Main Content

Posledný mohykán Borussie, Marco Reus (PROFIL)

štvrtok, 25. jún 2015 09:54 | Autor: Dávid Lech

Posledný mohykán Borussie, Marco Reus (PROFIL)
Posledný mohykán Borussie, Marco Reus (PROFIL) | zdroj: © TASR

Je jedným z najpopulárnejších futbalistov súčasnosti. Niet sa čomu diviť. Nemeckého reprezentanta bolo vídať s loptou pri nohe od útleho detstva a celý svoj život podriadil cieľu dokázať, že napriek pochybnostiam môže hrať futbal na profesionálnej úrovni.

Na ľavom predlaktí rodáka z Dortmundu nájdeme tetovanie v znení „Marco – 31. 05. 1989.“ Práve v stredu, 31. mája 1989, sa v siedmom nemeckom najväčšom meste narodil manželom Manuele a Thomasovi Reusovcom mladý Marco.

Rodičia svojho jediného syna, ktorý má taktiež dve staršie sestry, si všimli náklonnosť malého chlapca k futbalu a tak ho v štyroch rokoch poslali do miestneho tímu Post SV Dortmund, kde začal nastupovať v zápasoch od roku 1994. Hneď v jeho futbalových začiatkoch jeho talent zaujal predstaviteľov giganta Bundesligy z Borussie Dortmund, ktorá ho z miestneho celku priviedla do svojho tímu.

Bývalý tréner Andrea Schurmann si na mladíka Reusa veľmi dobre spomína: „Odmalička miloval túto hru, stále chcel hrať, ak nie na tréningu, tak doma. Bol neuveriteľne dobrý na lopte a taktiež sa ukazoval ako vynikajúci tímový hráč.

Napriek tomu, že bol v kolektíve Borussie Marco veľmi obľúbený a herne i výkonnostne sa mu darilo, prišli časy, keď o jeho pokračovaní v kariére mali v klube pochybnosti. „Keď som mal 15, povedali mi, že kvôli mojej útlej postave sa nemám silou mocou hrnúť do vyšších kategórií,“ zaspomínal si jeden z najlepších hráčov súčasnosti na svojom poste.

180 centimetrov vysoký futbalista vtedy stál pred veľmi dôležitým rozhodnutím. Napokon sa rozhodol odísť do treťoligového nemeckého klubu Rot-Wiess Ahlen, kde sa zaradil medzi najväčšie hviezdy svojho tímu, čo nenechalo chladným celok Borussie Mönchengladbach. Nemecký účastník Bundesligy priviedol 19-ročnú ofenzívnu vychádzajúcu hviezdu do svojho tímu za 800 000 eur.

A práve v tíme svojho nového zamestnávateľa jeho kariéra nabrala závratné tempo. Každým rokom sa z Reusa stával lepší a lepší hráč. Vo svojom prvom ročníku 2009/2010 v Bundeslige nastrieľal osem gólov, o rok to už bolo jedenásť presných zásahov, aby v ročníku 2011/2012 strelil v najvyššej nemeckej futbalovej súťaži 18 gólov (takmer 37% gólov svojho tímu) a doviedol Borussiu do bojov o Ligu majstrov.

Jeho výkony znovu zaujali predstaviteľov jeho domovského klubu z Borussie Dortmund, ktorá 1. júla 2012 priviedla „strateného syna“ do svojho tímu za odstupné vo výške 17,10 miliónov eur. A transfer začínajúceho nemeckého reprezentanta, ktorý debutoval v národnom tíme 7. októbra 2011 proti Turecku, sa jednému z popredných nemeckých tímov začal vyplácať hneď od jeho príchodu.

Reus sa tak vrátil do tímu svojho idolu Tomáša Rosického, ktorého obdivoval počas jeho šesťročného pôsobenia v Nemecku. „Obdivoval som ho a dodnes patrí medzi moje idoly, mal perfektnú techniku a bol veľmi inteligentným hráčom. Keď som bol ešte v mládeži Dortmundu, všetko som po ňom opakoval, ešte aj potítko som nosil na pravej ruke ako Tomáš,“ rozhovoril sa o svojom idole populárny Nemec, ktorého na twitteri pod menom „Woodyinho“ sledujú vyše dva milióny ľudí.

Po návrate do Borussie Dortmund si na ihrisku Reus vynikajúco porozumel s Mariom Götzem, s ktorým vytvoril perfektnú ofenzívnu dvojicu a nemecký tím doviedli až do finále Ligy majstrov. Obaja si medzi sebou udržali priateľstvo aj po Götzeho odchode do Bayernu Mníchov.

Po odchode Roberta Lewandowskeho a spomínaného Maria Götzeho sa práve Marco Reus stal hlavnou tvárou nemeckého klubu. Svoj celok doviedol k dvojnásobnému víťazstvu DFL-Supercupu v rokoch 2013 a 2014, v minulej sezóne bol vyhlásený za najlepšieho hráča svojho tímu a v roku 2012 bol honorovaný taktiež ako najlepší nemecký futbalista roka.

Hráč, o ktorom v mladosti pochybovali, má pred sebou ešte množstvo rokov hviezdnej kariéry. S určitosťou bude chcieť vyhrať čo najviac trofejí, obrovskú súťaživosť potvrdil aj v jednom z rozhovorov pre Sky Sports: „Neznášam prehrávanie a sklamanie tímu, hlavne keď do zápasu dáte svoje maximum.“ Mladý Nemec sa rozhodol, že sa o zisk úspechov bude pokúšať s Borussiou Dortmund, ktorej sa upísal do leta 2019 a to aj napriek faktu, že sa v médiách rojili špekulácie o vyše 60-miliónových ponukách z Realu Madrid, Barcelony či Chelsea.