Main Content

Hokejový Slovan v KHL ako výhra v tombole

štvrtok, 18. jún 2015 19:43 | Autor: Jakub Mihálik

Hokejový Slovan v KHL ako výhra v tombole
Hokejový Slovan v KHL ako výhra v tombole | zdroj: © TASR

Pre koho je zotrvanie v KHL dobrou správou?

Tak sa podarilo. Síce na dobré slovo (či prosby niektorých, ktorí by s tým nemali mať nič spoločné), ale predsa. Slovanisti presvedčili vedenie KHL a Vladimíra Putina o tom, že sú schopní nazbierať peniaze aspoň na to, aby boli opäť najchudobnejším klubom nadnárodnej hokejovej súťaže číslo dva. Teraz už len ostáva presvedčiť hráčov a fanúšikov.

Keď Slovan vstupoval do KHL, bol som celkom nadšený. Je dobré mať klub zo Slovenska v súťaži, ktorá mala ambície stať sa európskou verziou NHL. KHL, napriek tomu, že do úrovne NHL jej chýbajú námorné míle, je predsa len najkvalitnejšou európskou súťažou. Porovnávanie sa so špičkovým hokejom je dobré pre slovenských hokejistov, ale aj fanúšikov, ktorým je ponúknutý dobrý hokej.

Avšak po trojročnom pôsobení Slovana v KHL nadšenie postupne opadá. Nielen preto, že sa Slovan čoraž hlbšie zosúva v tabuľke kvality. Aj preto, že nie úplne splnil to, čo pri vstupe do KHL sľuboval.

Slovan sa nestal tým, čo je pre Lotyšsko Dinamo Riga, či pre Bielorusko Dinamo Minsk. Nestal sa ani odrazovým mostíkom do svetového hokeja pre výrazné slovenské talenty. Najčastejšie uvádzam ako príklad Marka Daňa. V Slovane tápal vo štvrtej formácii, kde dostal nízku minutáž, defenzívne úlohy a hlavybôl. Okamžite po odchode zo Slovana ukázal svoje veľké prednosti, vďaka ktorým bol roky považovaný za najväčší talent slovenského hokeja za ostatné roky. 

Slovan nerozbehol hokejový projekt, ktorý by aspoň jeden klub u nás priviedol k svetovému štandardu, čo sa týka marketingovej práce a ekonomiky klubu. Dodnes nemá vyplatené podlžnosti a byť vo futbalovej Fortuna lige, nasleduje Košice do druhej najvyššej súťaže.
No a v neposlednom rade, Slovan nesplnil to, že aj počas neúčasti v slovenskej extralige bude pomáhať slovenskému hokeju, tak, ako sa dušoval Pro-hokeju.

Iste, pre samotný klub je zotrvanie v KHL zrejme dobrou správou. Aj keď aj o tom by sa dalo polemizovať. Veď to, čo sa okolo bratislavského klubu dialo v minulej sezóne, nemohlo spôsobovať radosť nikomu zainteresovanému. Slovanisti mali problém zložiť káder, vyplatiť peniaze, uhrať výsledok, prilákať diváka, jednoducho všetko. A keďže súťaž štartuje už o niekoľko týždňov a v klube majú podpísanú asi tretinu kádra, vyvoláva to otázky o tom, či aj tohtoročný káder a systém nebude skôr zlátaninou na poslednú chvíľu a nasilu, ako koncepčným riešením do budúcna.  Ale, ak majú v klube víziu, posvätenú sponzormi i KHL, o ktorej zatiaľ nevieme, držím palce..

Ak sa však na toto pôsobenie pozeráme v (slovenskom) globále, nie je výhrou v jackpote. Nanajvýš je tombolovou výhrou, ktorá síce niekoho poteší, no výrazne z nej nezbohatnete. A rozhodne ňou nezbohatne slovenský hokej ako celok.

Slovenský zástupca v KHL by mohol byť dobrou správou. Tento názor som zastával pri vstupe klubu do KHL, zastávam ho aj teraz. To by sa však v Slovane museli pohnúť ľady a radikálne zmeniť to, čo panovalo v uplynulej sezóne. Inak sa mal radšej vrátiť do extraligy.