Main Content

VIDEO: Hossa s dvoma bodmi, Chicago ale prehralo!

utorok, 9. jún 2015 09:05 | Autor: TASR

VIDEO: Hossa s dvoma bodmi, Chicago ale prehralo!
VIDEO: Hossa s dvoma bodmi, Chicago ale prehralo! | zdroj: © TASR

Chicago 9. júna (TASR) - Ani dve asistencie Mariána Hossu nestačili hokejistom Chicaga na víťazstvo v treťom zápase finále play off zámorskej NHL.

Blackhawks podľahli na domácom ľade Tampe Bay tesne 2:3 a v sérii prehrávajú 1:2. Finálová bitka o Stanleyho pohár pokračuje v noci na štvrtok štvrtým duelom, ktorý sa hrá opäť v chicagskom United Center.

Slovenský útočník sa podieľal v noci na utorok na oboch góloch svojho tímu. V 15. minúte počas presilovky prihral Bradovi Richardsovi a ten strelou od modrej čiary vyrovnal na 1:1. V 45. minúte potom Hossa nabil Brandonovi Saadovi na vedúci gól Chicaga na 2:1. "Jastrabi" však náskok neudržali, už o 13 sekúnd neskôr vyrovnal český krídelník Ondřej Palát a v čase 56:49 strelil víťazný gól center tretieho útoku Tampy Cedric Paquette. Hossu vyhlásili po zápase za druhú hviezdu stretnutia.

3. zápas finálovej série o Stanleyho pohár

CHICAGO BLACKHAWKS - TAMPA BAY LIGHTNING 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)

Góly: 15. Richards (HOSSA, Shaw), 45. Saad (HOSSA, Keith) - 6. Callahan (Hedman, Brown), 45. Palát (Kučerov, Johnson), 57. Paquette (Hedman, Callahan). Rozhodcovia: Pollock, McCauley - Amell, Murphy, vylúčení: 3:3 na 2 min., presilovky 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 38:32, 22.336 divákov.

/stav série 1:2/

Chicago: Crawford - Hjalmarsson, Keith, Van Riemsdyk, Oduya, Seabrook, Cumiskey - HOSSA, Toews, Saad - Kane, Richards, Bickell – Teräväinen, Vermette, Sharp - Shaw, Krüger, Desjardins

Tampa: Bishop - Stralman, Hedman, Coburn, Garrison, Šustr, Carle, Nesterov - Stamkos, Filppula, Killorn - Kučerov, Johnson, Palát - Callahan, Paquette, Brown - Morrow, Boyle

Slovák v zápase:

MARIÁN HOSSA - minutáž 23:56, 0 gólov, 2 asistencie, +/- 0, 2 strely, 0 tr. minút

Tampa nastúpila v bránke s Benom Bishopom, nad ktorého štartom visel otáznik. Zápas číslo 2 totiž nedochytal a hoci to klub tají, trápi ho pravdepodobne drobné zranenie. Napriek tomu dvojmetrový obor chytal, hoci bolo evidentné, že má problémy a trápia ho bolesti. "Mali sme dlhú debatu o tom, či nastúpi. Nevidel som v jeho očiach pochybnosti. Povedal, že chce ísť do bránky," povedal zámorským médiám na tlačovke po zápase tréner Tampy Jon Cooper, ale čo presne Bishopa netrápi neprezradil. "Počas série sa k tomu nebudem vyjadrovať, prepáčte," dodal. Cooper sa vrátil k zostave z prvého zápasu. Na tribúne zostal dvanásty útočník Jonathan Drouin a Tampa hrala na sedem obrancov aj s Nikitom Nesterovom. "Blesky" vstúpili do zápasu svižne, v úvode mali viac z hry a dominanciu potvrdili otváracím gólom. Švédsky obranca Victor Hedman využil moment, keď domáci striedali a dlhou prihrávkou spoza bránkovej čiary až na útočnú modrú vysunul Ryana Callahana. Bývalý kapitán New Yorku Rangers si spracoval puk a skvelou strelou od pravého kruhu prekonal Coreyho Crawforda. Bol to jeho druhý zásah v play off. Tampa strelila prvý gól vo všetkých troch doterajších zápasoch finále.

