Main Content

Čechov čaká ťažký zápas s Islandom, šlágrom aj duel Chorvátov s Talianmi

štvrtok, 11. jún 2015 15:39 | Autor: TASR

Čechov čaká ťažký zápas s Islandom, šlágrom aj duel Chorvátov s Talianmi
Čechov čaká ťažký zápas s Islandom, šlágrom aj duel Chorvátov s Talianmi | zdroj: © TASR

Bratislava 11. júna (TASR) - Po polovici kvalifikácie futbalových majstrovstiev Európy 2016 vo Francúzsku sú so stopercentnou bodovou bilanciou iba Slováci a Angličania.

V piatok, sobotu a nedeľu (12.-14. júna) sú na programe súboje šiesteho hracieho kola, ktoré ponúknu ďalšiu porciu 26 súbojov.

Dôležitý duel A-skupiny odohrajú na Islande Česi. Zverenci Pavla Vrbu sú lídrom a hrajú na pôde druhého, trochu sa obávajú zradného chladného počasia. "Pre Islanďanov to možno bude výhoda, pretože sú na to zvyknutí. Ale pokiaľ nemrzne, tak sa to dá zvládnuť. Každý už v podobnom počasí hral, takže sa s tým vyrovnáme dobre," citoval portál idnes.cz Davida Limberského. V horšej pozícii sú tretí Holanďania, ktorí musia v Lotyšsku vyhrať. Zverenci Guusa Hiddinka strácajú na Čechov šesť bodov, na Island päť. V generálke prehrali doma s USA 3:4 a chýbať im bude stopér Ron Vlaar. Štvrté Turecko hrá na pôde posledného Kazachstanu.

V B-čku sa tiež bude hrať duel prvých dvoch, v Cardiffe Wales vyzve Belgičanov, obaja majú na konte 11 bodov. Domáci krídelník Gareth Bale nastúpi na jubilejný 50. zápas v reprezentácii, hosťom bude chýbať suspendovaný kapitán Vincent Kompany. Tretí Izrael s 9 bodmi nastúpi v Zenici na pôde piatej Bosny (5 bodov), v ďalšom zápase skupiny Andorra privíta Cyprus.

Piatkovým šlágrom bude zápas H-skupiny v Splite, kde líder z Chorvátska nastúpi proti druhému Taliansku. Domáci majú pred "squadrou" náskok dvoch bodov, v prvom súboji v Miláne sa zrodila remíza 1:1. Tréner Chorvátov Niko Kovač nemôže rátať s Lukom Modričom či Vedranom Čorlukom, napriek tomu je optimista: "Spokojný budem aj s remízou, ale nehľadáme výhovorky a urobíme všetko, aby sme vyhrali. Môžeme všetko získať a len málo stratiť." Hosťom nepomôžu obrancovia Giorgio Chiellini a Andrea Barzagli, ani útočník Simone Zaza. V ďalších zápasoch skupiny tretí Nóri hostia predposledný Azerbajdžan a poslední Malťania štvrtých Bulharov.

V sobotu úradujúci majstri sveta Nemci v D-skupine nastúpia v portugalskom Algarve proti nováčikovi kvalifikácie z Gibraltáru, ktorý doma zdolali 4:0. Líder z Poľska vo Varšave hostí Gruzíncov, ktorých už zdolal v Tbilisi 4:0. Veľa napovie aj výsledok z Dublinu, kde štvrtí Íri hostia druhých Škótov. Hostia majú rovnako ako Nemci desať bodov, domáci tím kouča Martina O'Neilla osem. V sobotu sú na programe aj súboje I-skupiny, portugalský líder nastúpi v Jerevane na pôde posledného Arménska a v Kodani budú mať jednu z posledných šancí zamiešať karty Srbi, ktorým UEFA odrátala tri body. V F-skupine líder z Rumunska nastúpi v Belfaste na pôde druhého Severného Írska, Maďari hrajú vo Fínsku a poslední Gréci na pôde Faerských ostrovov, ktorým sa pokúsia oplatiť trápnu domácu prehru 0:1 z novembra, po ktorej sú majstri Európy z 2004 v skupine stále bez výhry.

Okrem zápasov "slovenskej" C-skupiny sa v nedeľu anglický líder E-skupiny predstaví v slovinskej Ľubľane. Zverenci Roya Hodgsona majú pred druhým Švajčiarskom a tretím Slovinskom náskok šesť bodov. "Myslím, že sme stále v pohode a do Slovinska ideme sebavedomí. Dúfam, že aj tam získame tri body," povedal stredopoliar FC Liverpool Jordan Henderson po remíze s Írskom 0:0 v generálke. V G-skupine sa bude hrať dôležitá konfrontácia v Moskve, kde sa ukážu lídri z Rakúska. Domáci výber Taliana Fabia Capella, ktorý z tretieho miesta na hostí stráca päť bodov, v generálke zdolal slovenského súpera Bielorusko 4:2. V Štokholme sa na pôde Švédov predstavia reprezentanti Čiernej Hory.