Main Content

Majstrovský ťah

štvrtok, 16. júl 2015 10:00 | Autor: Jakub Mihálik

Majstrovský ťah
Majstrovský ťah | zdroj: © TASR

Richard Lintner dostal ponuku na miesto šéfa extraligy. Akokoľvek sa rozhodne, uškodí mu to.

Komentár Jakuba Mihálika

Richard Lintner naštartoval niečo veľké. V priebehu niekoľkých týždňov dokázal to, po čom (potichu) niektorí volali roky. Hokej a potrebu jeho reformy dostal medzi verejnosť tak výrazne, ako nikto iný. Spojil hokejový národ až tak, že predsa len rozhýbal tých, ktorí si mysleli, že im nikto nič nemôže. Prinútil ich naštartovať mozgové závity.

Hoci veľká väčšina Slovákov v týchto týždňoch pri slove funkcionár odpľúva na zem, jedno je im treba uznať. Hokejová vrchnosť sa vie hýbať v kalných vodách zákulisných ťahov. Ponuka pre Richarda Lintnera na post šéfa extraligy je toho dôkazom.

Lintnerovi ponúkli cenu útechy. Ponúkli dôvod na zavretie ústam všetkým tým, ktorí teraz metajú hromy-blesky na vedenie hokeja. Jeho meno sa dostane do vedenia. Veď po tom sme všetci volali, nie?

Toto však nie je o Lintnerovi. Je to väčšie ako Lintner a ako hocikto iný. Je to o hokeji. Tu nejde o to, aby Lintner dostal nejaké teplé miestečko. To nesledovali hokejisti, keď podpisovali manifest. To nesledoval ani sám Rišo. Všetci spomínaní chceli rozpliesť hokejové korene, ktoré sú v zemi tak zahnité, že je nemožné ich vysekať. Nová pozícia pre Richarda Lintnera to ani zďaleka nedosiahne. Nová pozícia pre Richarda Lintnera nemôže nikomu zavrieť ústa.

Iste, nový post pre Richarda Lintnera by mohol byť dobrou správou pre extraligu. Mohol by dokázať, že jeho schopnosti nespočívajú len v peknom rozprávaní, ale vie aj reálne konať. Avšak táto ponuka je dvojsečnou zbraňou. Všetci tí, ktorých teraz Lintner a spol. kritizujú, budú po jeho pôsobení v tejto funkcii vykrikovať, že aj on je jedným z nich. Že aj on mohol niečo ovplyvniť. Všetci však veľmi dobre vedia, že z pozície šéfa extraligy sa toho dá z celohokejového hľadiska ovplyvniť len minimum. Richard musí zvážiť, či spojenie sa so súčasným hokejovým systémom stojí za to.  Na druhej strane však čelí tomu, že ak odmietne, oní spomínaní ľudia budú kričať, že zutekal z boja, keď mal príležitosť niečo zmeniť. Z tejto situácie zrejme nemôže vyjsť tak silný, ako do nej vchádzal. Buď prijme ponuku a stratí tvár u mnohých fanúšikov, ktorí budú jeho post spájať so Zväzom, alebo ponuku neprijme a podnieti diskusie o tom, že ponúka len reči bez skutkov. Majstrovský ťah pre tých, ktorým je Lintnerov hlas v súčasnosti príťažou.

Ak Richard Lintner ponuku prijme, v poriadku. Netreba na to pozerať ako na zradu presvedčenia. Môže pomôcť a o to všetkým ide. Avšak v poriadku to bude len vtedy, ak bude mať na pamäti, že tým robota, ktorú svojim odkazom naštartoval, nekončí. Ešte len začína. V poriadku to bude len vtedy, ak my všetci budeme mať na pamäti, že tlak na zmenu v slovenskom hokeji nemôže prestať. Práve naopak. Inak to bolo celé zbytočné.