Main Content

Naši obrancovia v NHL dominovali, posilnia nás aj na šampionáte?

piatok, 15. apríl 2011 13:54 | Autor: Pavol Hošták

Naši obrancovia v NHL dominovali, posilnia nás aj na šampionáte?
Naši obrancovia v NHL dominovali, posilnia nás aj na šampionáte? | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Športový svet v týchto dňoch upriamuje svoju pozornosť na hokej. Majstrovstvá sveta klopú na dvere a v NHL sa začínajú boje o najprestížnejšiu klubovú trofej na svete. Na obidvoch póloch má Slovensko svoje zastúpenie. Na MS v Bratislave a Košiciach sa očakáva veľký úspech našej pomaly ale isto dohrávajúcej generácie, v NHL nám Marián Hossa, Miroslav Šatan a Tomáš Kopecký v posledných rokoch urobili chuť na ďalší letný zážitok v podobe návštevy prestížnej trofeje.

Minulú sezónu ťahal za slávnou trofejou svojimi výkonmi Jaroslav Halák jeho Montreal, kde ich však zastavili v konferenčnom finále letci z Philadephie. Pevne veríme, že tento ročník nebude takou oporou v bránke Habs Carey Price a Bostonu aj s našim Zdenom Chárom sa podarí cez tento slávny kanadský klub prejsť. Zdeno Chára prežíva vydarenú sezónu. Kapitán medveďov je už tradične oporou zadných radov a tento rok ako bonus pridal víťazstvo v hodnotení +/- celej súťaže. Patrí medzi najlepších obrancov súťaže a je potešujúce, že mu sekundujú aj ďalší jeho krajania.

Ľubomír Višňovský prežíva svoju najvydarenejšiu sezónu v NHL. Po ôsmich rokoch sa prebojoval so svojim tímom do play off, ktorého atmosféru zažil ešte ako hráč kalifornského rivala z Los Angeles. Prekonal svoje bodové maximum zo sezóny 2005/2006, keď k osemnástim presným zásahom pridal  päťdesiat asistencií a stal sa víťazom kanadského bodovania medzi obrancami. V prvom kole si jeho Anaheim zmeria sily s Nashvillom, ktorý vo svojom kádri nemá výraznejšiu hviezdu, ale tímová hra na čele s brankárom Rinnem sú ťažkou prekážkou, čo potvrdil prvý zápas série, ktorý Káčeri prehrali na svojom ľade.

Tretím slovenským obrancom, ktorý prežíva vydarenú sezónu je Andrej Meszároš z Philadelphie. Po dvoch nie celkom úspešných ročníkoch v drese Tampy Bay prestúpil pred sezónou do tímu minuloročného finalistu. Spočiatku sa v klube udomácňoval v konkurencií mien ako Kimmo Timonen, či Chris Pronger, čo sa mu nakoniec podarilo nad očakávania. Odmenou sa mu stala trofej Williama Barry Ashbeeho, určená pre najlepšieho zadáka tímu v sezóne. Letcom sa v prvom kole do cesty postaví Buffalo aj s našim Andrejom Sekerom. Po skončení tejto série by nás na MS mohol posilniť jeden obranca. Či to bude podobne ako minulý rok Sekera alebo jeho náprotivok Meszároš ukáže až čas.

Našim obrancom sa v tejto sezóne darí nad očakávania. Ich tímy po základnej časti skončili vysoko, až na výnimku v podobe Buffala. Útočníci sa nachádzajú v opačnej situácií a Marián Hossa s Tomášom Kopeckým a Martiánom Gaboríkom postúpili do vyraďovacích bojov až na poslednú chvíľu. Pri pohľade na to, kto by nás teoreticky mohol posilniť na MS nám však tabuľka veľa nenapovie. Play off je akoby nová sezóna, čoho dôkazom je minuloročný postup Philadeplhie zo siedmeho miesta až do finále alebo vypadnutie držiteľa Prezidentovej trofeje z Washingtonu hneď v prvom kole. Teoreticky máme jedného obrancu istého už v tejto chvíli, nie je však vylúčené, že budú aj viacerí. V prípade útočníkov sa môže stať čokoľvek, veď odpisovaný Rangers v úvodnom zápase potrápili Capitals a niečo podobné sa bude dať očakávať od Čiernych jastrabov a Kráľov proti Kosatkám resp. Žralokom. Glen Hanlon s Petrom Bondrom musia situáciu pozorne sledovať a mali by počítať so všetkými alternatívami, ktoré budú prospešné pre náš reprezentačný tím.