Main Content

O Gyömbéra sa nebojte, on sa v AS Rím presadí

sobota, 22. august 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

O Gyömbéra sa nebojte, on sa v AS Rím presadí
O Gyömbéra sa nebojte, on sa v AS Rím presadí | zdroj: © TASR

Norbert Gyömbér odišiel na ročné hosťovanie s opciou na prestup do AS Rím, čo bola správna voľba. Bude mať síce kvalitnú konkurenciu, ale o jeho výkony a vyťaženosť sa nemusíme báť, Gyömbér má toľko kvality, že sa presadí.

Komentár Filipa Chudého

Pamätám si to, akoby to bolo včera. Prvé jarné kolo sezóny 2011/12, nedeľná dohrávka Trenčín – Banská Bystrica a v mojich očiach zrod budúcej futbalovej hviezdy. Pre Norberta Gyömbéra to bol síce vtedy už siedmy zápas v našej najvyššej súťaži, ale v tomto prvýkrát na seba výrazne upozornil. Vtedy dal síce domáci Peltier dva góly a titulky patrili jemu, ale pre mňa jasne bol najlepším hráčom zápasu stopér Banskej Bystrice s číslom 6. Zaujal ma hlavou hore pri rozohrávke a veľkým prehľadom v súbojoch. Bolo mi jasné, že tento vtedy 19-ročný chlapec futbal hrať vie a niekam to dotiahne.

Už hneď v lete ho chceli kúpiť viaceré renomované kluby, ale zostal v Banskej Bystrici celú nasledujúcu sezónu, hoci v druhej časti už ako hráč Catanie. Aj v jej drese dokázal v ďalšom ročníku zaujať, a to dokonca tak, že mu stačilo odohrať iba zopár zápasov a už sa oňho zaujímali tie najlepšie kluby na Apeninskom polostrove. Aj v tomto prípade sa síce celý prestup neúmerne dlho natiahol, keďže kvôli rôznym okolnostiam prišiel až teraz, čiže o rok neskôr, ale je dôležité, že sa uskutočnil.

Presun Gyömbéra do AS Rím je skvelou správou nielen pre nášho reprezentanta, ale hlavne celý náš futbal. Čím viac hráčov budeme mať vo veľkokluboch, tým viac ich bude mať šancu sa do nich v budúcnosti dostať. Samozrejme, vytvorenie dobrého mena nezáleží len od toho, či niekoho vo veľkoklube máme, ale hlavne od výkonov, pričom ja vôbec nepohybujem o tom, že Gyömbér sa presadí a nadviaže tak na Hamšíka a Škrtela.

Už sa síce našli ľudia, však žijeme na Slovensku..., ktorí spochybňujú tento prestup štýlom, na čo tam išiel, veď si nezahrá, no ja im všetkým odpovedám, že práve teraz je ten ideálny čas na prestup do AS Rím. Keby mali rímski „vlci“ dokonale zohranú stopérsku dvojicu a k nim overenú stopérsku trojku, potom by prestup do AS bol hlúposťou, lenže Rimania nemajú momentálne ani jedno, ani druhé. V kádri síce zostal grécky reprezentant Manolas, ale to je jediný stopér v súčasnom kádri, ktorý v AS Rím v minulej sezóne hrával, pretože Brazílčan Castan nastúpil iba v jednom zápase. Súbežne s Gyömbérom síce prišiel aj nemecký reprezentant čiernej pleti Rüdiger, čo bude s Manolasom veľká konkurencia, ale práve tá posúva hráčov vpred.

Gyömbér určite svoju šancu dostane. A ak sa jej chytí tak, ako tomu bolo v Banskej Bystrici, Catanii a v neposlednom rade slovenskej reprezentácii, potom sa oňho nebojme. Práve naopak, už teraz sa tešme, že si budeme už počas jesene vychutnávať jeho výkony v Lige majstrov a Serii A. No a keby sa mu tento angažmán nejakým zázrakom nepodaril, čomu neverím, potom mu jednoducho skončí ročné hosťovanie a bez komplikácií si nájde miesto inde. Ale skôr si myslím, že pred Eurom 2016 ho bude chcieť AS Rím rýchlo podpísať na tvrdý prestup, pretože jeho cena pôjde po európskom šampionáte hore.