Main Content

Kým Žilina je blízko, Slovan a Trnava zas ďaleko

piatok, 31. júl 2015 09:52 | Autor: Filip Chudý

Kým Žilina je blízko, Slovan a Trnava zas ďaleko
Kým Žilina je blízko, Slovan a Trnava zas ďaleko | zdroj: © TASR

Včera naši zástupcovia v Európskej lige utŕžili prvé prehry, ktoré im výrazne skomplikovali postupové šance. Naopak, Žilina, ktorá ako jediná včera bodovala, si pred odvetou vytvorila veľmi dobrú východiskovú situáciu.

Komentár Filipa Chudého

Hoci zápasy Slovana a Trnavy mali začať v rovnakom čase, kým v Krasnodare rozhodca ešte iba pred úvodným výkopom počítal hráčov na ploche, v Solúne už v tom čase hrali Trnavčania presilovku. Takto skoré vylúčenie Vitora dalo Trnavčanom do rúk karty, o akých možno ani nesnívali. Lenže absolútne túto situáciu nevyužili, keďže nevyhrali úvodnú partiu ani s dvoma esami na ruke. Na jednej strane sa dá pochopiť, že neotvorili zbytočne hru, čo by mohlo nahrávať domácim, ale aby si vytvorili v zápase, v ktorom celý čas hrali presilovku, iba jednu poriadnu šancu, to je už minimálne na zváženie, ak nie rovno na odsúdenie. Domáci vlastne zaslúžene dosiahli víťazný gól, ktorý paradoxne padol po trnavskej chybe v strede poľa. Pred zápasom by sme síce prehru 1:0 možno aj brali, ale teraz tento výsledok berie všetkými desiatimi jedine PAOK, veď s desiatimi hráčmi získal ideálny pohárový náskok.

Druhá slovenská prehra sa zrodila v Krasnodare. Hoci nie je miestny FK ešte až tak známy, čoskoro bude. O sile tohto mužstva veľa hovoril fakt, že jeho odhadovaná cena kádra je takmer 80 miliónov eur, čo je približne toľko, koľko je hodnota kádrov PAOK-u, Steauy a Poltavy dokopy. Dušan Tittel nazval pred zápasom tento klub ruskou Barcelonou a veľmi sa nemýlil. Na lopte bol Krasnodar absolútne dominantný, ale aj tak ho Slovan dlho nepustil do šance. Až v závere zápasu si domáci vytvorili skutočné šance z hry, no to spôsobilo nielen počasie, ale aj fakt, že Slovan už „musel“ streliť gól. Belasých môže mrzieť, že dostali dva zbytočné góly zo štandardiek. Vittek síce s loptou na kopačke dobre držal výšku útoku, čím pomáhal aj obrane, ale veľkej ofenzívnej podpory sa nedočkal. Na jednej strane sa to dá ospravedlniť výraznými absenciami v strede poľa, lenže na to nikto po zápase nepýta. Ak Slovan chce ešte aspoň trochu pomýšľať na postup, v domácom zápase musí byť nielen odvážny, ale mať aj obrovské šťastie.

Ako ďaleko je k vyradeniu Slovan, tak presne blízko je k postupu Žilina. Tá sa v prvom polčase zaslúžene dostala do vedenia, pretože niektorí hráči Poltavy ani neboli na ihrisku, kým Žilinčania podávali vyzretý tímový výkon. Zmena nastala v druhom dejstve, keď hostia prebrali taktovku nad zápasom. No výrazne im k tomu pomohli aj Žilinčania, ktorí si opäť vybrali hluchú fázu, lenže, našťastie, opäť na to nedoplatili. Naopak, súpera zarezali druhým gólom, keď snáď prvýkrát v druhom polčase navštívili pokutové územie súpera. Víťazstvo 2:0 je pred odvetou vynikajúce, pretože hostia za stavu 1:0 zahodili nielen pokutový kop, ale aj ďalšiu obrovskú šancu, pričom obe tieto situácie mohli zmeniť dejiny celého dvojzápasu. Lenže v závere oboch polčasov mali stopercentné šance aj Žilinčania, no buďme radi aj za dvojgólovú výhru na nulu, pred zápasom by sme ju s radosťou brali.

O týždeň sa bude vo všetkých troch zápasoch hrať o prvý gól, ak ho dajú včerajší víťazi, je rozhodnuté, ale prípadný kontaktný (vyrovnávajúci) gól ešte môže urobiť zo všetkých dvojzápasov postupové drámy, v ktorých by sa mohlo stať všetko. Verme, že veľké veci sa budú diať vo štvrtok iba na našich štadiónoch. Slovan a Trnava majú síce súperov, ktorí môžu v Európskej lige narobiť vietor, ale ak sa chcú do nej dostať naši zástupcovia, musia ukázať v odvetách nejaký vietor predovšetkým oni.