Main Content

Prvá veľká prestupová rana pre Fortuna ligu a hlavne pre Trnavu

sobota, 11. júl 2015 09:49 | Autor: Filip Chudý

Prvá veľká prestupová rana pre Fortuna ligu a hlavne pre Trnavu
Prvá veľká prestupová rana pre Fortuna ligu a hlavne pre Trnavu | zdroj: © TASR

V doterajšom priebehu letného prestupového obdobia sme s radosťou prijímali hlavne správy o tom, ako do našej najvyššej súťaže prichádza jeden dobrý hráč za druhým, no teraz prišla aj jedna nepríjemná, ligu opúšťa Ján Vlasko. Čo to bude znamenať pre trnavskú ofenzívu?

Komentár Filipa Chudého

V minulých týždňoch do našej ligy prúdilo viacero osobností, úspešných slovenských reprezentantov nevynímajúc. Vrátili sa aj viaceré ligové hviezdy z nedávnej minulosti a na súpiskách našich prvoligistov sa objavili ajzaujímavé zahraničné mená, medzi ktorými nájdeme aj reprezentantov svojich krajín. Už naozaj dávno nebolo prestupové obdobie pre našu ligu tak priaznivé. No, samozrejme, všetko trvá iba do určitej miery. Nikde na svete nie je nejaká etablovaná liga, ktorá hráčov iba nakupuje. Aj finančne najsilnejšia anglická liga predáva svoje hviezdy, no a teraz o jednu prišla naša liga.

Herný štýl Jána Vlaska som si obľúbil ešte skôr, ako ho začali mať radi trnavskí fanúšikovia. O jeho ofenzívnom potenciáli som písal ešte skôr, ako si ho poriadne všimli trnavskí tréneri. Dokonca aj súčasný trnavský tréner sa v minulosti vyjadroval, že potrebuje do mužstva tvorcu hry... Naozaj som často nechápal, prečo Trnava nevyužíva jeho schopnosti naplno. Prelomový bol až minulý ročník, keď konečne naplno ukázal, čo v ňom je. Definitívne sa z neho stal zabávač tribún, akým mal byť už dávno. V auguste minulého roka som napísal, že je adeptom na reprezentačný dres, pričom do jej širšieho kádra sa dostal o niečo málo neskôr. Zimný záujem zahraničných klubov bol preto logický, ale Vlasko sa zachoval k Trnave veľkoryso, predĺžil s ňou zmluvu, aby z jeho prestupu niečo málo mala, čo sa teraz stalo realitou.

Ak by ho Trnava nepredala toto leto, nemusela už zaňho dostať nič, preto jeho prestup nie je prekvapujúci. Ja som o ňom vedel už pred tromi týždňami, keď mi môj poľský zdroj referoval, že Zaglebie Lubin je už s Vlaskom dohodnuté. Včera mi tiež potvrdil, že prestupová čiastka by mala naozaj byť na úrovni 150 000 €, hoci aj mne sa zdá veľmi nízka, nieto trnavským fanúšikom.

Tí sa teraz musia nachystať na to, že bez Vlaska bude útočná hra ich mužstva slabšia, pričom to porovnávam s minulou sezónou, nie so súbojmi proti Olimpicu Sarajevo. Dovolím si povedať, že Vlasko bol minimálne tretinou trnavskej ofenzívy, čo sa bude iba veľmi ťažko nahrádzať. Predstavoval pre Spartak skutočné číslo 10, keďže bol najlepším hráčom mužstva, mozgom útočnej hry a zabávačom tribún, na ktoré fanúšikovia chodili aj kvôli nemu. S Trnavou síce nezískal žiadnu trofej, ani si nezhral skupinu Európskej ligy, ale sám cítil, že potrebuje zmenu a novú výzvu.

Či bude preňho Zaglebie Lubin dobrým krokom, to neviem, poľskú druhú ligu som nesledoval, ale zas by som tento klub nepovažoval za klasického nováčika Ekstraklasy. Lubin bol nie tak dávno majstrom a jeho zostup sa v Poľsku považoval za malú senzáciu. Preto v tomto klube môže Vlasko naplniť svoje ambície, ale ľahké to mať nebude. Budem mu držať palce, hoci radšej by som ho videl v našej lige, ako každého nadštandardného hráča, ktorý vie zvýšiť úroveň súťaže.