Main Content

Švehla odkazuje hráčom: ,,S reprezentáciou sa neobchoduje!"

štvrtok, 20. august 2015 11:05 | Autor: TASR

Švehla odkazuje hráčom: ,,S reprezentáciou sa neobchoduje!"
Švehla odkazuje hráčom: ,,S reprezentáciou sa neobchoduje!" | zdroj: © TASR

Bratislava 19. augusta (TASR) - Nový generálny manažér národného tímu Róbert Švehla ako i tréner Zdeno Cíger si želajú, aby sa situácia v slovenskom hokeji upokojila a mohli sa nerušene sústrediť na svoju prácu.

Ani jeden z nich si nepripúšťa bojkot reprezentácie zo strany hráčov a veria, že poskladajú konkurencieschopný tím.

Švehla s Cígerom sa plánujú v najbližšom čase pozhovárať s reprezentačnými lídrami, príležitosť budú mať na budúcotýždňovom exhibičnom zápase v Trenčíne medzi výberom hviezd NHL a hokejistami domácej Dukly. Obaja veria, že sa im podarí obrúsiť ostré hrany a urovnať spory, ktoré nastali v súvislosti s voľbou prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja.

"Chcem sa porozprávať s chalanmi, aj s tými, ktorí sú podpísaní pod listom, v ktorom vyjadrili nedôveru zväzovému vedeniu. Ako sme sa v utorok bavili na výkonnom výbore, sme ochotní akceptovať niektoré body. Sme otvorení k tomu, aby sa niektoré veci zmenili. Sme ochotní pustiť do výkonného výboru hráčov, ktorí chcú pomôcť slovenskému hokeju. Chceme dať dokopy vyhrotené veci, aby sme ich nemuseli potom riešiť na jar pred majstrovstvami sveta," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave Švehla, ktorý je aj členom VV SZĽH. Bývalý úspešný obranca verí, že rozvírená hladina sa čoskoro upokojí: "S reprezentáciou sa neobchoduje. Musíme všetkých hráčov presvedčiť, že ide o náš hokej, o našich fanúšikov a musíme byť ako mužstvo jednotní."

Štyridsaťšesťročný Švehla naposledy pôsobil ako generálny manažér reprezentácie do 20 rokov, ktorá vybojovala na uplynulých MS tejto vekovej kategórie v Kanade bronzové medaily. V minulosti však vedúce posty už zastával, a to ako šéf mládeže či generálny manažér extraligového klubu Dukla Trenčín. Pri slovenskej reprezentácii bol v rokoch 2004-2006 asistentom trénera Františka Hossu. Teraz bude vykonávať funkciu generálneho manažéra skôr podľa európskeho modelu, než zámorského, teda reprezentačný káder bude skladať spoločne s Cígerom.

"So Zdenom máme kompetencie porozdeľované. Určite nechcem, aby to fungovalo ako v NHL, kde o zložení kádra rozhoduje manažér. U nás to bude o dohode oboch. Sme na jednej lodi, obaja sme za reprezentáciu zodpovední, nikto nie je vyššie. Vieme, že nás čaká zodpovedná robota, tešíme sa však na ňu. Čaká nás veľa cestovania, chceme vidieť čo najviac zápasov v našej extralige, KHL i v ďalších európskych súťažiach. Bude zložité vyberať 23 až 25 hráčov na turnaje. U nás má však každý dvere otvorené. Verím, že so všetkými nájdeme spoločnú reč," pokračoval Švehla.

Spolu s Cígerom plánujú osloviť aj útočníka Tomáša Záborského, ktorý počas trénerskej éry Vladimíra Vůjteka uzavrel reprezentačnú kariéru. "Odmietol síce už dvoch reprezentačných koučov, vždy za iných okolností, ale určite je to dobrý hráč a budeme s ním hovoriť. Každý hokejista musí u nás spĺňať určité herné i morálne vlastnosti. Uvidíme, akou cestou sa vydá," povedal na adresu 27-ročného krídelníka IFK Helsinki.

Švehla na záver vyzdvihol prácu svojho predchodcu Otta Sýkoru, ktorý spoločne s trénerom Vůjtekom omladili reprezentačný káder a zapracovali do neho viacerých perspektívnych hráčov. "Odviedli dobrú robotu, dali šancu viacerým mladým hráčom. Je na čom stavať," dodal.