Main Content

Žilina sa dočkala zaslúženej odmeny, bude sa porovnávať aj s Barcelonou

sobota, 8. august 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Žilina sa dočkala zaslúženej odmeny, bude sa porovnávať aj s Barcelonou
Žilina sa dočkala zaslúženej odmeny, bude sa porovnávať aj s Barcelonou | zdroj: © TASR

V pohárovej hre spomedzi našich klubov zostala už len Žilina, ktorá zvládla ťažkú skúšku v Poltave. Ale nielen vďaka tomu sa dočkala zaslúženej a veľmi zaujímavej odmeny. Bude aspoň na diaľku porovnávaná s Barcelonou.

Komentár Filipa Chudého

Ukrajinské odpočítavanie zakončuje gólom William a Žilina postupuje do play-off Európskej ligy. Takto by sa dala v krátkosti pomenovať tá najdôležitejšia vec, ktorá sa vo štvrtok večer udiala na poltavskom štadióne. Ale obrátiť to iba na tento moment, by bolo zľahčovaním situácie. Príbeh symboliky tohto gólu má totiž oveľa dlhšie trvanie.

Skrýva sa totiž v tvrdej práci, ktorú Žilinčania pod vedením Adriána Guľu robia. Pohybujem sa už dlhšie v slovenskom futbalovom prostredí, ale ešte som nepočul zlé slovo na tohto trénera. Jeho hráči ho len chvália, úctivo sa k nemu vyjadrujú aj súperi. Ním vedený tréningový proces má nielen hlavu a pätu, ale pre jeho zverencov je aj pútavý, čo je veľmi dôležité, aby sa tréner hráčom nezunoval. Ak by som mal na ňom hľadať nejakú slabinu, potom by to bolo možno trocha trénerskej tvrdohlavosti, keď všetko chce dosiahnuť krásnou cestou, pričom možno niekedy by sa hodilo skôr trochu pragmatickosti. Zrejme aj preto ešte nedosiahol v trénerskej kariére väčší úspech, ktorý by mohol zdvihnúť nad hlavu.

Včera síce Žilina žiadnu vecnú cenu do ruky nedostala, ale aj tak sa dočkala zaujímavej odmeny za všetku tú prácu, čo pod Guľom urobila. Konfrontácia proti Bilbau bude sviatkom nielen pre toto mesto, ale aj pre náš futbal. Takýto špičkový klub nechodí na Slovensko až tak často. Žilinčania sa budú môcť porovnávať s rešpektovaným klubom z najlepšej ligy sveta, ktorý má hráčov svetového formátu. Odmenou bude pre nich aj to, že odvetný zápas odohrajú na jednom z najkrajších štadiónov sveta.

Baviť sa o postupových šanciach nemá veľký zmysel, keďže každému je jasné, kto bude v tomto dvojzápase jasným favoritom. No to neznamená, že Žilina nemôže Bilbao minimálne potrápiť. Pred štyrmi rokmi hral Slovan s týmto súperom dve pomerne vyrovnané partie, keď oba zápasy s ním v skupine Európskej ligy prehral iba 1:2, pričom v oboch dueloch nebol ďaleko aspoň od remízy. Odvtedy už síce prešlo veľa času, lenže v Bilbau sa toho až tak veľa nezmenilo. Keď to trochu odľahčím, zmenil sa v tomto klube za ten čas vlastne iba tréner a štadión. Káder až takými zmenami neprešiel, no v úvode novej sezóny dostane poriadne zabrať. V priebehu 14 dní odohrá Bilbao päť zápasov, z toho tri proti Barcelone. Keď do toho pripočítame cestovanie, žilinské šance sa mierne zvyšujú. Dokonca môže nastať zaujímavá situácia, pretože ak Žilina s Bilbaom uspeje a Barcelona nie, môžu si hráči MŠK aspoň na chvíľu povedať, že sú lepší ako úradujúci víťaz Ligy majstrov. No nech to už dopadne akokoľvek, musíme sa tešiť na to, že na Slovensku onedlho uvidíme mužstvo, ktoré si bude v tom istom čase porovnávať sily so Žilinou a Barcelonou, čím sa vlastne budú dať porovnať oba tieto kluby aspoň na diaľku.