Main Content

Extraliga: Slovanistov čaká vo štvrťfinále silný Bokrošov tím zo Zvolena

štvrtok, 11. marec 2010 15:25 | Autor: TASR

Extraliga: Slovanistov čaká vo štvrťfinále silný Bokrošov tím zo Zvolena
Extraliga: Slovanistov čaká vo štvrťfinále silný Bokrošov tím zo Zvolena | zdroj: SITA

Štvrťfinálová séria Slovnaft extraligy medzi bratislavským Slovanom a HKM Zvolen, ktorá štartuje dvojicou víkendových zápasov v v Bratislave, má jednoznačného favorita vo víťazovi základnej časti.

Zverenci Antonína Stavjaňu vyhrali základnú časť s 21-bodovým náskokom pred najbližším prenasledovateľom Banskou Bystricou a oproti svojmu najbližšiemu súperovi, ktorého tréner Ernest Bokroš dokormidloval na 8. miesto, nazbierali o 47 bodov viac. Vo vzájomných zápasoch sa v tejto sezóne trikrát tešili slovanisti, len v poslednom dueli pod Pustým hradom nechali domácim dva body po prehre 3:4 po samostatných nájazdoch. Bola to jedna so siedmich prehier, ktoré si Slovan pripísal v 47 kolách základnej časti.

Ani historická bilancia nedáva Zvolenu veľké šance. Stredoslováci odohrali proti Slovanu doteraz v play-off najvyššej slovenskej súťaže 4 série, no úspešní boli len raz - v semifinále sezóny 2003/04, keď triumfovali najtesnejším pomerom 4:3. Naposledy sa spolu v play-off stretli pred troma rokmi, keď opäť v semifinále nedokázali Zvolenčania zvíťaziť ani v jednom zápase (0:4). Zvolenčania neprešli cez prvé kolo play-off celkom trikrát, naposledy pred dvoma rokmi. Slovan v rovnakej fáze neuspel dva razy, naposledy pred štyrmi sezónami. V uplynulom ročníku mali oba kluby podobnú cestu v play-off, keď uspeli vo štvrťfinále, no v semifinále sa rozlúčili po sedemzápasových sériách - Slovan so Skalicou a Zvolen s majstrovskými Košicami.

Zatiaľ čo v minulej sezóne skončili obaja súperi v záverečnom poradí Slovnaft extraligy za sebou - Slovan na tretej a Zvolen na štvrtej priečke, tohtoročná realita bola úplne rozdielna. Slovan išiel od začiatku súťaže pevným krokom a prakticky nikým neohrozený za prvenstvom, Zvolenčania boli ešte 10. januára po 35. kole na poslednom 12. mieste. Ernest Bokroš, ktorý vo Zvolene striedal 24. októbra počas rozbehnutej sezóny Miloša Holaňa a nebál sa urobiť veľké zmeny v kádri, však dokázal fantastickým záverom doviesť svoj tím až do play-off. V pomyselnej extraligovej tabuľke za kalendárny rok 2010 by hokejistom spod Pustého hradu patrilo druhé miesto práve za Slovanom. Zaujímavé je aj porovnanie trénerov oboch tímov, inak bývalých výborných hokejistov. Ambiciózny Stavjaňa už na slovenský titul útočil s Nitrou aj Trenčínom, no neúspešne. Bokroš má na konte okrem jedného českého aj dva slovenské tituly - stál pri jedinom zvolenskom v roku 2001, no paradoxne aj na lavičke Slovana.

"Na rozdiel od ostatných tímov sme vedeli skôr, že sa stretneme so Zvolenom. Nie je to jednoduchý protivník. Oni sú určite spokojní, sme pre nich atraktívny súper. Tréner Bokroš si prial v play-off buď derby s Banskou Bystricou alebo Slovan, takže to sa mu splnilo," konštatoval pred začiatkom štvrťfinálovej série Antonín Stavjaňa a pokračoval: "Musíme sa veľmi zodpovedne pripraviť. Vieme, čo dokážu ´uvariť´, aj keď majú slabší tím. Máme len tri dni na prípravu. Verím, že budeme minimálne oslabení o zranených hráčov." Prianie sa trénerovi Stavjaňovi nesplnilo, zranenie kolena obrancu MikkuTurunena z posledného zápasu základnej časti proti Banskej Bystrici sa ukázalo ako vážne a fínsky bek bude minimálne dva týždne Slovanu chýbať. V rovnakom zápase sa zhoršil aj stav dlhodobo zranenej ruky ďalšieho obrancu Stanislava Hudeca, no ten by mal v sobotu nastúpiť.

"Dostali sme najsilnejšieho možného súpera, no všetko sa rozhodne na ľade. Play-off je úplne inou súťažou. Slovan aj my začíname od nuly a bude len na nás, ako sa s tým popasujeme," poznamenal Ernest Bokroš a dodal: "Aj my máme dobrých hráčov, no musím uznať, že súper má viac skúsených individualít, ktoré dokážu rozhodnúť zápas. Verím, že aj u nás sa zobudia jeden-dvaja strelci a pri dobre organizovanej a disciplinovanej hre môžeme byť úspešní. Musíme presvedčiť všetkých hráčov, že sa so Slovanom dá hrať a dá sa aj na ich ľade vyhrať, aby sme tam necestovali s porazeneckou náladou. Táto séria sa rozhodne na bratislavskom ľade. Nemáme čo stratiť, môžeme len získať, a preto by sme mali hrať uvoľnene. Kedy už by sa mal hráč vyhecovať, keď nie v play-off a proti takémuto súperovi. Pokiaľ v takomto zápase hokejista do toho nedá maximum, nech odovzdá výstroj a ide do civilného zamestnania."

Prvý štvrťfinálový duel medzi Slovanom a Zvolenom sa začína v Samsung Aréne v Bratislave - Ružinove v sobotu 13. marca o 18.00 h, v nedeľu 14. marca sa vhodí úvodné buly o hodinu skôr.