Main Content

Real s ďalším 30-miliónovým stredopoliarom. Nový Pirlo, či posila lavičky?

streda, 19. august 2015 10:39 | Autor: Jakub Mihálik

Real s ďalším 30-miliónovým stredopoliarom. Nový Pirlo, či posila lavičky?
Real s ďalším 30-miliónovým stredopoliarom. Nový Pirlo, či posila lavičky? | zdroj: © TASR

Kráľovský veľkoklub zaplatí Interu Miláno 32 miliónov eur. Je Mateo Kovačić pre Real potrebný a prečo ho kupovali?

Blog Jakuba Mihálika

Ide o prestup, ktorý je pomerne prekvapivý. Real Madrid zvyčajne dlho dopredu avizuje svoje vytýčené posily, avšak Kovačićov prestup vyšiel na verejnosť až vtedy, keď bol uzavretý. Aj preto sa fanúšikovia Los Blancos pýtajú, odkiaľ tento chlapec prišiel.

Hlavným dôvodom predaja 21-ročného hráča zo strany Interu má byť fakt, že sa klub dostal do problémov s Finančným Fair-Play. Aj preto zastavili nádejne sa rozbiehajúce prestupové obdobie, ktoré sa nákupom hviezdneho Kondogbiu len malo začať. Ak by však Inter bol naozaj v takej zúfalej situácii, Madridčania by určite za „nepotrebného“ hráča nezaplatili 32 miliónov a neutešenú situáciu Interu by chceli skresať na minimum. 

Za prestupom tak zrejme nebude len to, že Inter predávať musel, ale najmä to, že Real chcel. A veľmi. A to napriek tomu, že stredová línia Merengues je doslova prešpikovaná hviezdami. Chorvátsky reprezentant, napriek nízkemu veku, už má za sebou dva roky v milánskom veľkoklube. V Interi mali dlho problém s nájdením ideálnej pozície pre všestranného stredopoliara a možno aj to uľahčilo Nerazzuri rozhodovanie o jeho predaji. Avšak práve jeho univerzálnosť zrejme imponuje Rafaelovi Benítezovi, ktorý si jeho umenie mohol pozrieť zblízka, ako tréner Neapolu. 

Napriek obľube, ktorej sa zrejme Mateo teší v očiach nového kouča Realu, sa však nedá očakávať, že by v tejto sezóne prenikol do základnej zostavy. Je náročné si predstaviť, že v najsilnejšom možnom zložení dostane v základnej zostave prednosť niekto iný ako dvojička Kroos – Modrič, pred ktorou by operoval James Rodriguez, či Gareth Bale, o ktorom sa špekuluje ako o novom čísle desať. Je rovnako ťažké si predstaviť, že by v hierarchii hráčov Kovačić mohol predbehnúť miláčika tribún, Isca. Ak by sa Benitez rozhodol Kovačića využívať v defenzívnejšej pozícii, pri neúčasti Kroosa, či Modrića, je pripravený Casemiro, za ktorého Real dokonca neváhal zaplatiť FC Portu, hoci bol kmeňovým hráčom Pusiniek. A to ani nehovoríme o Lucasovi Silvovi, či Illaramendim, ktorí sa však spájajú s hosťovaním, respektíve prestupom.

Na Kovačićov prestup sa tak musíme dívať z dlhodobého hľadiska. Mateo sa netají tým, že jeho vzorom je Luka Modrić. Blonďavý špílmacher zase za svojho prirodzeného nástupcu označuje práve Kovačića. Luka už o pár dní oslávi tridsať rokov, čo je hranica, ktorú mnohí považujú za začiatok výkonnostného poklesu. V klube si zrejme povedali, že, keď už prišla šanca, o deväť rokov mladšiu verziu Modriča sa oplatí angažovať už teraz.

Nemôžeme zabúdať ani na slová Florentina Péreza spred niekoľkých mesiacov. Po triumfe v Lige majstrov vyhlásil, že sa chystá vybudovať dynastiu, ktorá nebude zažívať silnejšie a slabšie generácie, ale bude dominovať minimálne jedno desaťročie. V klube začali omladzovanie, o ktorom svedčia hráči ako Isco, James, Vázquez, Asensio, Lucas Silva, Odegaard a ďalší.  Kovačić môže byť ďalším z hráčov, ktorí sa budú popri Ronaldovi a spol. pripravovať na „prevzatie“ najslávnejšieho klubu sveta. 

Zaujímavosťou tohto prestupu je, že si všetky zainteresované strany myslia, že na transfere vysoko získali. Inter odľahčil tlak FFP a za vysokú sumu predal hráča, ktorý ešte stopercentne nenašiel svoje futbalové „ja“. Real zase verí v to, že Interu vzal „nového Pirla“. Aj taliansku legendu Nerazzuri netrpezlivo pustili konkurencii, AC Miláno, keď mal Andrea 22 rokov. To, v akého futbalistu po prestupe z Interu Pirlo vyrástol, nemusíme pripomínať. Aj Pirlo vynikal tým, že dokázal rovnako účinne hrať v pozícii za útočníkmi, ako aj tvoriť hru v defenzívnejšom postavení v rámci stredu poľa. 

Keď už hovoríme o madridských stredopoliaroch, musíme sa zastaviť pri aktuálnom prestupovom období v Madride. Klub nakupuje výhradne posily v defenzíve, či v strede poľa. Do Realu zatiaľ neprišiel žiadny stredný útočník, hoci v klube sa nachádza momentálne jeden jediný. Žeby definitívny znak dokončenia transformácie Cristiana Ronalda v stredného útočníka?

Ale späť ku Kovačićovi. Jeho nákup za 32 miliónov eur nie je prestupom, ktorý by mal Realu pomôcť vyhrať trofeje v ďalšej sezóne. Je to investícia do budúcnosti a pokračovanie omladzovacieho trendu. Nečakajte, že odohrá veľa zápasov, jeho miesto bude na lavičke, no v klube veria, že z neho vyrastie , buď nový Pirlo, alebo nový Modrić. A ani jedna možnosť by nebola pre Real vôbec zlá.