Main Content

Mládežnícke projekty so zmenami: Dvadsiatka bude hrať aj v I. lige!

štvrtok, 23. júl 2015 12:05 | Autor: TASR

Mládežnícke projekty so zmenami: Dvadsiatka bude hrať aj v I. lige!
Mládežnícke projekty so zmenami: Dvadsiatka bude hrať aj v I. lige! | zdroj: © TASR

Bratislava 23. júla (TASR) - Mládežnícke hokejové projekty prejdú od novej sezóny niekoľkými významnými zmenami.

Hokejová "dvadsiatka" bude pod hlavičkou HK Orange 20 v ročníku 2015/2016 naďalej pokračovať v najvyššej slovenskej súťaži, no pribudnú jej aj zápasy s tímami I. hokejovej ligy.

Projekt centralizovanej prípravy reprezentácie do 20 rokov vstupuje už do svojej deviatej sezóny. Juniorské družstvo bude hrať svoje zápasy opäť v bratislavskej mestskej časti Ružinov na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu, kde by mala pribudnúť hosťom komfortnejšia šatňa. "Zápasy dvadsiatky by sme radi v tomto roku zatraktívnili a chceli by sme sa vážnejšie zaoberať aj ich propagáciou. Naším cieľom je prilákať na extraligu vyšší počet divákov," uviedol pre portál oSporte.sk športový riaditeľ Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Roman Štamberský.

Po dohode s trénerom Ernestom Bokrošom zaradili dvadsiatke ešte po jednom zápase s prvoligistami. Do juniorského svetového šampionátu na prelome kalendárnych rokov teda odohrá 20 stretnutí s extraligistami (10 doma a 10 u súperov) a 12 s prvoligovými tímami. Prvoligové stretnutia sa odohrajú len na klziskách súpera. Každý prvoligový tím bude mať počas sezóny o jeden zápas naviac, pričom výsledky sa im budú počítať, takže hrajú o body do tabuľky.

Projekt hokejovej reprezentácie do 18 rokov čaká tretia sezóna. Prvé dve odohrala "osemnástka" v I. lige, teraz bude pôsobiť v extraligovej juniorke. Stretnutia bude hrávať v soboty a nedele. Tým sa otvára päťdňový nerušený tréningový proces a cyklus, čo umožní aj intenzívnejšiu študijnú prípravu mladých hráčov, vrátane jazykovej výučby. "Osemnástka sa mala pôvodne sťahovať do Prievidze, kde z finančných problémov prvoligový hokej skončil. Mali sme odtiaľ veľmi priaznivé ohlasy a osemnástka by v regióne bola oživením. Keďže sú ale najbližšie hokejové majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov v Amerike a v Prievidzi je naopak maximálny možný rozmer ľadovej plochy, zvážili sme všetky pre a proti a napokon projekt zostáva v Liptovskom Mikuláši. Tu máme zázemie ako aj možnosť využiť ľadovú plochu menších – kanadsko-amerických rozmerov. Pre mladý reprezentačný tím je to z hľadiska prípravy na šampionát výhodnejšie," povedal Štamberský pre oSporte.sk.

Rok pôsobenia má za sebou ženský projekt centralizovanej prípravy. "Pokiaľ ide o ženy, pokračujeme v dobre naštartovanom projekte HC ŠKP Bratislava – výcvikové stredisko reprezentácie. Za rok fungovania tohto projektu získali dievčatá na MS do 18 rokov bronzové medaily a na seniorských MS zlaté medaily a postup do I. divízie. Z úspechov projektu sa veľmi tešíme, ukazuje sa, že bol nastavený dobre a že napreduje. Teraz máme intenzívnu letnú prípravu, čo v ženskom hokeji nebýva pravidlom. Pristúpili sme k tomu, ako vo vrcholových športových oddieloch," dodal Štamberský.