Main Content

Andre Iguodala, profík telom, aj dušou. A MVP

štvrtok, 18. jún 2015 12:53 | Autor: Viktor Štefaňák

Andre Iguodala, profík telom, aj dušou. A MVP
Andre Iguodala, profík telom, aj dušou. A MVP | zdroj: © TASR

758 zápasov v rade hral v základnej päťke. 0-krát bol v základnej päťke Golden State Warriors v tejto sezóne NBA. Keď sa s ním Steve Kerr pred sezónou rozprával, povedal mu, “Andre, potrebujem, aby si v tejto sezóne nastupoval z lavičky. Môžeš to urobiť?” Iggy, ako ho prezývajú, súhlasil. A teraz je MVP Finále NBA!

Andre Iguodala si pripísal len tri štarty v základnej päťke v tejto sezóne. A to až vo Finále NBA. No jeho prínos pre Finále bol úžasný. Pribrzdil LeBrona Jamesa, najlepšieho hráča sveta a sám dokázal viesť tím k víťazstvám. V prvých zápasoch ako líder druhej päťky a keď sa Kerr rozhodol ísť cestou malej zostavy, tak sa ukázal aj ako líder základnej pätice.

Iguodala prišiel do NBA vďaka Philadelphii Sixers. Už vtedy sa čakalo, že vytvorí smrteľnú dvojicu s ďalším AI, Allen Iversonom. To sa úplne nepotrvrdilo, Sixers nevyhrali dokopy nič. Ale Iguodala sa vyprofilovala na skvelého všestranného hráča, ktorý bráni, útočí, doskakuje a tvorí hru. Takých nie je naozaj veľa. V NBA sa nazývajú aj swingmen.

Vedeli to aj v reprezentácii USA. Do hviezdneho tímu pre Majstrovstvá sveta 2010 bol Iguodala vybraný ako hlavný obranca európskych hviezd. A aj vďaka jeho výkonom, v kombinácii s Durantovým MVP predstavením, sa USA v Turecku dočkali zlata. Podobne bol na tom aj o dva roky neskôr, na Olympiáde v Londýne. Tam už predsa len nehral až takú veľkú rolu, keďže tam USA tím zobral to najlepšie z NBA. Ale Andre bol medzi hráčmi ako Durant, LeBron James či Anthony. A samozrejme, priniesol domov zlato.

Prvý MVP finále, ktorý nenastúpil v základnej časti v základnej päťke ani raz. Američania milujú senzácie a príbehy, toto je jeden z nich. MVP základnej sezóny, Steph Curry hral naozaj dobre. Ale MVP fazóna to nebola. Mal dva slabšie zápasy a streľba ho, najmä v prvých zápasoch, neposlúchala. Na druhej strane, James hral ako z inej planéty. Ale bol sám proti všetkým. A basketbal je o kolektíve. Iguodala ho prinútil k streľbe 18-54, iba 18x z 90 pozícií v útoku ho dokázali Cavs prebrať. Takže Iggy „vysel“ na LeBronovi takmer nonstop, keď bol na ihrisku.

Bola to dlhá jazda. Úžasná sezóna. Chcem sa poďakovať skvelej organizácii, spoluhráčom. Keď vyrastiem, chcem byť ako Steph!“ povedal natešený Iguodala.

Vždy som hovoril, Andre je profík profíkov. Je to naozaj profesionál telom, aj dušou, vo Finále to len potvrdil. Právom je MVP,“ dodal jeho spoluhráč Green. Nám zostáva iba jediné, pogratulovať GSW a Iguodalovi k úžasným výkonom počas celej sezóny.