Main Content

Nehrajúci reprezentanti, dokým je čas, prestúpte!

pondelok, 17. august 2015 08:39 | Autor: Filip Chudý

Nehrajúci reprezentanti, dokým je čas, prestúpte!
Nehrajúci reprezentanti, dokým je čas, prestúpte! | zdroj: © TASR

Presne za 20 dní odohrá naša reprezentácia zápas v Španielsku, čím odštartujeme dôležitý záver kvalifikácie. Na jej úspešný záver budeme potrebovať našich hráčov vo forme, lenže značná časť z nich nehráva. Preto dokým je čas, treba prestúpiť!

Komentár Filipa Chudého

Šesť zápasov, šesť výhier, to je skvelá bilancia našej reprezentácie v kvalifikácii na Euro 2016. A hoci by sa mohlo zdať, že už sme jednou nohou vo Francúzsku, v skutočnosti posledný krok býva najťažší. Preto pri vykročení za ním nemôžeme nechať nič na náhodu. Jedným zo súčasných problémov Jána Kozáka nie je iba to, kým v najbližšom zápase nahradí vykartovaných a zranených hráčov, ale aj to, že značná časť jeho chlapcov v kluboch nehráva. A to nemusí byť problém len na najbližší dvojzápas, ale aj na celú reprezentačnú jeseň.

Letné prestupové obdobie trvá síce všade rôzne, ale do jeho konca zostávajú prakticky už len približne dva týždne. A keďže takmer všetky súťaže sa už rozbehli, je tu ideálny čas pre každého nášho reprezentanta na to, aby sa zamyslel nad tým, akú bude mať v klube minimálne počas jesene pozíciu. Reprezentácia bude totiž potrebovať predovšetkým hráčov vo forme, no a forma sa ťažko naberá na lavičke či tribúne.

Zo základnej zostavy reprezentácie sa nemusíme báť o minutáž celej defenzívy, no medzi ofenzívnymi hráčmi máme minimálne dva otázniky. Prvým je Miroslav Stoch, ktorý má naozaj ťažkú pozíciu v nabitom kádri Fenerbahce. Je síce miláčikom fanúšikov, ale poznáte to, predovšetkým musia hrávať draho platené hviezdy, pričom medzi nimi sa nenachádza. Preto by nebolo zlé, ak by odišiel minimálne na ďalšie hosťovanie. PAOK, ktorý sa v súvislosti s ním najnovšie spomína, by bol zaujímavý z toho pohľadu, že by sa mohli ešte viac zohrať s Makom, ale ak by si mali navzájom brať minúty, nech radšej ide inde, o ponuky mať núdzu určite nebude.

Adam Nemec ich síce toľko mať zrejme nebude, ale treba veriť, že nejaká dobrá príde a Nemec ju využije. Už keď išiel do New Yorku som napísal, že pre reprezentáciu to nie je dobré riešenie, čo sa v plnej miere potvrdzuje. Preňho síce môže byť život v USA príťažlivý, ale nás by viac potešilo, ak by pravidelne hrával, hoc aj kdesi v Katare. Nemec odohral od posledného reprezentačného zápasu, ktorý bol pred dvomi mesiacmi, iba sedem minút. Najnovšie už nechodí ani na lavičku, keďže musia hrávať vyslúžilci z top líg. Konečné rozhodnutie bude na ňom, buď sladký život, alebo futbal, pričom je myslím úplne jasné, čo potrebuje reprezentácia.

Zo širšieho okruhu hráčov mal v ostatnom čase menšie problémy s minutážou Hrošovský, ale hádam včerajšie odvolanie trénera Koubeka mu opäť otvorí dvere do základu Plzne, kde sa bude dúfajme často objavovať aj Ďuriš, keďže aj u neho sa môže čas na ihrisku zlepšiť.

Skôr lavičkové miesto majú aj Švento s Breznaníkom, ale Dušan je aspoň v Bundeslige, čiže ak by mal odísť, potom už naozaj iba do základu mužstva v inej kvalitnej lige, kým Michal by sa mal minimálne trénera Sparty otvorene opýtať, ako s ním počíta.

Do ťažkej situácie sa dostal aj Sylvestr, preto ak nezačne v najbližšom čase poriadne hrávať, letný odchod z Norimbergu nebude zlý nápad. No a Filip Kiss potrebuje nový klub v každom prípade, keďže tréner mu otvorene povedal, že s ním nepočíta.

Trochu iný prípad je Gyömbér, ktorý určite v najbližších hodinách prestúpi, ale verme, že mu manažéri vyberú správny klub, pretože on je našou veľkou nádejou do budúcnosti, lenže musí hrávať. A hlavne po dlhodobom zranení bude dôležité, aby bol herne vyťažený a dostal sa čo najrýchlejšie do formy.

My verme, že na jeseň budú mať dostatočnú minutáž všetci naši reprezentanti, aby sme sa mohli tešiť z ďalších úspechov. No v tejto chvíli to ešte u viacerých nevyzerá s hernými vyhliadkami ružovo. Ak nemá niekto na jeseň v súčasnom klube hrať, potom nech si už radšej teraz hľadá miesto inde, pretože ďalší prestupový termín príde až v zime.