Main Content

Bilbao ukončilo 31-ročné čakanie. Enrique: Trofej im patrí právom! (ohlasy)

utorok, 18. august 2015 13:25 | Autor: TASR

Bilbao ukončilo 31-ročné čakanie. Enrique: Trofej im patrí právom! (ohlasy)
Bilbao ukončilo 31-ročné čakanie. Enrique: Trofej im patrí právom! (ohlasy) | zdroj: © TASR

Barcelona 18. augusta (TASR) - Futbalový klub Athletic Bilbao ukončil triumfom v španielskom Superpohári 31-ročné čakanie na zisk trofeje.

Po vysokom domácom víťazstve nad FC Barcelona (4:0) v úvodnom meraní síl cestovali jeho hráči na Nou Camp vo veľmi výhodnej pozícii, ktorú potvrdili po remíze 1:1 s katalánskym favoritom a zdvihli nad hlavu pohár.

"Cítim neskutočnú radosť. Konečne sa nám podarilo získať cennú trofej. Venujeme ju všetkým fanúšikom za roky ich trpezlivosti a podpory. Zaslúžia si ju možno viac ako samotní hráči," vyhlásil 51-ročný kormidelník Bilbaa Ernesto Valverde. V súperovom svätostánku si vyslúžil aplauz tisícky priaznivcov Athletica, ktorí merali cestu do Barcelony.

"Na tento okamih sme čakali od roku 1984, keď Bilbao naposledy získalo španielsky Superpohár. Ako hráč som s Bilbaom nevyhral žiadny pohár, vedel som však, že jedného dňa príde táto chvíľa. Generácie skvelých hráčov nášho klubu sa ho nedočkali. Som hrdý, že nám sa to podarilo,"
dodal Valverde, ktorého zverenci majú len necelé tri dni na prípravu na úvodný zápas play off Európskej ligy UEFA 2015/2016.

Vo štvrtok sa predstavia proti slovenskému vicemajstrovi MŠK Žilina a už v nedeľu 23. augusta čaká Baskov ďalšia konfrontácia s Barcelonou v úvodnom kole nového ročníka Primery Division.

"Nemáme čas užiť si naplno oslavy, ale verím, že si ho neskôr nájdeme. Sezóna sa ešte len začala, ale máme nabitý kalendár, musíme sa dobre pripraviť na ďalšie ťažké zápasy. Ziskom Superpohára sme si však splnili náš sen a verím, že čoskoro pribudnú do našej vitríny aj ďalšie trofeje. Máme silné mužstvo, možno nám v minulých rokoch chýbalo sebavedomie, ktoré sme teraz získali," myslí si kapitán Bilbaa Carlos Gurpegi.

Barcelona nezopakuje zisk šiestich titulov počas jedného kalendárneho roka, čo sa katalánskemu veľkoklubu podarilo v roku 2009 pod vedením Pepa Guardiolu. V závere minulej sezóny sa "Barca" tešila z titulu v Primera division, víťazstva v Kráľovskom pohári a triumfovala aj v Lige majstrov. Minulý týždeň pridala do zbierky štvrtú trofej - európsky Superpohár. V decembri sa budú zverenci trénera Luisa Enriqueho usilovať o piaty pohár v tomto roku na majstrovstvách sveta klubov FIFA.

Hrdinom dvojzápasu o španielsky Superpohár bol skúsený 34-ročný útočník Bilbaa Aritz Aduriz. V prvom súboji sa zaskvel hetrikom, v odvete odpovedal na zásah Lionela Messiho a definitívne otupil odpor súpera. Domácim skomplikovalo situáciu vylúčenie stopéra Gerarda Piquého v 56. minúte. "Bilbao odohralo fantastický prvý zápas. Pohár im patrí právom," zložil Enrique kompliment baskickému rivalovi.

"Treba sa naučiť aj prehrávať a z takých zápasov, aký sme odohrali v Bilbau, sa musíme do budúcnosti poučiť. Urobili sme veľa chýb v obrane, ktoré súper tvrdo potrestal. Verili sme, že doma môžeme nepriaznivý vývoj dvojzápasu otočiť, ale jednoducho stál proti nám veľmi kompaktný a kvalitný tím. Z psychologického hľadiska je veľmi náročné, keď vstupujete do zápasu s vedomím, že musíte streliť štyri či päť gólov. Moji hráči na takúto situáciu nie sú zvyknutí," dodal Enrique.