Main Content

Génius i herec. Aj taký je Arjen Robben (profil)

sobota, 20. jún 2015 08:59 | Autor: Dávid Lech

Génius i herec. Aj taký je Arjen Robben (profil)
Génius i herec. Aj taký je Arjen Robben (profil) | zdroj: © TASR

Milovaný i nenávidený. Taký je presne Arjen Robben. Pri mene tohto holandského rýchlika sa futbaloví fanúšikovia delia na dva tábory. Jedni ho považujú za jedného z najlepších hráčov súčasnosti, iní zasa odsudzujú a tvrdo sa obúvajú do jeho hereckých výkonov na ihrisku. Tak či onak, na meno tohto futbalistu sa len tak ľahko nezabudne.

Mladý Holanďan sa narodil v mestečku Bedum a od malička ho to ťahalo k lopte. Jeho prvými futbalovými klubmi sa stali miestne celky C.V.V.B a V.V. Bedum, kde vyrástol vo veľmi kvalitného hráča so skvelým driblingom predvádzaným v obrovskej rýchlosti. Jeho schopnosti zaujali predstaviteľov FC Groningenu a keď vo svojej kategórii z pozície krídla nastrieľal ťažko uveriteľných 50 gólov, ako teenager sa objavil v A-tíme, kde sa rozhodne nestratil a jeho skvelé výkony mu vyniesli miesto v jednom z popredných holandských celkov z PSV Eindhoven.

Podľa viacerých svedectiev jeho spoluhráčov či trénerov z mládežníckych tímov, Arjen Robben od malička vystupoval na ihrisko s kamennou tvárou, plne sústredený na svoj výkon. Do každého jedného zápasu dával mladý talent všetko, čo v sebe skrýval. K svojim súperom pristupoval s rešpektom a pokorou, no zároveň s obrovskou chuťou bojovať o víťazstvo. Hviezdny hráč bol od malička obrovským pedantom na ihrisku i mimo neho a predovšetkým vďaka svojej disciplíne, obrovskej nezdolnosti a chuti na sebe pracovať sa z neho stal jeden z najlepších hráčov planéty.

O otcovi chlapcov Luku, Kaya a dcére Lynn koluje historka, ktorá hovorí, že na tréning meškal len raz vo svojej kariére. Stalo sa to v mládežníckom tíme Groningenu, keď meškal pätnásť minút. Vtedajší tréner Barend Beltman spomína: „Arjen nikdy nemeškal no jeden piatok prišiel na tréning 15 minút neskôr. Keď som sa ho opýtal, že kde bol a prečo mešká, odpovedal, že bol s priateľmi na námestí a bola tam aj Bernadien, tak som sa úprimne opýtal, Arjen, stojí ti za to? Odpovedal rázne áno, tak som sa len usmial a poslal sa ho prezliecť. O pár rokov ma pozval na svoju svadbu, a žena, ktorú si v roku 2007 bral, bola tá Bernadien.

A práve vďaka svojej obrovskej chuti sa zlepšovať vyčnieval nad svojimi protihráčmi. Jeho umenie si všimli v PSV, ktorí ho do svojho tímu priviedli z Groningenu za 4,3 miliónov eur. V sezóne 2002/2003 pomohol popredného holandskému tímu dvanástimi gólmi k zisku domáceho majstrovského titulu a hoci o rok neskôr nebol tak strelecky produktívny, o jeho služby mali interes viaceré popredné futbalové veľkokluby. Meno 20-ročného mladíka bolo spájané s Realom Madrid, no „biely balet“ schladilo vyjadrenie hráčovho otca a agenta v jednom: „Real Madrid ho tiež chce, ale nepôjde do Realu. Aký to má zmysel? Nie je to miesto pre mladého chlapca, akým je môj syn. Nikdy nemal rád Real. Keď sme boli na prázdninách v Španielsku, páčila sa mu len Barcelona.“ Tak PSV rokovalo o jeho prestupe s legendárnym Sirom Alexom Fergusonom z Manchestru United. „Červení diabli“ ponúkli za talentovaného hráča sedem miliónov, stanovisko holandského tímu bolo jednoznačné – za podobnú ponuku si môžu v anglickom tíme kúpiť Robbenom dres s podpisom.

Prečítajte si tiež profil Cristiana Ronalda >>>

 

Na scéne sa objavil miliardár Roman Abramovič z Chelsea s ponukou v podobe osemnástich miliónov eur. Robben na ňu vrelo kývol, preniesol sa cez nepríjemný záver sezóny, v ktorom ho sužovalo zranenie a od leta 2004 sa stal oficiálne hráčom The Blues, ktorá sa čoraz viac dostávala do popredia anglickej Premier League. Prvá sezóna sa mu príliš nevydarila a dôvodom bolo ďalšie zranenie, ktoré ho postihlo. Na ostrovoch tak odohral len osemnásť zápasov a so svojím novým tímom sa radoval zo zisku titulu, ku ktorému svojim spoluhráčom dopomohol siedmimi presnými zásahmi. O rok neskôr dokázal s Chelsea obhájiť prvenstvo a v tejto sezóne odohral taktiež najviac zápasov v ročníku spomedzi troch rokov, ktoré strávil v Anglicku. V sezóne 2006/2007 Anglicko opanoval Manchester United, Chelsea sa stala vicemajstrom Premier League a holandského útočníka predsa zlákal španielsky veľkoklub z Realu Madrid.

