Main Content

Rozhovor s Richardom Lintnerom: Hokejové Slovensko sa spojilo!

utorok, 14. júl 2015 10:00 | Autor: Jakub Vaverka

Rozhovor s Richardom Lintnerom: Hokejové Slovensko sa spojilo!
Rozhovor s Richardom Lintnerom: Hokejové Slovensko sa spojilo! | zdroj: © TASR

Naša redakcia vyspovedala momentálne najsledovanejšiu persónu slovenského hokejového diania - neúspešného kandidáta na prezidenta SZĽH Richarda Lintnera, ktorý má veľkú podporu u hokejovej verejnosti.

Prečo sa podľa Vás kluby rozhodli nevyužiť možnosť schváliť pozmeňujúci návrh na spôsob voľby prezidenta?

„ Priamu odpoveď nepoznám, ale môj osobný pocit vychádza z toho, že celá diskusia a priebeh tohto hlasovania bol minimálne zvláštny, pretože výkonný výbor sediaci čelom k delegátom vo väčšine hlasoval proti ( za boli len pán Koval a pán Sýkora ) a následne hlasovali delegáti, ktorí mohli byť už takýmto príkladom ovplyvnení, teda celkom isto tí nerozhodní a tí na zväz pracovne napojení sa mohli k názoru VV pripojiť bez toho, aby boli presvedčení o zmysluplnosti.“

Viete ktoré kluby hlasovali vo váš prospech, a ktoré nie?

„Hlasovanie o prezidentovi bolo tajné, ale približne tuším, kto je na našej strane, a kto na tej druhej.“

 S odstupom niekoľkých dní, zmenili by ste niečo v predvolebnej kampani?

„Kampaň bola podľa mňa veľmi úspešná, ale aj tak by som isto niektoré detaily vyhodnotil trochu inak.“

Predstavme si na krátku chvíľu, že by ste voľby vyhrali. Aké by boli vaše prvé kroky v pozícii šéfa slovenského hokeja?

„ My sme mali na rozdiel od nášho súpera celý tím a plán pripravený, takže hneď po kongrese by sme sa všetci zavreli do pracovne a dokedy by sme všetko nemali zakomponované a presne rozdelené, tak by sme odtiaľ nevyšli, keďže by bolo nutné nastaviť na zväze novú firemnú kultúru. Je zrejmé, že naši súperi si s tým až takú hlavu nerobia, ak sa majú najbližšie stretnúť až v strede augusta.“

Viacero extaligových klubov má existenčné problémy. Napríklad Martinský dlh sa pohyboval okolo 250 tisíc eur. Ak sa klubom nepodarí stabilizovať situáciu mala by im byť odobraná extraligová licencia?

„Pravidla sú na to, aby sa dodržiavali. Ak sa obchádzajú, tak je to nespravodlivé voči tým, ktorí ich dodržiavajú a to fungovať nikdy nemôže.

 Staronovým prezidentom SZĽH je ale Igor Nemeček. Aký podľa vás zaujme postoj v prípade zadĺžených klubov?

 „Jeho starý postoj je známy, netuším či ho plánuje zmeniť.“

 Prejdime k mládeži. Kde na Slovensku s ňou pracujú podľa Vás najlepšie?

„Kritéria sú rôzne, napríklad veľkosť mládežníckej základne, počet vychovaných reprezentantov, počet úspešných hokejistov uplatnených v nehokejovom prostredí. Hlavne počas posledných mesiacov som videl, ako sa v mnohých aj v malých klubov pracuje veľmi oduševnene a s nadšením a v mnohých prípadoch aj kvalitne. Problém je, že je to také, akoby na kolene a je to celé málo globálne prepojené do jednotného celku.

Vo predvolebnej kampani ste viackrát hovorili o potrebe zapracovať na marketingu smerom k fanúšikom. Napriek sklamaniu z výsledkov volieb čo by ste odporučili klubom v tomto smere?

„ V prvom rade by som im odporučil zjednotiť sa a dohodnúť silné spoločné odkazy, ktoré má liga svojim fanúšikom pravidelne a dlhodobo vysielať.

Ako by v tomto smere mohli pomôcť média?

 Média sú v tomto smere nesmierne dôležité, ale dokedy si všetci predstavitelia klubov neuvedomia, že média musia byť partneri a nie súperi, tak sa spolupráca nevylepší.“

Uvedieme príklad. Na Sport7.sk si u nás čitatelia každý deň pozerajú highlighty z NHL a KHL, ktoré sú voľne dostupné na šírenie internetom a sú medzi návštevníkmi veľmi populárne. Na Slovensku tiež padá množstvo krásnych gólov. Prečo v dobe Facebooku a YouTube nepropagovať náš hokej aj takouto jednoduchou cestou?Keď sa občas objaví na internete video z našich štadiónov je okamžite hitom internetu. Lenže tieto videá by nám vo vysokej kvalite mali prinášať organizátori súťaži a nie náhodní diváci na tribúnach....

,,Viem o tejto požiadavke, súhlasím, že je táto sféra zanedbaná.“

 Vaše sklamanie je určite veľké. Napriek tomu fanúšikovia dúfajú, že nedáte ruky preč od slovenského hokeja. Čo to ste naznačili už nedávnym vyjadrením na Vašom facebookovom profile. Čo máte v pláne?

„Verím, že vám budem môcť už čoskoro predstaviť to, na čom pracujeme, a čo bude mať obrovský význam pre náš hokej a samozrejme pre našich fantastických fanúšikov.“

 Horúcou témou je bojkot fanúšikov, ktorí chcú prinútiť Igora Nemečka zložiť funkciu tým, že nebudú navštevovať extraligové štadióny. Ako vnímate ich inciiatívu?

,,Je to veľmi vážna téma, pán Nemeček by sa s ňou mal zapodievať."

Podporilo vás množstvo súčasných aj bývalých hokejových hviezd. Fanúšikovia sa obávajú, že po sklamaní z volieb bude medzi nimi menšia vôľa reprezentovať. Aký máte na to názor?

„ Hráči svoj postoj už prezentovali, je dobré, že napriek tomu, ako je to z druhej strany prezentované, sa hokejové Slovensko neskutočne spojilo.