Main Content

Kým Trenčín mal zrejme smolu, Žilina, Slovan a Trnava zas šťastie na druhú

pondelok, 22. jún 2015 15:03 | Autor: Filip Chudý

Kým Trenčín mal zrejme smolu, Žilina, Slovan a Trnava zas šťastie na druhú
Kým Trenčín mal zrejme smolu, Žilina, Slovan a Trnava zas šťastie na druhú | zdroj: © TASR

Dnešný pondelok patril žrebu pohárových súťaží. Na pravé poludnie sa rozkrútil kolotoč tohtoročnej Ligy majstrov a o hodinu neskôr sa pridala aj Európska liga. Aký bol osud k našim pohárovým zástupcom?

Komentár Filipa Chudého

Boje v európskych pohároch sú prestížnou záležitosťou a pútajú tú najväčšiu pozornosť v každej krajine. Hlavne futbal je v tomto výnimočný šport, keďže všetky kluby majú možnosť zarobiť, majitelia klubov sa túžia dostať do prestížnej podnikateľskej spoločnosti, hráči a tréneri sa majú možnosť predať a fanúšikovia sa vždy o niečo viac tešia na európske boje, keďže im to nie je v žiadnom prípade všedné. Proste byť súčasťou pohárovej Európy sa počíta.

A čím ste v nej dlhšie, tým je to, samozrejme, lepšie. Preto tak veľmi záleží na žrebe. Je totiž obrovský rozdiel hrať proti trpaslíkovi, seberovnému, či nebodaj favoritovi. Naše kluby začínajú vždy v prvých predkolách, kde je dostatok slabších klubov, ale už aj v nich nájdeme nám výkonnostne podobných súperov. Naši tradiční pohároví zástupcovia vďaka svojmu koeficientu patria v týchto predkolách väčšinou medzi nasadených, preto je dôležité, aby tieto úvodné zápasy vyhrávali a koeficient si aspoň držali. Pretože aj remíza je vlastne už strata a o prehre radšej ani nehovorme, veď naháňať stratené body v ďalšej fáze súťaží, je už oveľa zložitejšie.

Jediným nenasadeným z našich zástupcov je Trenčín, ktorý z toho dôvodu musel už dopredu očakávať ťažšieho súpera, ale ponuka, ktorú mu zúžila v deň žrebu UEFA, dala malú nádej, že to tak byť nemusí. Lenže ruky Gianniho Infantina a Giorgia Marchettiho boli neúprosné a spárovali Trenčín so Steauou Bukurešť. Rumunský majster bol podľa koeficientov vôbec najťažší možný súper, ale to neznamená, že nie je neporaziteľný. Ale Trenčín na to bude potrebovať dva nadštandardné výkony a k tomu aj šťastie v oboch zápasoch. Pred tromi rokmi Trnava na rumunskej pôde vyhrala 1:0, ale v odvete jej Steaua nedala šancu (3:0). Najslávnejší rumunský klub v tejto sezóne útoční na jubilejnú desiatu účasť v skupine európskeho pohára za sebou, čo je dobrá motivácia pre Trenčín, aby mu to pokazil.

Naše kluby v Európskej lige dopadli podstatne lepšie, čo sa dalo predpokladať, keďže boli všetky nasadené. No nároky na ne budú zároveň veľké, pretože nič iné, ako tri postupy, ani nečakáme. Pričom si dovolím povedať, že Žilina so severoírskym Glentoranom a Slovan s gibraltárskym College Europa, ktorý má najnižší koeficient spomedzi všetkých 102 klubov tohto predkola, jednoducho musia vyhrať oba zápasy, pretože kvalita je jasne na našej strane. A ak Trnava čo i len raz remizuje s bosnianskym Olimpikom Sarajevo, čo je absolútny nováčik na pohárovej scéne, bude sa to považovať za zbytočnú bodovú stratu do nášho koeficientu.

A naši zástupcovia v Európskej lige mali dnes šťastie na druhú, keďže už spoznali aj mená možných súperov v 2. predkole, ktorí im tiež museli vyčarovať úsmev na tvári. Hoci boli všetci nasadení, medzi nesadenými bolo viacero ťažkých súperov, no našťastie, naše kluby sa im vyhli. Žilina sa v prípade postupu stretne s víťazom dvojzápasu FK Renova (Macedónsko)/Dacia Kišiňov (Moldavsko), Slovan s víťazom súboja UC Dublin (Írsko)/F91 Dudelange (Luxembursko) a Trnava s víťazom duelu Runavík (Faerské ostrovy)/Linfield (Severné Írsko). Ak by prípadne nejaký náš klub nepostúpil do 3. predkola, bude to blamáž nielen preň, ale aj pre celý slovenský klubový futbal.

Držme našim pohárovým zástupcom palce, nech máme možnosť sledovať ich súboje na európskej scéne nielen počas leta, ale aj počas jesene. To by znamenalo ich účasť v skupinách, pričom práve jedine to možno považovať v dnešnej dobe za pohárový úspech. Ich tohtoročná európska cesta začala vcelku pozitívne práve dnes, ale už od júla ich na nej čakajú tie ťažšie úseky, ktoré predstavujú jednotliví súperi. Cesta do skupiny je síce dlhá a ťažká, ale zvládnuteľná!