Main Content

Slovan a Žilina prepisovali históriu, Trnava musí zložiť reparát

piatok, 3. júl 2015 09:55 | Autor: Filip Chudý

Slovan a Žilina prepisovali históriu, Trnava musí zložiť reparát
Slovan a Žilina prepisovali históriu, Trnava musí zložiť reparát | zdroj: © TASR

Pre slovenský futbal sa včerajším dňom začalo ďalšie dobrodružstvo v pohárovej Európe. Keďže žreb bol k našim zástupcom viac ako priaznivý, čakalo sa, ako ho využijú. Kým Slovan so Žilinou maximálne, Trnava na začiatok nepresvedčila.

Komentár Filipa Chudého

Po minulotýždňovom žrebe prvých dvoch predkôl Európskej ligy sme sa usmievali a usmievať sa môžeme aj po úvodnom hracom dni pohárovej súťaže číslo dva. Ale zas úsmev od ucha k uchu to byť nemôže, pretože nemáme vysnívané tri výhry, ale „iba“ tolerovateľnú bilanciu dvoch výhier a jednej remízy.

O jedinú bodovú stratu sa postarali futbalisti Trnavy, ktorí na pôde absolútneho nováčika na pohárovej scéne remizovali 1:1. Olimpic Sarajevo nikdy nebol v bosnianskej lige lepší ako piaty, preto sa právom čakalo, že s takýmto súperom nemôže mať Trnava väčší problém. Lenže Spartak podal podľa slov generálneho manažéra klubu Viktora Blažeka hlavne v prvom polčase najslabší výkon, aký on od neho videl. Aj na základe toho možno konečnú remízu 1:1 brať, ale v žiadnom prípade nemožno hovoriť o dobrom výsledku. Trnava by sa mala nad svojím výkonom zamyslieť, pretože kým na ligovej scéne by to bol len jej problém, na európskej scéne hrá za celý slovenský futbal. V trnavský postup síce všetci veríme, ale tu sa hrá aj o koeficient, preto Trnavčania musia hrať v odvete na víťazstvo, bezgólová remíza, hoci postupová, bude neakceptovateľná.

Našťastie, na trnavskú bodovú stratu do koeficientu dali veľmi rýchlo zabudnúť futbalisti Slovana, ktorí potvrdili, že forma z konca minulej sezóny, keď vyhrali posledných šesť zápasov, a tá z prípravy, kde mali strelecký priemer takmer 3,5 gólu na zápas, nebola náhodná. A skvelú tohtoročnú formu naďalej potvrdzuje aj Karol Mészáros, ktorý bol najproduktívnejším hráčom Slovana v jarnej časti. Stále iba 21-ročný odchovanec belasých strelil v priebehu 26 minút čistý hetrik, vďaka čomu je momentálne najlepším strelcom celej Európskej ligy. Ale nebolo to len o ňom, pretože v dobrom svetle sa ukázal celý Slovan. A hneď na úvod mu zabrali aj posily (Priškin 1+1, Sekulič 0+2), čo v minulosti nebolo zvykom, veď v niektorých prípadoch nepomohla ani celá sezóna...

V belasom duchu pokračovali následne aj Žilinčania, ktorí tiež rýchlo vybavili svojho severoírskeho súpera. Na gólovú potenciu z minulej sezóny nadviazali Matej Jelič s Lukášom Čmelíkom, na tú z prípravy zas Jakub Paur a pravý obranca Ernest Mabouka potvrdil, že v ofenzívne ladenej zostave Žiliny môže skórovať prakticky každý. Výhra 4:1 na pôde súpera posúva Žilinu po 2. predkola, ale to neznamená, že je práca dokončená. Do koeficientu sa skóre neráta, tam sa počítajú len body. Preto treba vyhrať aj odvetu, čo sa, samozrejme , týka aj Slovana. Čo i len jedna remíza by bola neakceptovateľnou stratou.

A presvedčivé víťazstvá Slovana a Žiliny majú pre oba kluby aj jeden bonus navyše. Obaja totiž včerajšími víťazstvami prepísali vlastné historické štatistiky, keďže nikdy predtým na ihriskách súperov v pohárovej Európe nedosiahli lepšie výsledky. Aj preto môžeme vstup našich klubov do tejto pohárovej sezóny hodnotiť kladne. No aby mohla byť vyslovená s vystúpením našich klubov v 1.predkole Európskej ligy spokojnosť, na to potrebujeme v odvetách ešte tri výhry, nič viac, nič menej.