Main Content

Slovenské kluby dobývajú Európu a náš divák to nemôže vidieť. Dokedy?

sobota, 25. júl 2015 09:51 | Autor: Filip Chudý

Slovenské kluby dobývajú Európu a náš divák to nemôže vidieť. Dokedy?
Slovenské kluby dobývajú Európu a náš divák to nemôže vidieť. Dokedy? | zdroj: © TASR

Včera sa slovenské kluby postarali o náš najúspešnejší deň v histórii predkôl európskych súťaží, ale drvivá väčšina slovenských fanúšikov to nemohla vidieť. Dokedy budú slovenské televízie ignorovať občanov pre ktorých vysielajú?

Komentár Filipa Chudého

Hlavne vďaka našim zástupcom v Európskej lige máme aktuálne druhý najvyšší koeficient, dokonca najvyšší spomedzi tých, čo majú viacnásobné zastúpenie. A hoci nám toto postavenie do konca sezóny nevydrží, treba sa tešiť z toho, že sme aktuálne lepší ako ostatní, ktorí už taktiež poslali do boja svojich zástupcov, pričom to sú okrem úplnej špičky prakticky všetci. Keby som chcel, nájdem množstvo chýb v doterajšom vystúpení každého nášho zástupcu, ale nemalo by to zmysel, pretože najdôležitejší je vždy konečný výsledok na tabuli. A ten s malou výnimkou Trenčína vždy hovorí v prospech našich zástupcov. No ak si mám vybrať naozaj jednu vážnu chybu, ktorá kalí vystúpenie našich úspešných zástupcov, potom je to fakt, že aj v tejto sezóne sú prakticky úplne ignorované od televíznych spoločností.

Do tejto chvíle naše kluby odohrali 14 pohárových zápasov, z ktorých boli chudobné štyri priame televízne prenosy, čiže ani tretina z celkového počtu. Nebudem televíziám vyčítať nevysielanie zápasov zo súperových ihrísk, z ktorých domáci ani nevyrábali televízny signál, hoci napríklad takí Rumuni a im podobní by si vyrobili signál aj sami, len aby mohli zápasy svojim krajanom ponúknuť. No je neospravedlniteľné, že neboli vysielané všetky domáce zápasy našich pohárových zástupcov.

Včera RTVS na facebooku pod silnou vlnou kritiky zverejnila vyhlásenie, že má síce snahu všetko vysielať, ale nemá peniaze. To sa síce dá chápať, ale aj tak to v konečnom súčte nikoho nezaujíma. Je to verejnoprávna televízia a tá musí, nie, že môže, propagovať národné záujmy, pričom boj slovenských klubov v európskych pohároch za národný záujem považujem. Je síce chvályhodné, že RTVS vysiela napríklad skupiny európskych pohárov, MS v hokeji, Tour de France, či nakúpila práva na ďalšie vrcholné podujatia, ale všetko toto sa dá pozrieť na iných dostupných televíziách. Tým nehovorím, že sa to nemá vysielať, ale človeka by potešilo, ak by našiel na obrazovkách všetko, nie rovnakú vec všade.

No dnes žijeme časy, keď už nemáme len jednu televíziu, preto by bolo vhodné, ak by sa pridali aj ďalšie televízne spoločnosti, ktoré tvrdia, že im na Slovensku záleží, hoci zatiaľ sú to z nich strany iba nepodložené reči. Markíza sa síce trochu spamätáva, ale keď si to porovnáme s inými zahraničnými spoločnosťami, ktoré majú vo svojich krajinách približne rovnaké postavenie, vyznieva jej snaha trochu úsmevne. Je síce pekné, že vysielala zápasy Trenčína, ale kvalite priameho prenosu by aspoň také štúdio pomohlo určite viac, ako séria reklám, ktoré už každý videl. Jojka pre zmenu vysiala slovenský futbal naposledy asi v čase, keď ju ešte Kmotrík vlastnil, pričom je škoda, že TA3 to zakázali, vraj nemá na to licenciu, čím (ne)kompetentné orgány ublížili maximálne iba slovenským športovým fanúšikom. Naše dve športové televízie zas radšej propagujú všetko zahraničné, akoby si neuvedomovali, kde to vlastne sídlia.

Súčasná situácia, teda lepšie povedané, už vlastne dlhoročná situácia pri (ne)vysielaní predkôl európskych pohárov predstavuje krutú realitu. No to neznamená, že sa s ňou zmierime. Treba na televízne spoločnosti a tiež aj kluby vytvárať neustály nátlak, aby sa konečne prebrali k životu. Nie je predsa normálne, že moldavská Dacia Kišiňov vyrobí internetový prenos z oboch zápasov proti Žiline, pričom to isté urobilo minulý rok aj gruzínske Zestafoni proti Trnave, no naše kluby to pre svojich fanúšikov neurobia. Veď keď už nepredám televízne práva, aspoň sa pokúsim ponúknuť svoj produkt iným spôsobom. A hoci je návšteva štadióna najlepší spôsob podpory, nie každý môže na štadión prísť. Navyše ľudia sami od seba na štadión nikdy neprídu, no ak vycítia, že sa pre nich niečo robí, šanca na ich budúcu návštevu tribún sa výrazne zvyšuje.

Slovenské kluby si svojimi dobrými výsledkami priam pýtajú, aby boli na televíznych obrazovkách. A hoci sú ich najbližšie zápasy hrané prakticky v tom istom čase, Slovensko má dostatok televíznych kanálov, na ktorých by sa dali vysielať všetky. Verme, že sa na Slovensku konečne dočkáme toho, čo už aj v podľa nás zaostalom svete považujú za samozrejmosť ich denného futbalového života.