Main Content

Tento futbalový víkend môže zmeniť dejiny slovenského futbalu

piatok, 12. jún 2015 09:41 | Autor: Filip Chudý

Tento futbalový víkend môže zmeniť dejiny slovenského futbalu
Tento futbalový víkend môže zmeniť dejiny slovenského futbalu | zdroj: © TASR

Aj keď už všetci netrpezlivo očakávame nedeľný zápas Slovensko – Macedónsko, naša pozornosť smeruje aj na dnešné kvalifikačné zápasy, v ktorých sa tiež hrá o slovenský futbalový osud. Čo môže zmeniť slovenské futbalové dejiny?

Komentár Filipa Chudého

To, o čom som prvýkrát písal už v novembri minulého roka, práve teraz prichádza do rozhodujúcej fázy. Slovensko je blízko toho, aby bolo pri budúco mesačnom žrebovaní kvalifikácie MS 2018 v prvom koši. Počas tých ôsmich mesiacov sa síce situácia postupne menila, ale na tom, že Slovensko smeruje medzi európsku smotánku, sa nezmenilo nič. Menili sa len okolnosti v súvislosti s priamymi súpermi našej reprezentácie o prvú deviatku, ktorá zaručuje prvý kôš. No dnes už presne vieme, aké výsledky potrebujeme, aby sme sa dostali do prvého koša.

V ňom už na 100 % sú Nemecko, Belgicko, Holandsko a Rumunsko. Veľmi blízko k definitíve sú Angličania, ak vyhrajú v nedeľu v Slovinsku, majú istotu, ak nie, budú musieť dúfať, že sa nestane zázrak vo veľkej zhode výsledkových okolností. Blízko sú aj susedia na Pyrenejskom polostrove, pričom si to môžu pokaziť už len sami. Španielom sa to zatiaľ nestalo, pretože včera porazili Kostariku, ak by prehrali, ponúkli by miesto aj nám. Ešte síce môžu zakopnúť aj v Bielorusku, lenže ich prehra v Borisove by nás tešila už iba v súvislosti s touto kvalifikáciou. Uvidíme, ako zvládnu situáciu Portugalci, ale nám ani ich sobotná prehra v Arménsku nepomôže, no ak Ronaldo a spol. v Jerevane vyhrajú, sú v prvom koši. Ja osobne všetkých týchto sedem krajín už vidím v prvom koši, ale čo je pre nás dôležitejšie, my ich už určite v budúcom vydaní rebríčka FIFA, ktorý rozhodne o nasadení do kvalifikačných košov, nepredbehneme. Naše šance sú v iných zápasoch.

Už po dnešnom večernom programe budeme vedieť, ako blízko, resp. ďaleko sme od prvého koša. V zápase Chorvátsko – Taliansko sa bude rozhodovať nielen o prvom mieste v skupine H, ale o miestenke do prvého koša. Kto toto stretnutie vyhrá, bude stopercentne v ňom, naopak, porazený bude takmer naisto v tom druhom. Ak bude remíza, museli by sme čakať na výsledok utorkového prípravného duelu Taliansko – Portugalsko, v ktorom by museli vyhrať hostia, preto si radšej prajme, nech má tento dnešný kvalifikačný zápas hocakého víťaza. Ďalej nás veľmi zaujíma aj stretnutie Wales – Belgicko. Tu potrebujeme X2, ak by bola jednotka, Bale a spol. sú v prvom koši. No a treťou dnešnou nervovou „lahôdkou“ bude pre nás zápas Island – Česko, v ktorom potrebujeme 1X, pretože Čechom prvý kôš na náš úkor neprajeme.

Toto sú tri zápasy, ktoré dnes budeme sledovať s veľkým napätím, pričom ja pevne verím, že všetky načrtnuté výsledkové možnosti sú nielen možné, ale hlavne sa stanú realitou. Ak sa tak stane, potom naše nedeľné víťazstvo nad Macedónskom bude znamenať tri historické veci. Nielenže by sme 25. júla pri žrebe kvalifikácie MS 2018 v Rusku boli nasadení do prvého koša, ale tiež by sme zlepšili naše najlepšie umiestnenie v rebríčku FIFA (16. miesto), keď sa v ďalšom vydaní môžeme reálne dostať až na 13. miesto. No a hlavne by sme sa výrazne priblížili k postupu na Euro 2016, pričom v takejto fantastickej pozícii sa náš futbal doteraz ešte nikdy neocitol. Tento futbalový víkend môže zmeniť dejiny nášho futbalu!