curry, MVP sezóny a aj LeBron James, 4-násobný MVP sezóny a 2-násobný MVP finále, majú v kolonke „miesto narodenia“ Akron, Ohio. Oveľa známejší je LeBron. Vyrástol tam, stal sa draftovou jedničkou Cavs a ich jedinou nádej na zisk titulu. Prvého v histórii mesta. O fanúšikoch Clevelandu sa vedia dve veci. Že milujú svoje tímy, ale pritom sú to tragické a často premárnené sezóny. Cavs, Indians (baseball) a aj Browns (NFL) zvyknú patriť k tomu najhoršiemu v lige. Takže, keď sa LeBron stal kráľom v meste, konečne prišla aj radosť do ich tvárí. Preto mu nemohli zabudnúť odchod na Floridu. A preto ho milujú opäť. Aj keď pár sa už nevrátilo. James sa často zvykne nazývať “Just the kid from Akron”, jednoducho dieťa Akronu.

To Steph Curry má s Clevelandom spojené iba rodisko. Asi ako keď poviete, že Jordan je z Brooklynu. Curry sa totiž po piatich mesiacoch sťahoval. Je to rodák zo Charlotte, Severná Karolína. Takisto ako Michael Jordan. Curry starší totiž hrával v NBA ako syn. A tým pádom cestoval Steph s otcom Dellom. A otec bol skvelý trojkár, syn to zjavne mal po kom zdediť. Už totiž prekonal nielen rekord Allena v trojkách za sezónu, ale aj ten svoj vlastný a aj rekord playoff v trojkách, ktorý držal Reggie Miller. Ten naňho mimochodom potreboval 22 zápasov, Curry len 11!

Obaja mali rozdielne cesty životom. Curry bol chudý, nezaujímavý pre top univerzity a tak sa pobral do Davidson College. No školu vytiahol medzi špičku. Do NBA išiel ako sedmička draftu z GSW. To LeBron bol už v 15-tich rokoch legenda Ohio, predtým, ako skončil školu, ocitol sa na obálke Sports Illustrated a v 18-tich rokoch bol draftovou jednotkou ligy.

Obaja majú za sebou fenomenálnu sezónu, ale iba jeden ju vyšperkuje ziskom titulu. Keď sa Jamesa pýtali, ako zastaviť Curryho, odpovedal svojsky. „To sa nedá.... Asi ako mňa.“ Ťažko povedať, kto je väčším favoritom. Warriors dokazovali celý rok, že sú jasne najlepší, no Cavs majú LeBrona. V sezóne sa ich súboje skončili spravodlivo 1-1. Teraz sa jedno mužstvo dočká o jedného víťazstva viac.