Main Content

Marián Hossa a jeho hokejový príbeh! Zaslúži si sfilmovanie?

štvrtok, 11. jún 2015 12:49 | Autor: Jakub Vaverka

Marián Hossa a jeho hokejový príbeh! Zaslúži si sfilmovanie?
Marián Hossa a jeho hokejový príbeh! Zaslúži si sfilmovanie? | zdroj: © TASR

36- ročný rodák zo Starej Ľubovne patrí v súčasnosti medzi najväčšie osobnosti NHL, čo potvrdzuje aj v prebiehajúcom finále play-off v drese Chicaga Blackhawks v sérii proti Tampe Bay Lightning.

Slovenský útočník toho vo svojej kariére zažil až-až, jeho hokejový príbeh je priam hodný sfilmovania a je len ďalším dôkazom toho, že v športe (a v živote celkovo) sa nikdy nemôžete vzdávať.

Svoju kariéru začal Marián v Dukle Trenčín, v drese ktorej si vyskúšal po prvý krát aj slovenskú najvyššiu súťaž. Už  po niekoľkých zápasoch v drese Vojakov bolo všetkým jasné, že Slovensko je pre talentovaného hokejistu malé. Prišiel draft NHL v roku 1997 a po Hossovi siahla v prvom kole z celkového dvanásteho miesta kanadská Ottawa. Bolo samozrejmé, že slovenský mladík si hneď NHL nevyskúša, a tak zbieral cenné skúsenosti v mládežníckom tíme  Portlandu vo WHL.

V závere ročníka 1997/1998 , v ktorom mal Marián obdivuhodnú bilanciu 45+40 z 53 zápasov vedenie Senátorov usúdilo, že si Slovák zaslúži šancu v prvom tíme. V spomínanej sezóne Hossa odohral sedem  duelov v prestížnej NHL, raz skóroval a definitívne si otvoril dvere do prvého mužstva. V období rokov 1998 až 2004 bol blonďavý zakončovateľ nepretržitým členom A mužstva Senators, až na výnimky kvôli vyjednávaniu o kolektívnej zmluve, keď Marián obliekal dresy Dukly Trenčín či švédskej Mory. V Kanade patril Hossa medzi najpopulárnejších hráčov a miláčikov publika, ale chýbal mu väčší tímový úspech.

V roku 2005 bol vymenený do Atlanty Trashers, kde bol jednou z najväčších hviezd tímu a v sezóne 2006/2007 dokonca dosiahol stobodovú hranicu v rebríčku produktivity v základnej časti. Hossa však chcel časom viac a za hlavný cieľ si vytýčil zisk slávneho Stanley Cup-u, pričom vedel, že ak ho reálne chce vyhrať, musí zmeniť dres.

 Na konci ročníka 2007/2008 opustil Atlantu a stal sa hráčom Pittsburghu Penguins, ktorý si s Malkinom či Crosbym na cennú trofej brúsil zuby. Vo finále NHL sa Tučniakom postavil do cesty Tomáš Kopecký s Detroitom Red Wings a práve toto je zlomový okamih , kde sa začal písať neuveriteľný hokejový príbeh s Hossovou pečaťou.

Červené krídla dokázali sériu vyhrať v pomere 4:2 a po sezóne celým hokejovým svetom otriasla zásadná informácia: Marián Hossa posilnil Detroit Red Wings! Šikovný krok nášho hokejistu, veď kto by mal väčšiu šancu na zisk Stanley Cupu, ako najlepší tím minulej sezóny? Avšak osud bol k nášmu hokejistovi príliš nemilosrdný. Tím vedený Mikeom Babcockom sa aj po roku dostal do finálových bojov, všetko išlo takpovediac po masle a odchovanec Trenčína veril, že sa jeho sen konečne splní.

Detroit viedol v sérii 2:0 a aj 3:2 na zápasy, ale Stanley Cup opäť nezískal. Aby toho nebolo dosť, súperom Červených krídel nebol nik iný ako Pittsburgh, ktorý Hossa pred sezónou opustil. V spomínané leto kanadský obranca Kris Letang z tímu Pens prehlásil, že verí, že Marián svoj prestup z Pensylvánie oľutuje. Vtedy rozhodne netušil, že jeho slová budú mať v konečnom zúčtovaní až takú váhu.

Dve sezóny, dve finálové série, dve obrovské sklamania. Nejeden športový priaznivec si začínal myslieť, že Mariánovi Hossovi, jednému z najsympatickejších hokejistov celkovo, jednoducho zisk najcennejšej hokejovej trofeje nie je súdený. Ktovie, čo vtedy napadlo nášho hráča, ale jeho ďalšie rozhodnutie bolo zlomové.



Na začiatku leta 2009 podpísala niekdajšia draftová dvanástka netradične dlhý dvanásťročný kontrakt s Chicagom Blackhawks, ambicióznou organizáciou, ktorá však na Stanley Cup čakala od roku 1961. Bol to jasný signál, že Marián odmieta rok, čo rok pendlovať medzi jednotlivými klubmi a skúšať SC vyhrať týmto spôsobom. Práve naopak, hľadal pôsobisko, kde vydrží dlhšie obdobie.

Život, a nielen ten hokejový, nám niekedy pripraví chvíle, ktoré by nikto nikdy nepredpokladal. Chicago sa prebojovalo do finále NHL, Mariána Hossu čakalo tretie finále za posledné tri roky a tento raz už skutočne každý bez výnimky horel netrpezlivosťou, či sa konečne slovenskému hokejistovi podarí cennú trofej vyhrať, alebo mu prischne označenie finálového smoliara.

Súperom Blackhawks boli Letci z Philadelphie, ktorí Jastrabom podľahli 4:2 na zápasy a po prebratí trofeje ju kapitán Chicaga Jonathan Toews podal práve Mariánovi Hossovi. Mužovi, ktorému sa konečne splnil sen a zrejme po sezóne, v ktorej tomu už nedával také veľké šance ako roky predtým. Aby toho nebolo málo, partia okolo Hossu, Kanea, Keitha, Seabrooka či Toewsa vyhrala NHL taktiež v roku 2013.

Marián Hossa je nezdolný, vzoprel sa hokejovému osudu, dokázal nájsť potrebnú motiváciu aj po psychicky náročných prehratých finálových bojoch. To je fakt, ktorý je nespochybniteľný a dá sa s pokojom tvrdiť, že väčšina hokejistov by to po takých veľkých sklamaniach možno v National Hockey League nadobro zabalila.

 Slovenský reprezentant, ktorý je momentálne pasovaný za najlepšieho hokejistu Slovenska a jedného z najskúsenejších hráčov v NHL vôbec, potvrdzuje aj v týchto dňoch, že stále nemá dosť a získavanie trofejí ho nikdy neomrzí . Aktuálne bojuje s Chicagom vo finálovej sérii proti Tampe o zisk tretieho pohára za 5 rokov, čo je dôkazom toho, že Blackhawks sa za posledné roky podarilo vybudovať hotovú hokejovú dynastiu.