Main Content

Prestúpi Ronaldo do PSG? Toto je náš názor!

piatok, 12. jún 2015 20:40 | Autor: Jakub Mihálik

Prestúpi Ronaldo do PSG? Toto je náš názor!
Prestúpi Ronaldo do PSG? Toto je náš názor! | zdroj: © TASR

Prešiel rok a je to tu opäť. Špekulácie o tom, či už naozaj nastal čas na to, aby Cristiano Ronaldo opustil Real Madrid sa s blížiacim prestupovým obdobím zosilňujú ako politické sľuby pred voľbami. Je reálne, že by portugalský ostrostrelec odišiel už teraz a nabral smer PSG?

Blog Jakuba Mihálika

V Reale Madrid človek nikdy nevie. Zo dňa na deň v ňom môže skončiť aj obľúbený a úspešný tréner rangu Ancelottiho. Odhadovať životnosť ľudí v klube, s výnimkou prezidenta Florentina Péreza, je preto ako hodiť si mincou. Cristiano Ronaldo je najpopulárnejší futbalista sveta (minimálne čo do počtu fanúšikov na facebooku), aktuálny držiteľ Zlatej lopty a najlepší strelec uplynulej sezóny. Ani jeho pozícia v Reale však nie je betónovo silná. 

V očiach stavbárskeho podnikateľa Florentina Péreza nie je Ronaldo mužom číslo jeden pre budúcnosť. Nebol ním ani v roku 2009, keď Ronaldo prichádzal z Manchestru. Portugalčanov prestup totiž „upiekol“ Perezov predchodca, Ramón Calderón, a často sa hovorí o tom, že pri svojom nástupe do funkcie chcel Pérez Ronaldov prestup stopnúť. Až zásah tých, čo futbalu naozaj rozumejú (najmä Jorge Valdano) presvedčil magnáta, aby Ronaldov prestup odobril. Aj tak však na Cristiana pozeral ako na hráča, ktorého zdedil po svojom predchodcovi, nie na hráča, ktorého si sám vybral.

Pérez si potrpí na to, aby Real Madrid mal jeho rukopis. Preto protežuje hráčov ako Gareth Bale, či James, ktorých prestup zariadil on, aj na úkor najväčšej hviezdy Realu Madrid. Aj preto sme v minulosti často čítali o tom, ako je Ronaldo v Reale nespokojný, napriek tomu, že mu pri nohách ležal celý svet. Z tohto pohľadu by nebolo prekvapením, ak by Pérez Ronaldovmu prestupu nebránil. 

Avšak, aj keď to tak miestami nevyzerá, ani Pérez nie je hlúpy. Napriek tomu, že možno nepatrí medzi najväčších obdivovateľov rodáka z Madeiry, dokáže Ronalda využiť aj vo svoj prospech. Real, rovnako ako Barcelonu, čakajú prezidentské voľby. Popularita Ronalda dosahuje obrovské rozmery, celosvetovo, ale aj doma, čo sme mohli vidieť aj včera, keď španielski diváci pískali na Piquého za to, že si robil posmech z Ronaldovej narodeninovej oslavy. Ak Pérez pred voľbami udrží najpopulárnejšieho hráča Realu, získa plusové body. Naopak, ak by sa ho rozhodol predať, s prezidentským kreslom sa veľmi pravdepodobne môže rozlúčiť. Až do hlasovania členov Realu Madrid tak môžeme očakávať, že Pérez svoj klenot nepustí za žiadnu cenu.

Ak sa teda chceme rozprávať o Ronaldovom prestupe, musíme zamieriť minimálne do roku 2016. S ďalším mandátom v ruke bude Pérez rozmýšľať inak. Ronaldo bude ešte o rok starší, jeho cena bude klesať rýchlejšie, preto bude Pérez chcieť predávať, kým je ešte čo. Záujemcov o trojnásobného držiteľa Zlatej lopty bude určite dostatok. Manchester United napadne fanúšikom ako prvý. O vzájomnom vzťahu United a Ronalda  sa toho popísalo už dosť. Jeho návrat na Old Trafford by nikoho neprekvapil. No v uplynulých dňoch prebehla médiami správa o tom, že si na Portugalčana brúsi zuby PSG a mohlo by aj uspieť.

Žeby Ronaldo zamieril do francúzskej ligy, ktorá predsa len kvalitou nedosahuje úroveň Premier League a La Ligy? Možno nie, avšak nebolo tomu tak dávno, čo túto možnosť Ronaldo seriózne zvažoval. Keď ruský miliardár Rybolovlev rozbiehal ambiciózny projekt AS Monaka, popri Falcaovi chcel angažovať aj Cristiana Ronalda. „Boli sme blízko dohody, avšak Ronaldo sa rozhodol ostať v Madride,“ povedala s odstupom času pravá ruka prezidenta AS Monako. „Možno o pár rokov,“ nechal možnú spoluprácu vtedy otvorenú Cristiano. 

K Monaku má blízko. Svedčí o tom aj fakt, že v tejto oblasti trávil nedávnu dovolenku po skončení sezóny. Avšak Rybolovlevov projekt medzičasom zmenil kontúry a z angažovania veľkých hviezd prešli Kniežatá na výchovu mladých talentov, do čoho Ronaldo nezapadá. 
Aj monacký príbeh však svedčí o tom, že by sa Portugalčan prestupu do Francúzska nebránil. Ak by sa cítil v Paríži docenený (o čom pri arabskom kapitále nepochybujeme), ak by PSG predstavovalo dostatočnú výzvu a ak by v ňom mal vytvorené dostatočne dobré podmienky na to, aby sa mohol individuálne posúvať ďalej aj vo vyššom futbalovom veku, nie je Ronaldov prestup do PSG úplne utopický.

Svetový futbal je nepredvídateľný kolos. Ľudia v ňom menia názory zo dňa na deň. Aj samotný Ronaldo sľúbil Realu prestup už v roku 2008, aby sa potom kvôli sympatiám k Manchestru United rozhodol o zotrvaní na Britských ostrovoch o ďalší rok. Ak však máme hodnotiť jeho súčasný možný prestup do PSG, musíme povedať: Možné to je, ale nie skôr ako o rok.