Main Content

Ohlasy z kabín pred zápasom Slovenska s Macedónskom

piatok, 12. jún 2015 09:05 | Autor: TASR

Ohlasy z kabín pred zápasom Slovenska s Macedónskom
Ohlasy z kabín pred zápasom Slovenska s Macedónskom | zdroj: © TASR

Bratislava 12. júna (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia vykročí do "druhého polčasu" kvalifikácie EURO 2016 vo Francúzsku bez straty bodu, iba Slováci a Angličania vyhrali všetkých doterajších päť zápasov.

 V nedeľu 14. júna zverencov trénera Jána Kozáka v Žiline vyzve v súboji C-skupiny Macedónsko (20.45 h.), ktoré môže hrať uvoľnene, keďže doposiaľ nazbieralo len tri body a už neživí postupové šance na kontinentálny šampionát.

Slovenský líder ťahá aj s prípravnými súbojmi sériu ôsmich výhier. V kvalifikácii je tím okolo kapitána Martina Škrtela po výhrach v Kyjeve s Ukrajinou 1:0, v Žiline nad Španielskom 2:1, v Borisove nad Bieloruskom 3:1, v Skopje nad Macedónskom 2:0 a v Žiline nad Luxemburskom 3:0 stále stopercentný. Vytúžený priamy postup z prvých dvoch miest je na dosah, ak Slováci Macedóncov opäť zdolajú a Bielorusi nezískajú doma so Španielmi viac ako bod, bude mať SR istotu minimálne baráže z 3. miesta. To je ale vzhľadom na doterajší priebeh a výkony Slovákov už málo a celé mužstvo na čele s realizačným tímov chce naplniť cieľ - priamy postup.

Tréner Kozák stále zachováva triezvy postoj, od tímu vyžaduje absolútnu koncentráciu a čaká opäť tvrdý boj. Aj vzhľadom na prvý súboj v Skopje, kde domáci dokázali Slovákom poriadne podkúriť. "Očakávam stále päť náročných zápasov, sme iba v polčase. Odvetná časť je náročnejšia, aby sme mali istotu, musíme tri zvládnuť a vyhrať. Máme veľa bodov, to je dobre, ale málo, aby sme mohli povedať, že sme vo Francúzsku. Doma nás dosť potrápili, sú talentovaní, majú 5 či 6 kvalitných hráčov. Majú nového trénera a novú výzvu s obrovskou motiváciou. Musíme sa dobre pripraviť," povedal 61-ročný lodivod SR.

Slováci nič neberú na ľahkú váhu, v nie príliš výhodnom júnovom termíne absolvovali hráči prípravný kemp pred riadnym zrazom s už predzápasovým mikrocyklom. Kozákovi budú chýbať po zraneniach obrancovia Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva) a Norbert Gyömbér (Catania) aj stredopoliar Stanislav Šesták (naposledy Bochum), v tíme sa tak objavil aj nováčik Lukáš Tesák z ruskej Tuly. Menšie zdravotné problémy mali najlepší brankár českej Synot ligy Matúš Kozáčik z Plzne, obranca Dušan Švento z Kolína, stredopoliari Juraj Kucka z Janova a Robert Mak z PAOK Solún či útočník Adam Nemec z New Yorku, mali by ale byť k dispozícii. Kozák tak bude musieť vyriešiť najmä otáznik v defenzíve.

"Samozrejme, skúsení hráči ako Ďurica a Šesták v reprezentačnom kolektíve určite chýbajú. Ale futbal prináša aj zranenia. Sme tu od toho, aby sme sa spoločnými silami pokúsili týchto hráčov nahradiť. Mám v hlave nie jedno riešenie, uvidíme čo prinesú dni pred zápasom. V podobnej situácii sme boli na Ukrajine a celkom slušne sme to vyriešili, dúfam, že to bude tak aj teraz. Ťaháme úspešnú sériu a ja mám pocit, že by sme ju ešte mali natiahnuť a bol by som veľmi rád, ak by sa nám to podarilo," dodal Kozák.

Aj slovenskí hráči vedia, že ich proti balkánskemu súperovi nečaká prechádzka ružovým sadom. "Je pred nami ešte päť náročných zápasov, ten prvý už v nedeľu proti Macedóncom. Sú nepríjemní a húževnatí a budú mať novú motiváciu, keďže majú nového trénera a budú sa chcieť ukázať. Očakávam ešte náročnejší zápas ako v Skopje, a tam bol teda dosť ťažký. Rozhodli sme ho v prvom polčase, ale Macedónci hrozili najmä po štandardkách a asi trikrát nastrelili konštrukciu brány. Čiže sa musíme dobre pripraviť a silu súpera eliminovať," povedal obranca Herthy Berlín Peter Pekarík.

A rovnaký názor prezentoval aj jeden z tria zástupcov Fortuna ligy v reprezentačnom výbere Viktor Pečovský. "Macedónci ukázali, že sú individuálne výborní. Budeme musieť predviesť bojovný a oduševnený výkon. Oni majú kvalitných nebezpečných hráčov. Ale budeme hrať doma pred plným hľadiskom a verím, že ich zdoláme opäť. Dúfam, že sa zasa o krôčik dostaneme k vytúženému cieľu. Nový tréner bude pre nich impulzom, každý sa bude chcieť ukázať. Ale záležať bude od nášho výkonu, čo im my dovolíme," povedal pre TASR.

Srbský tréner Drulovič sa nebojí, že jeho hráčom bude chýbať motivácia. "Stále je to pre nás dôležitý zápas proti extrémne silnému súperovi. Slováci majú päť výhier v sérii a zaslúžene vedú skupinu. To ale neznamená, že do Žiliny ideme bez ambícií. Tvrdo sme trénovali, máme hráčov, ktorí sa vyrovnajú súperom a očakávam, že budeme hrať na vysokej úrovni. Nebudeme to mať síce ľahké, ale chcem ukázať skutočný tímový duch. V tom prípade môžeme Slovákom prerušiť víťaznú sériu," povedal Srb pre zväzový web.

Zápas v Žiline hlási vypredané, duel v priamom prenose prinesie RTVS. Zápas rozhodujú Dáni, ako hlavný Kenn Hansen, na čiarach mu budú asistovať Lars Rix a David Vang Andersen.

 

kvalifikácia EURO 2016, nedeľa 14. júna:

C-skupina:

Slovensko - Macedónsko
/štadión MŠK Žilina, 20.45 hod., rozhodujú: Kenn Hansen - Lars Rix , David Vang Andersen (všetci Dán.)/

predpokladaná zostava SR:
Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Saláta, Hubočan - Pečovský, Kucka - Weiss, Hamšík, Stoch - Nemec

ďalšie zápasy C-skupina:

Ukrajina - Luxembursko /Arnold Hunter (S.Ír.), 18.00/
Bielorusko - Španielsko /Robert Schörgenhofer (Rak.), 20.45/