23-ročný hráč sa do metropoly Španielska sťahoval za 36 miliónov eur, no jeho transfer nebol najšťastnejším riešením. V drese „bieleho baletu“ odohral dve sezóny, v ktorých dovedna nastúpil do 65 duelov, no v nich sa dokázal strelecky presadiť len trinásťkrát. Zraneniami zdecimovaný Robben prežil azda najťažšie obdobie v Londýne, keď mu lekári diagnostikovali podozrenie na rakovinu semenníkov. „Veľmi som sa bál, bolo to ťažké obdobie, kedy som už vedel, že môj život je a bude futbal, to pár denné čakanie na výsledky bolo strašné, vôbec som netušil, čo sa so mnou stane. No keď som počul, že som v poriadku, bola to pre mňa masívna úľava,“ s odstupom času uviedol samotný futbalista.

Hoci sa rakovina semenníkov nepotvrdila, počas svojho pôsobenia v Reale sa mu ostatné zranenia nevyhýbali. Napriek tomu sa so svojimi spoluhráčmi mohol radovať zo zisku majstrovského titulu v La Lige i zisku španielskeho Superpohára. V roku 2009 po anglickom a španielskom jazyku sa začal Robben zdokonaľovať v nemčine, keďže sa jeho novým zamestnávateľom stal ambiciózny Bayern Mníchov. Nemecký velikán zaplatil za svoju novú posilu 24 miliónov eur a túto investíciu neľutuje dodnes, hoci po jeho príchode sa v médiách ozývali hlasy, že tento nákup sa kvôli chatrnému zdraviu šikovného krídelníka nevyplatí.

Na slová kritikov dala opora holandskej reprezentácie rýchlo zabudnúť, a to nielen na klubovej úrovni. V roku 2010 bol jednou z najväčších opôr „Oranjes“ na majstrovstvách sveta, kde Holanďania obsadili druhú priečku a na futbalových trávnikoch dominoval aj v Nemecku. Vo svojej prvej sezóne nastúpil do 37 zápasov, v ktorých hneď 23-krát pocítil radosť zo streleného gólu. Stal sa majstrom nemeckej súťaže a vyhral DFB-Pokal.

V jeho parádnych výkonoch pokračoval aj v ďalších rokoch. Vďaka svojim bleskurýchlym akciám po pravom krídle sa stal svetovo uznávaným hráčom, s Bayernom Mníchov za šesť rokov pôsobenie získal štyrikrát titul v Bundeslige (2009/2010, 2012/2013, 2013/2014, 2014/2015) a v rokoch 2010, 2013 a 2014 sa stal víťazom DFB-Pokala. V roku 2013 sa so svojím tímom predstavil v Londýne, kde sa stal mníchovským hrdinom, keď v 89. minúte rozhodol svojím gólom finále Ligy majstrov.

V roku 2014 sa opäť rozvírila obrovská diskusia ohľadom Robbenových kvalít. Na majstrovstvách sveta v zápase s Mexikom nepochopiteľne nasimuloval svoj pád v šestnástke, za čo si opäť vyslúžil z viacerých strán obrovskú vlnu nevôle a hanlivých slov. 31-ročný futbalista sa už neraz priznal k svojim hereckým výkonom a v súčasnosti je považovaný za jedného z najväčších simulantov vo futbale.

Ani tento fakt ale neodradil Holanďana Louisa Van Gaala, ktorý svojho zverenca z holandskej reprezentácie lákal do Manchestru United. Neuspel. Robben sa na margo jeho prestupu do Manchestru vyjadril pre televíziu NOS nasledovne: „Som veľmi šťastný tam, kde som. Povedal som to aj Van Gaalovi, ktorý je najlepším trénerom, akého som kedy mal. Máme veľmi špeciálny vzťah, ale teraz neprestúpim do iného klubu. Bayern je pre mňa správne miesto, nič s tým neurobia ani Van Gaal či United.

Niet sa čomu čudovať. Robbenovi sa v Bavorsku darí, hráva v jednom z najlepších klubov súčasnosti a po hrstiach zbiera tímové i individuálne trofeje. A hoci často svojimi pádmi na ihrisku vytvára zbytočné kontroverzie, nik nepochybuje o tom, že je to výnimočný hráč s takmer nenapodobiteľným štýlom hry, ktorý baví fanúšikov po celom svete.