Main Content

V novom ročníku Fortuna ligy sa je na čo tešiť, konkurencia ako v anglickej lige

sobota, 18. júl 2015 09:59 | Autor: Filip Chudý

V novom ročníku Fortuna ligy sa je na čo tešiť, konkurencia ako v anglickej lige
V novom ročníku Fortuna ligy sa je na čo tešiť, konkurencia ako v anglickej lige | zdroj: © TASR

Dnes to konečne vypukne! Po letnej prestávke sa dnes otvárajú brány ligových štadiónov, aby privítali netrpezlivých fanúšikov, ktorým ligový futbal tak chýbal. A tešiť sa je skutočne na čo, veď už dávno nedostala naša najvyššia súťaž toľko pozitívnych impulzov.

Komentár Filipa Chudého

Ak by niekto po poslednom kole minulého ročníka tvrdil, že sa v letnej prestávke udeje v prospech Fortuna ligy toľko pozitívnych impulzov, verili by mu zrejme iba tí najväčší optimisti, lenže je to príjemná realita. Za 49 dní toho stihli kluboví funkcionári pomerne veľa, za čo si zaslúžia pochvalu, hoci nie všetko sa im podarilo. Veď bolo napríklad dostatok času na vyjednanie televíznych a internetových prenosov od prvého kola, ale dnes náladu kaziť nebudem, pretože pri štarte nového ročníka prevažujú pozitíva.

Fortuna liga už dávno nezažila také veľké očakávania pred štartom novej sezóny. Môžu za to kluby, ktoré si dali vyššie ambície, pričom ich opodstatnenosť aj podmurovali reálnymi skutkami, vďaka čomu to nevyznieva ako iba prefarbenie zhnitého dreva. Verejnosť očakáva, že by sa mala vytvoriť na spôsob anglickej ligy akási veľká štvorka bojujúca o titul, za ktorou by malo byť viacero klubov túžiacich po pohárovej Európe. Nuž a niečo podobné naozaj môže vzniknúť, hoci s určitými úpravami, pričom slovenskú veľkú štvorku by mali predstavovať naši ešte stále aktuálni zástupcovia v pohárovej Európe.

O pozícii Slovana v nej sa nemusíme ani baviť. Veď odkedy sa vrátil do našej najvyššej súťaže, iba raz nezískal medailu, keď v sezóne 2007/08 skončil piaty. Právom v nej má miesto aj Žilina, po Slovane historicky druhý najúspešnejší klub. Žlto-zelení boli síce nedávno dve sezóny za sebou v spodnej polovici tabuľky, ale druhým miestom v minulom ročníku sa opäť prihlásili o slovo. Vynechať z predpokladanej veľkej štvorky úradujúceho majstra by bol hriech, hoci Trenčín bude titul obhajovať, čo je vždy ťažšie, ako ho získať. Štvrtým do partie bude Trnava, ktorej tromfom má byť nový štadión, ale bude mať čo robiť, aby zvyšným kandidátom na titul stačila na ihrisku, pretože kádrovo za nimi zaostáva.

Týmto klubom by malo dýchať na chrbát ďalšie kvarteto. Z neho sa traja posilnili, ale nemožno zabúdať ani na oslabenú Senicu, pretože tá doteraz vždy skončila v hornej polovici tabuľky, čo o niečom svedčí. Výrazne sa posilnili hlavne Myjava a Ružomberok, ktorí majú naozaj kádre na to, aby mohli pomýšľať na reálny boj o pohárovú Európu. Dunajská Streda síce nekúpila až tak hviezdne mená, ale je vidieť, že mužstvo každým prestupovým obdobím o niečo skvalitňuje. Toto kvarteto môže nachytať niekoho z veľkej štvorky, pričom hlavne Trnava by mala byť na pozore.

Zvyšná štvorica veľké oči mať nemôže, hoci Zlaté Moravce sa zahrali v prestupovej politike na Arsenal, keď v jej kádri pomaly domáceho futbalistu nenájdete. Totálne prekopala káder aj Podbrezová, ktorá by už nemala byť fackovacím panákom, ako tomu bolo v jarnej časti. K tomu naša liga dostala ešte jeden zaujímavý impulz, keď po deviatich rokoch vítame viac ako iba jedného nováčika. Pre Michalovce a Skalicu môže byť česť, že postúpili práve teraz, keď ligu obohatili mená ako Mucha, Jakubko, či po zranení opäť aj Vittek, čo je iba špička ľadovca lákavých futbalových mien.

Dôležitou správou je aj to, že naše kluby konečne robia niečo s infraštruktúrou, pričom nerekonštruujú iba tribúny, ale aj trávniky, čo samotnému futbalu môže iba pomôcť. A napomáhať by malo aj to, že boje o všetko dôležité (titul, pohárové priečky, záchranu) sľubujú zaujímavú zápletku, v ktorej nie je dopredu jasný víťaz, či porazený. V našej lige síce už dávno môže vyhrať každý s každým, ale teraz sa črtá aj to, že v tabuľke môže skončiť pomaly každý pred každým, čo je pre súťaž len dobre.