Chicago od inkasovaného gólu dominovalo a v prvej tretine vyhralo na strely 19:7. V 9. minúte mohol vyrovnať Hossa, ale prvého gólu vo finále sa nedočkal. Slovenský útočník sa dostal k odrazenému puku, položil si Bishopa, ale v páde tesne minul prázdnu bránku. O pár minút však bolo vyrovnané. Hossa v presilovke posunul puk na modrú Bradovi Richardsovi, ktorého strela s pomocou clony Andrewa Shawa skončila v sieti. Richards strelil svoj tretí gól v play off a prvý vo finálovej sérii proti tímu, v ktorého drese sa pred 10 rokmi tešil zo zisku Stanleyho pohára a získal Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off. "Bolo by pekné, keby som pridal ešte jeden gól, takto z neho nemám veľkú radosť. V prvej tretine sme mali navrch a boli sme lepší. Škoda, že v druhej sme stratili dominanciu a tam sa možno zápas zlomil. Musíme sa poučiť a do ďalšieho zápasu si preniesť dobré veci," povedal zámorským médiám Richards.

V druhej časti dominovala Tampa, ktorá vyhrala na strely 17:7. Vypracovala si aj šance, ale Nikita Kučerov nevyužil sólový nájazd a z dobrých pozícií sa nepresadili Hedman, či Cedric Paquette. "Blesky" nevyužili ani dlhú presilovku o dvoch hráčov. Blackhawks mali v prostrednej časti len jednu väčšiu príležitosť, keď sa po chybe obrany rútil Antoine Vermette sám na Bishopa, ale neuspel.

O všetkom sa rozhodlo v tretej tretine. V čase 44:14 sa bližšie k víťazstvu posunuli hokejisti Chicaga. Po tlaku v útočnom pásme našiel Hossa medzi kruhmi voľného Brandona Saada a ten nechytateľnou strelou a siedmym gólom v play off dostal domácich do vedenia 2:1. Hossa si pripísal druhú asistenciu v zápase a 12. v play off. Z vedenia sa však Chicago tešilo len 13 sekúnd. V ďalšom striedaní sa totiž v skrumáži najlepšie zorientoval český útočník Ondřej Palát a vyrovnal na 2:2. Bol to ôsmy Palátov gól v play off a 31. ako člena formácie "trojčiat", v ktorej sú ešte Kučerov a najproduktívnejší muž play off Tyler Johnson. Keď sa už zdalo, že sa bude prvýkrát vo finále predlžovať, udreli "blesky" znovu. Výborne hrajúci švédsky obranca Hedman využil voľno v strednom pásme, po prechode cez modrú čiaru sa zbavil unaveného Brenta Seabrooku a naservíroval gólovú nahrávku Paquettovi, ktorý 3:11 pred koncom šokoval United Center. Hedman zaznamenal 13. asistenciu v play off, Paquette dal svoj tretí gól, z toho druhý vo finále. Chicago už v závere nevyrovnalo a druhýkrát v sérii prehráva. "Je to frustrujúce. Urobili sme veľa dobrých vecí a mali sme pocit, že zápas je pod našou kontrolou. Zopár drobností a zaváhaní nás však napokon stáli víťazstvo," povedal kapitán Chicaga Jonathan Toews.

Kľúčovým mužom Tampy bol 24-ročný švédsky zadák Hedman, ktorý nahral na dva góly a vo finálovej sérii zaznamenal už štyri asistencie. "Po zápase som sa ho spýtal, kde sa to v ňom zobralo," vtipkoval jeho krajan a spoluhráč z obrannej formácie Anton Stralman. Hedman ukázal veľký prehľad pred rozhodujúcim zásahom, ktorý Paquettovi skvele pripravil. "Má cit, kedy vyraziť do brejku a podporiť útok a kedy radšej zostať vzadu. Je to skvelý hráč," dodal Stralman. "Sledovať jeho hru je zábava. Urobil si z toho párty. Vyrástol v skvelého hráča. Zobral som ho niekoľkými rokmi, ale až teraz Victor Hedman skutočne prišiel," chválil svoju oporu kouč Cooper. "Snažím sa, aby som bol rozdielový hráč. Vzadu aj vpredu. Chcem sa stále zlepšovať," povedal Hedman.

Víťaz tretieho zápasu vo finále Stanley Cupu za stavu 1:1 dvíhal v 81 percentách pohár nad hlavu (21-5). Blackhawks v roku 2013 prehrávali vo finále s Bostonom Bruins 1:2 na zápasy, ale potom vyhrali tri za sebou a získali druhý Stanley Cup za štyri roky. Chicago má za posledných sedem rokov bilanciu 16-1 za stavu 2:2, čiže aj z tohto pohľadu bude nasledujúci zápas veľmi dôležitý. "Prvá tretina bola dobrá, vyrovnali sme, tlačilo nás vpred hľadisko. Mali sme však dať viac gólov, dvakrát sme netrafili prázdnu bránku. V druhej časti bol lepší súper, tretia tretine bola vyrovnaná s horším koncom pre nás. Ťažká prehra," povedal tréner Chicaga Joel Quenneville. Prvýkrát sa vo finálovej sérii dostali na ľade útočník Bryan Bickell a obranca Trevor van Riemsdyk.