Main Content

NHL draft: Česi to vedia. My len trochu

nedeľa, 28. jún 2015 15:16 | Autor: Jakub Mihálik

NHL draft: Česi to vedia. My len trochu
NHL draft: Česi to vedia. My len trochu | zdroj: © TASR

Počet draftovaných Slovákov je dobrou správou, avšak počet nie je všetko. Veľkými víťazmi Oilers a Islanders. Európe vládnu Česi a pustite konečne Connora na ľad!

Stĺpček Jakuba Mihálika

Už nech hrá...

Zrejme si nepamätám draftový ročník, v ktorom bola jednotka jasná tak dlho. Nie je to preto, že by ostatní mladíci, o ktorých mali kluby NHL záujem, boli tak slabí. Veď Jack Eichel už tento rok na šampionáte dospelých žiaril ako ostrieľaná hviezda. Strome, Zacha a mnohí ďalší sa starajú o to, že súčasný draftový ročník je jedným z najlepších za ostatné roky. To len Connor McDavid je AŽ TAK dobrý.

 Začal som ho sledovať pred niekoľkými mesiacmi. V OHL predvádzal neuveriteľné veci. Jeho hra a bodový prínos pôsobili asi ako keď na zápas mladších žiakov prepašujú funkcionári prerasteného dorastenca. McDavid zbieral tri body na zápas...keď mal slabší deň. Lenže kanadská senzácia nepôsobila v lige s mladšími, práve naopak. V OHL i na juniorských majstrovstvách, na ktorých doviedol Kanadu k zlatu, hral aj proti o čosi starším protihráčom. 

Nemám veľmi rád, keď sa okolo niektorých hráčov vytvorí veľká bublina, ktorá nakoniec praskne niekomu do tváre. V prípade tohto chlapca však kanadský ošiaľ aj celkom chápem. Zdá sa byť vyrovnaný, ambiciózny, skromný a hokej hrá ako nikto v jeho veku. Neviem ako vy, ale ja sa neviem dočkať jeho prvého zápasu medzi hokejovou elitou. Bude to veľký deň. Pre hokej. 

Prešibaní Ostrovania

Okrem Oilers, ktorí majú v draftovej lotérii viac šťastia ako Široký schránkových firiem, sú podľa mňa najväčším víťazom draftu Islanders z New Yorku. Zrejme len málo klubov v histórii dokázalo zo šiesteho kola vyťažiť toľko, ako práve oni tento rok. Zdanlivo nenápadný hráč draftovaný na 172. mieste môže klubu priniesť obrovský úžitok. Sung An-Tung je prvým draftovaným Číňanom v histórii NHL a viete ako to v Číne chodí. Stačí len náznak toho, že sa ich športovec presadí v NHL/NBA/TOP európskej lige vo futbale a začne ošiaľ. Ostrovanom môže tento mladík priniesť obrovskú podporu na najväčšom a najrozvíjajúcejšom sa trhu na svete. Čína síce nie je hokejovou krajinou, no už teraz sa tam NHL teší stále väčšej a väčšej podpore. Ak sa Sung An-Tung objaví v NHL, môže byť Jeremym Linom hokeja.

Jak to děláte, bratři?

Od našich susedov neustále počujeme, že ich hokej upadá približne rovnako, ako ten náš. Dokonca si za príklad berú naše projekty centralizovanej prípravy mládeže (osemnástka, dvadsiatka) a hromžia, že aj u nich je niečo podobné potrebné, inak ich mládež absolútne padne. Napriek tomu majú ďalší silný ročník hokejistov. Minulý rok sa do prvého kola draftu dostali Vrána i Pastrňák. Ten druhý menovaný už dokonca žiari v Bostone. Tento rok sa v prvom kole ocitli dokonca ešte na vyšších pozíciách. Vrátane Zachu, ako najlepšieho Európana, ktorý môže v New Jersey vďaka ich reorganizácii začať prakticky okamžite. Dvaja prvokoloví Česi sa dokonca vtesnali pred najlepšieho Švéda a to už je čo povedať. Celkovo si kluby vybrali až jedenásť Čechov. Štyroch brankárov, centrov, krídelníkov i obrancov. Z každého rožka troška. Napadá mi tak otázka. Ako to robíte, ak sa hovorí, že váš mládežnícky hokej padá strmhlav dole? Zišlo by sa aj nám vedieť.

A čo Slovensko?

Iste, nemáme sa na čo sťažovať ani u nás. Päť draftových výberov je skvelých. Čo by sme za to dali po iné roky. Vysoko a do dobrého klubu sa dostal Erik Černák. Pod vedením trénerov v zámorí môže vyrásť vo veľkého (a nemyslím vzrastom) hokejistu. Brankári Tomek a Húska môžu takisto jedného dňa hájiť bránu klubu NHL. Jarošovi, ktorý už teraz hrá kvalitný seniorský hokej, môže draft otvoriť dvere do NHL. Rado Bondra je power forward budúcnosti. 

Ale ani počty nie sú všetko. Aj tento draft potvrdil trend slovenského hokeja, ktorý nás dlhodobejšie straší. Kluby NHL na Slovensku našli obrancov, brankárov aj urasteného útočníka. Avšak nejako mi chýba kreatívny hráč, či strelec. Teda typy hokejistov, ktoré v slovenskom hokeji výrazne chýbajú. 

Tešme sa chvíľu z pätice draftovaných hráčov. Prajme im, aby sa v Zámorí presadili. Hneď potom sa však vrhnime do výchovy hokejistov tak, aby z nášho hokeja definitívne nevymizla hokejovosť. Keď už budúci rok to s draftovými vyhliadkami chlapcov spod Tatier vyzerá biedne, zachránime aspoň draft v roku 2025.