Main Content

11 dní pred MS: Slovenské úspechy na MS, smola na OH...

pondelok, 18. apríl 2011 17:14 | Autor: Pavol Hošták

11 dní pred MS: Slovenské úspechy na MS, smola na OH...
11 dní pred MS: Slovenské úspechy na MS, smola na OH... | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Očakávania nad nadchádzajúcimi majstrovstvami sveta v Bratislave a Košiciach sú obrovské. Preto by nebolo zlé si pripomenúť, čoho je schopná dosiahnuť naša reprezentácia na vrcholných podujatiach a akú váhu majú naše úspechy.

Petrohrad 2000

Vyratúvanie úspechov Slovenskej reprezentácie sa začína vždy pri MS 2002, kedy sme sa stali majstrami sveta. Bez pochýb to bol najväčší úspech v ére našej samostatnosti, ale treba začať po poriadku. Petrohrad 2000 je podľa mňa nie celkom docenený úspech našej reprezentácie. Pri pohľade na súpisku nášho tímu z Petrohradu vidíme, že sa o tento úspech nestarali len hráči z NHL. Ján Lašák bol v tom čase 21-ročný mladý brankár bez nejakých medzinárodných skúseností zo seniorskej kategórie. Ľubomír Višňovský, Peter Podhradský, Martin Štrbák boli takisto neostrieľaní hráči z domácej súťaže a zo zámoria nás posilnili len Chára, Suchý, Handzuš, Bartečko a kapitán Šatan. Napriek tomu chlapci vytvorili skvelý tím, ktorý dosiahol prvý historický úspech na medzinárodnom fóre.



Göteborg 2002, Helsinki 2003

Tento úspech nepotrebuje nejaký zvláštny komentár. Faktu, že chlapci vytvorili vo Švédsku nezabudnuteľnú partiu a dokázali neskutočné veci, napr. zdolať domáci výber hneď dvakrát, pomohla však aj skutočnosť, že sezóna v roku 2002 bola poznačená konaním zimných OH v Salt Lake City. Jednotlivé tímy museli na MS oželieť účasť svojich najväčších hviezd z NHL, keďže MS sa konali len necelé dva mesiace po skončení turnaja v Salt Lake.   Na strane druhej je potrebné vyzdvihnúť charakter nášho tímu, keďže sme si v kvalifikačnej skupine OH vystrúhali blamáž v podobe posledného miesta v spoločnosti Nemecka, Lotyšska a Rakúska, ktorý o dva mesiace neskôr ukázal celému svetu aj takéto kúsky (viď nasledujúce video):




O rok neskôr pridala partia okolo Miroslava Šatana ďalší škandinávsky úspech v podobe bronzovej medaily z Helsínk. O naše úspechy sa starali hráči ako Bondra, Stümpel, Pálffy, Demitra, Višňovský... Prakticky to najlepšie čo Slovensko ponúklo zámorskej  NHL.



ZOH Turín 2006, ZOH Vancouver 2010

Slovensko dokáže hrať s najvyspelejšími hokejovými krajinami vyrovnané zápasy. Príklad Petrohradu nám ukazuje, že sila partie niekedy vynahrádza silu absentujúcich individualít. Prežili sme krásne roky, ktoré boli popretkávané aj neskutočnými dávkami smoly. Olympiáda v Turíne v roku 2006 sa z počiatku črtala ako rozprávka. Postupne sme v základnej skupine  zdolali Rusko, Lotyšsko, USA, Kazachstan a Švédsko avšak po prvej prehre v štvrťfinále s Českom sme sa z turnaja porúčali. Vancouver 2010 máme v živej pamäti ešte všetci. Víťazné štvrťfinále so Švédskom, vyrovnaná partia v semifinále s Kanadou a nešťastný zápas o bronz s Fínskom. Naše vystúpenia na Olympiádach sú akoby zakliate. Na jednej strane sme ukázali všetky hokejové schopnosti a kvality v plnej kráse, ku ktorým sa na strane druhej akosi nechcela nakloniť pani šťastena. 

VIDEO: Olympíjska smola Slovákov v playoff


VIDEO: Spomienka na nádherný Vancouver 2010 (všetky góly)

Netreba byť však negatívne naladený. Pevne verím, že všetku hokejovú smolu sme si už vyčerpali a teraz nám k hokejovému majstrovstvu pomôže aj šťastie. Netreba sa zaoberať starými boľačkami, pretože nás čakajú nové výzvy, ktoré nie sú nezdolateľné.