Main Content

Bystrica pred štvrťfinálovou sériou favoritom, Nitra však chce do semifinále

štvrtok, 11. marec 2010 13:10 | Autor: TASR

Bystrica pred štvrťfinálovou sériou favoritom, Nitra však chce do semifinále
Bystrica pred štvrťfinálovou sériou favoritom, Nitra však chce do semifinále

Po dvojročnej prestávke sa hokejistom Nitry podarilo prebojovať do vyraďovacej časti Slovnaft extraligy. Vo štvrťfinále play-off čaká na zverencov trénera Petra Oremusa séria na štyri víťazné zápasy s Banskou Bystricou, ktorá sa po minuloročnej premiére do bojov o titul kvalifikovala opäť.



Do súboja s Nitrou však vstupuje v úplne odlišnej pozícii ako pred rokom. Zatiaľ čo v marci 2009 na "baranov" čakal víťaz dlhodobej časti a neskorší majster z Košíc, tentoraz to sú práve Banskobystričania, ktorí prevzali úlohu favorita. Banská Bystrica pri svojej jedinej účasti v play-off v sezóne 2008/09 vypadla hneď v štvrťfinále, a tak jej maximom je konečné 8. miesto. Najlepším doterajším umiestnením mužstva spod Zobora je 3. priečka v sezóne 2005/06, keď po triumfe v základnej časti vypadla Nitra v semifinále s majstrom zo Žiliny.

Po dlhodobej časti súťažného ročníka 2009/10 druhá Banská Bystrica má pred vyraďovacou fázou vysoké ciele. Tie po víťazstve v poslednom 52. kole základnej časti na ľade Slovana Bratislava naznačil tréner Milan Staš. "Najradšej by sme sa v tejto sezóne ešte so Slovanom stretli," poznamenal kormidelník tímu HC'05 Banská Bystrica, ktorý sa v útoku môže spoliehať na skúseného produktívneho útočníka Jána Pardavého či dravého mladíka Tomáša Bulíka. Ak by sa Stašovi prognóza vyplnila, znamenalo by to, že oba celky by sa prebojovali do finále. Postupová matematika totiž týchto súperov spojí najskôr až v záverečnom treťom kole play-off, keďže Slovan základnú časť vyhral a Banská Bystrica skončila hneď za "belasými". Prvou prekážkou v ceste za najlepším umiestnením v histórii pre tím spod Urpína bude Nitra, ktorá určite nemieni predať svoju kožu lacno. "Budeme sa na tieto zápasy pripravovať čo najzodpovednejšie. Zápasovú bilanciu s týmto súperom máme pozitívnu, takže je na čom stavať. Príprava však musí byť dôsledná," poznamenal Milan Staš. Jeho zverenci v tejto sezóne dokázali Nitru zdolať raz v riadnom hracom čase, v predĺžení aj v samostatných nájazdoch, iba v 42. kole triumfovali v nedeľu 14. februára na svojom ľade Nitrania (4:2).

HC K Cero Nitra do play-off vstupuje ako jediný tím, ktorý v základnej časti dosiahol negatívnu gólovú bilanciu (127:130). Aj napriek tomu sa tréner Peter Oremus vyjadril, že hlavnou ambíciou jeho mužstva je postup do semifinále. "Spravíme všetko pre to, aby sme cez Banskú Bystricu postúpili do semifinále. Séria sa začína od stavu 0:0 a všetko je možné," poznamenal bývalý úspešný kormidelník Skalice, ktorý do Nitry prišiel po skončení predchádzajúcej sezóny. Oremus sa vo štvrťfinále rovnako ako v základnej časti môže spoliehať na kvalitné výkony brankára Lakosila, rýchlych mladých útočníkov a skúsených obrancov. "Dovolím si tvrdiť, že naša sila je enormná, chalani sú zdraví. Každý súper je zdolateľný. Banská Bystrica má tiež silný tím, disponuje kvalitnými hráčmi, ktorí sa vedia presadiť. Disciplinovanou hrou však pôjdeme za naším cieľom, ktorým je predĺžiť si sezónu čo najviac," doplnil hlavný tréner Nitry Peter Oremus.

Prvý zápas série je na programe v sobotu 13. marca o 17.00 h v Banskej Bystrici, druhý vzájomný štvrťfinálový duel sa uskutoční o deň neskôr v rovnakom čase a na rovnakom mieste.