Main Content

Penguins posilnili ofenzívu o Kessela a Siomina

streda, 1. júl 2015 21:05 | Autor: TASR

Penguins posilnili ofenzívu o Kessela a Siomina
Penguins posilnili ofenzívu o Kessela a Siomina | zdroj: © TASR

Toronto 1. júla (TASR) - Elitný americký hokejový útočník Phil Kessel sa sťahuje z Toronta do Pittsburghu.

Penguins za neho obetovali talentovaného Kasperiho Kapanena, ďalšieho útočníka Nicka Spalinga, obrancu Scotta Harringtona a voľby v 1. a 3. kole budúcoročného draftu NHL. Opačným smerom putoval podľa ESPN okrem Kessela aj Tyler Biggs, Tim Erixon a právo výberu v 2. kole draftu 2016. Pittsburgh zároveň posilnil svoju ofenzívu aj o ruského krídelníka Alexandra Siomina, ktorého deň predtým vykúpila zo zmluvy Carolina.

"Tučniaci" v osobe Kessela konečne získali kanoniera, ktorý by hral po boku Sidneyho Crosbyho alebo Jevgenija Malkina a vedel by čo najviac vyťažiť z ich prihrávok. Dvadsaťsedemročný krídelník je "mašinou" na góly, už päťkrát prekonal 30-gólovú hranicu a dvakrát prekročil 80-bodovú hranicu. V minulej sezóne nazbieral 61 bodov (25+36) v 82 zápasoch za Maple Leafs.

Toronto chce prebudovať svoj káder a Kessel ako symbol minulých neúspechov do plánov nového manažmentu nezapadá. Aby mohli "javorové listy" zrealizovať výmenu, boli ochotní ponechať si 15 percent Kesselovho platu. Obávaný kanonier má ešte sedem rokov platnú zmluvu, ktorá mu ročne prináša osem miliónov dolárov.

Tridsaťjedenročný Siomin vlani podpísal s Hurricanes lukratívnu zmluvu, ktorá mu garantovala priemerný ročný zárobok 7 miliónov dolárov. V Caroline však herne prepadol, keď v 57 zápasoch strelil iba šesť gólov a nazbieral chudobných 19 bodov. Klub z mesta Raleigh ho po nevydarenej sezóne vyplatil zo zmluvy, Siomin následne pristúpil na zníženie platu, keď podpísal s Pittsburghom ročný kontrakt na dva milióny USD. V pennsylvánskom klube sa stretne s krajanom Malkinom, s ktorým zvykol hrať v jednom útoku aj v reprezentácii.