Main Content

Peter Zánický: Nebyť Sagana, tak po Tour de France na Slovensku ani pes neštekne! (Rozhovor)

štvrtok, 2. júl 2015 14:19 | Autor: Silvia Petrašková

Peter Zánický: Nebyť Sagana, tak po Tour de France na Slovensku ani pes neštekne! (Rozhovor)
Peter Zánický: Nebyť Sagana, tak po Tour de France na Slovensku ani pes neštekne! (Rozhovor) | zdroj: © TASR

Sú typickým symbolom Francúzska rovnako ako Eiffelovka, či šampanské. Každoročne počas troch letných týždňov obrátia túto krajinu hore nohami a k televíznym obrazovkám, či priamo na trate pritiahnu množstvo divákov. Cyklistické preteky Tour de France – najslávnejšie, najprestížnejšie, najťažšie, najdramatickejšie už celé stáročia píšu strhujúci športový príbeh o nezlomnej túžbe po víťazstve.

Pred blížiacim sa sobotňajším štartom Tour de France 2015 nám o osobných skúsenostiach z pretekov, tohtoročných očakávaniach, no najmä pamätných momentoch zo začiatkov cyklistickej kariéry Petra Sagana porozprával v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk jeho niekdajší tréner Peter Zánický.

Nový ročník najsledovanejších cyklistických pretekov sveta Tour de France už čoskoro začne písať svoju ďalšiu kapitolu. Vy sám ste už absolvovali hneď niekoľko výjazdov na Tour, čo očakávate od tej tohtoročnej? Plánujete cestu do Francúzska aj tento rok?

Samozrejme na tohtoročnú Tour de France sa chystám. Tieto cyklistické preteky ma „dostali“ ešte pred tým ako na nich začali jazdiť Velitsovci, či Peter Sagan. Je to veľkolepé divadlo a už teraz sa na toto podujatie moc teším. Očakávam napínavé boje najväčších súperov Froome - Contador - Nibali. Verím, že tento rok nerozhodne o víťazovi pád, zranenie, ale len výkonnosť na trati.

TdF 2015 bude skutočne atypická. Organizátori zredukovali časovky, šprintérske dojazdy a zvolili viaceré nástrahy pre favoritov vrátane úsekov na mačacích hlavách. Preteky s 3 344 km budú mať v programe 26 kopcov a až celkovo osem etáp má horský charakter. Je podľa Vás takýto horský charakter pre TdF v tomto roku i pre samotných divákov atraktívnejší?

Povedzme si pravdu „Stará dáma“ by bola zaujímavá aj keby organizátori nevymysleli nič. Vuelta, Giro môže byť náročnejšia so strmými atraktívnymi vrchmi, ale aj tak Tour bude Tour. Ja však tieto zaujímavé etapy vítam a sú korením cyklistických podujatí.

Aké tímy a jazdci budú hrať podľa Vás najväčší prím práve v spomínanej a divácky veľmi obľúbenej časti etáp?

To všetko závisí od priebehu predchádzajúcich etáp, kto bude chrániť žltý dres, kto si bude potrebovať zvýšiť náskok na prenasledovateľov. Astana bola na Giru veľmi silná a to Sky nemôže nechať bez povšimnutia. Zvedavý som na Tinkoff Saxo a dúfam, že Rafa Majka a Rogers budú v pohode, pretože Ivan Basso už v závere Contadorovi asi pomáhať nebude.

Z Vašich tak početných výletov a zážitkov za slávnou TdF, ktorý Vám za tie roky utkvel v pamäti najviac?

Ta chuť, vôňa Tour de France. Každé stúpanie, ktoré sme ráno na bicykli pred cyklistami prešli bol zážitok.

Najväčšia pozornosť slovenského fanúšika bude tak ako po minulé roky zameraná na pre nich najdôležitejšieho muža na trati – Petra Sagana u ktorého bude obhajoba zeleného dresu pre najlepšieho šprintéra v bodovacej súťaži jasným cieľom. Aký mu Vy osobne predpovedáte finiš?

Niektorým už možno „Saganománia“ lezie aj na nervy, ale povedzme si pravdu, nebyť Petra Sagana tak po Tour de France, či iných cyklistických pretekoch by na Slovensku „ani pes neštekol“. V prvom rade Petrovi želám, aby sa mu na Tour vyhýbali zranenia. Tých nástrah je počas 3 týždňov veľmi veľa. Stále musíte byť koncentrovaný a nielen fyzických ale aj psychických síl postupne ubúda. Keď si pozrieme koľko mal Peter na minulej Tour umiestnení v prvej päťke tak to je neskutočné. Ale víťazstvo mu nebolo dopriate, snáď sa to tento rok zmení. Vyhrať etapu na Tour je vždy veľká prestíž.

Boli ste to práve Vy, kto ste usmerňovali jeho prvé cyklistické kroky a stáli ste na začiatku jeho veľkej športovej kariéry. Ako si na tieto pre Vás určite krásne a pamätné momenty spomínate?

Nielen ja, ale aj Milan Novosad, ktorý taktiež ovplyvnil jeho kariéru. Vždy keď s Petrom a Jurajom spomíname na tieto časy tak nám utkvejú v pamäti zimné sústredenia v Tatrách. Spávali sme v chate 3x4 metre desiati. Ja som bol tréner, kuchár, masér proste všetko. Ráno hygiena v snehu, hmm to už dnes mladí športovci nepoznajú. 

Späť k TdF. V tíme Tinkoff-Saxo bude okrem nášho Petra Sagana určite pútať pozornosť i Španiel Alberto Contador. Nielen on, ale aj celý tím bude usilovať o to, aby napokon do finálového Paríža po rokoch opäť dojazdil s víťazným žltým dresom. Má podľa Vás Contador pre tento rok šancu tento cieľ naplniť?

Jednoznačne áno. Ale súperov bude mať zdatnejších ako na Giro d´ Italia.

Pred samotným štartom pretekov média už teraz informujú o nečakanej stopke a neúčasti na Tour u Nemca Marcela Kittela (pozn. red. vírusové ochorenie) a Luxemburčana Franka Schlecka (pozn. red. zranenie kolena). Z možných favoritov TdF teda vypadli najnovšie dvaja cyklisti. Prezraďte nám, koho však Vy osobne zo zvyšného „pelotónu“ pretekárov favorizujete na celkového víťaza aktuálneho ročníka?

Kittel sa celý tento  rok trápil sezóna mu vôbec nevyšla kvôli spomínaným zdravotným problémom a Frank Schleck má už to najlepšie za sebou. Ako som spomínal Froome, Contador, Nibali, medzi nimi sa rozhodne. Aj keď menší počet časoviek môže „vystreliť“ do popredia aj iného schopného vrchára.

Výlet na cyklistické preteky TdF láka každoročne čoraz viac divákov a tejto lákavej možnosti vycestovať za pretekmi neodolajú tento rok určite ani priaznivci zo Slovenka, či z Čiech. Po Vašich mnohých skúsenostiach z Tour, na čo všetko by pred odchodom určite nemali zabudnúť?

Ak sa fanúšikovia „pohrabú“ v archíve cycling-info.sk tak tam som v minulosti pripravil také „desatoro“ ako ísť na Tour de France, tam nájdu všetko potrebné.

K svetovej cyklistke a TdF chtiac-nechtiac roky patrí aj doping a s ním spojené koketovanie zo zakázanými látkami. Aký je Váš postoj k tejto téme?

Cyklistika si zaslúži do budúcnosti dôveru a verím, že túto čiernu etapu vývoja má už za sebou.