Main Content

Nevybrúsený futbalový diamant - to je Eden Hazard (PROFIL)

streda, 29. júl 2015 15:42 | Autor: Dávid Lech

Nevybrúsený futbalový diamant - to je Eden Hazard (PROFIL)
Nevybrúsený futbalový diamant - to je Eden Hazard (PROFIL) | zdroj: © TASR

Čoraz viac sa o ňom hovorí ako o najlepšom hráčovi budúcnosti. Pod taktovkou Joseho Mourinha jeho výkony naberajú na kvalite a už vo veľmi mladom veku je zaradzovaný medzi najužšiu špičku najlepších futbalistov sveta.

Eden Hazard sa narodil do futbalovej rodiny. Jeho otec Thierry Hazard a mama Carine hrali futbal a už od útleho veku sa začal mladý Eden taktiež zaujímať o najpopulárnejšiu hru na svete. Ako 4-ročný chlapec začal pôsobiť v klube Royal Stade Brainois. Jeden z jeho mládežníckych trénerov poznamenal na jeho adresu toto: „On vie všetko. Nemám nič, čo by som ho mohol naučiť.

Talentovaný futbalista tak v ôsmich rokoch odišiel do klubu AFC Tubize, kde zdokonaľoval svoje výnimočné schopnosti. V jednom zo zápasov si Hazardovu hru všimol skaut francúzskeho klubu LOSC Lille, ktorí ponúkli rodičom mladého talentu okamžitý odchod Edena do Francúzska. Rodina súhlasila s nádejou, že angažmán v Lille môže ich synátorovi výrazne prospieť vo futbalovom progrese.

V roku 2005 tak Hazard začal obliekať dres „U19tky“ francúzskeho tímu, o dva roky na to bol preradený k seniorom, kde prvú sezónu patril medzi pravidelných náhradníkov. V sezóne 2008/2009 sa zaradil medzi stabilných členov kádru Lille a štyri roky doslova hviezdil na severe Francúzsku.

Skvelú sezónu prežil v roku 2010/2011, keď s tímom získal ligový titul a radoval sa taktiež zo zisku Francúzskeho pohára. O rok na to ale prišla jeho životná sezóna, ktorá mu dopomohla k raketovému vzletu medzi futbalovú smotánku. V 38 zápasoch Ligue 1 strelil 20 gólov a jeho perfektné výkony zaujali nejeden futbalový veľkoklub. Napokon zvíťazila ponuka z Chelsea, ktorá za novú akvizíciu zaplatila 28 miliónov libier. Anglický celok presvedčil zrejme aj fakt, že v zápase s Nancy, kedy prišli Hazarda sledovať vyslaní skauti zo Stamford Bridge, strelil z pozície záložníka hetrik a výraznou mierou dopomohol Lille k víťazstvu 4:1.

Hazard prišiel do modrej časti Londýna ako najlepší mladý hráč Ligue 1 (2008/2009 a 2009/2010) a taktiež ako hráč roka Ligue 1 (2010/2011 a 2011/2012), trikrát sa taktiež dostal do jedenástky roka a vo skvelých výkonoch pokračoval aj v Premier League, kde sa okamžite zaradil medzi ťahúňov The Blues. V tíme Chelsea sa mohol stretnúť s bratom Thorganom, ktorý bol taktiež kmeňovým hráčom londýnskeho mužstva, neskôr ale odišiel do Borussie Mönchengladbach. Futbal hrajú taktiež ďalší dvaja Edenovi bratia Kylian a Ethan.

Po sezóne 2013/2014 sa začali ohľadom Edena Hazarda rojiť nové špekulácie ohľadom jeho odchodu z britských ostrovov. Záujem o služby hviezdneho hráča prejavili v Paríži Saint-Germain a návrat do Francúzska mu odporúčal taktiež tréner belgickej reprezentácie Marc Wilmots: „Je to príležitosť, ktorú hráč musí zobrať do úvahy, môže sa stať hráčom, ktorý robí rozdiel. Je čas dosiahnuť túto úroveň. Hazard s Ibrahimovičom sú rozdielni hráči, ale spoločne by si rozumeli.

Hazard napokon ostal v londýnskej Chelsea, s ktorou sa radoval zo zisku ligového titulu a okrem iného sa tretíkrát stal členom jedenástky roka anglickej Premier League. Predtým sa v roku 2013 stal najlepším mladým hráčom Premier League, o rok na to bol vyhlásený za celkovo najlepšieho hráča ligy.

Hazard je vďaka perfektnej rýchlosti a skvelému driblingu nočnou morou všetkých obrancov. Eden je hráč, ktorý dokáže zmeniť priebeh celého zápasu v jednom momente, je jedným z najnebezpečnejších a najlepších futbalistov súčasnosti a taktiež jedným z najväčších adeptov na zisk Zlatej lopty v budúcich rokoch.

Belgický reprezentant, ktorý má za sebou vyše 50 štartov v seniorskom národnom futbalovom tíme svojej krajiny, je často prirovnávaný k najväčším hviezdam svetového futbalu Lionelovi Messimu a Cristianovi Ronaldovi. Jose Mourinho si dokonca myslí, že jeho zverenec bol minulú sezónu lepší ako Portugalčan: „V minulej sezóne, áno (Hazard bol lepší). Napriek tomu, že Ronaldo bol fantastický. Bol fantastický. Zaznamenal neuveriteľný počet gólov. Nehovorím, že nie je fantastický. Len vravím, že podľa môjho osobného názoru, každý futbalista na svete by mal pochopiť, že tím má byť v popredí.

Mourinho nie je jediným odborníkom, ktorý si myslí, že Hazard sa výkonnostne i kvalitatívne doťahuje na najväčšie futbalové hviezdy na svete a málokto pochybuje o tom, že o 173 centimetrov vysokom záložníkovi s brilantnou technikou toho budeme ešte veľa počuť.