Main Content

Mladý Ivan Kmotrík prevzal opraty, pozametal aj s Tittelom

pondelok, 24. august 2015 09:51 | Autor: Filip Chudý

Mladý Ivan Kmotrík prevzal opraty, pozametal aj s Tittelom
Mladý Ivan Kmotrík prevzal opraty, pozametal aj s Tittelom | zdroj: © TASR

Prvá trénerská zmena ide na podľa očakávaní na konto Slovana, ale jej výsledok je pomerne šokujúci, keďže sa týka viacerých vecí. No aj na tomto príklade vidieť, že belasé opraty pevne preberá mladý Ivan Kmotrík, majiteľov syn.

Komentár Filipa Chudého

Slovan o dva dni predbehol Zlaté Moravce a už štvrtú sezónu za sebou drží ligové prvenstvo najrýchlejšie zmeneného trénera. Ak by sme to zobrali z časového hľadiska, potom má Slovan už štvrtého trénera za ostatný rok. A ak to zoberieme z pohľadu Kmotríkovho panovania, je to už jeho dvanásty tréner, ale keďže Tittel viedol lavičku dvakrát, potom sa dá hovoriť o trinástom trénerskom tíme za ostatných sedem rokov, pričom občasné zmeny asistentov nerátam. Na základe týchto údajov by sa dalo povedať, že nič nové pod belasou oblohou, ale to nie je až tak pravda, pretože niečo zásadne nové vidieť.

Nikto to síce neoznámil oficiálne, ale je evidentné, že opraty vo vedení Slovana prebral Ivan Kmotrík ml. V minulosti som mal pocit, že jeho jedinou prácou je iba písanie príhovorov do klubového magazínu, ale tento pocit už nemám. Prvýkrát som ho zaregistroval v súvislosti s manažérskou prácou pred dvoma rokmi, keď sa podieľal na návrate Róberta Vitteka. Odvtedy je ho vidieť stále viac a viac, až možno povedať, že je momentálne klubovým funkcionárom číslo jeden, priam hnacou silou športovej zložky. Hoci prezidentom klubu je stále jeho otec, mladý Kmotrík z pozície viceprezidenta je oveľa aktívnejší, čo je len dobre.

Ivana Kmotríka st. nebolo za tie roky verejne pri práci v klube prakticky vôbec vidieť. Tým nehovorím, že nič nerobil, ale proste to neprezentoval verejnosti, ktorá mohla mať právom pocit, že sa o klub ani veľmi nezaujíma. To jeho syn robí presný opak. Len za tento august mal zrejme viac mediálnych výstupov ako jeho otec za celé predchádzajúce obdobie v Slovane. Pričom nešlo len o imidžové veci, ako napríklad fotenie sa s novými posilami, ale Kmotrík ml. sa postaral aj o veci v súvislosti s fungovaním klubu.

O zmenenej prestupovej politike Slovana som už písal, pričom možno povedať, že aj v tom má z veľkej časti prsty Kmotrík ml. Veď napríklad Ján Mucha po príchode hovoril, že ho presvedčili k príchodu prezentované vízie o budúcnosti Slovana a niekoľkomesačná snaha viceprezidenta klubu o jeho angažovanie. A mladý ambiciózny funkcionár zašiel najnovšie ešte ďalej, keď v priebehu minulého týždňa odstavil Dušana Tittela. V pondelok ho nahradil na poste generálneho riaditeľa Richardom Trutzom a v piatok už Tittel v klube vôbec nepracoval. Oficiálna správa síce hovorí, že Tittel z postu trénera rezignoval, ale to je len zdvorilosť k slovenskej futbalovej legende, ktorá musela vedieť, čo sa chystá, inak by tak rýchlo nebol podpísaný nový tréner. 

Zrejme nie som sám, pre koho bolo menovanie Cyperčana Nikodimosa Papavasilioua šokom. Veď je to iba druhý tréner Slovana v celej jeho histórii, ktorý pochádza z krajiny, ktorá nám nie je susednou. Prvým bol Škót Tom Sneddon v rokoch 1947-48, ktorý vtedy zo Slovana odišiel na lavičku holandskej reprezentácie. S ním má Papavasiliou spoločné asi iba to, že obaja majú britskú futbalovú školu, hoci aj tá sa úplne za ten čas zmenila. O tomto cyperskom trénerovi zahraničné portály referujú, že preferuje ofenzívny futbal v systéme 4-3-3, ale ja si radšej počkám na realitu.

Ivan Kmotrík ml. povedal, že je presvedčený o kvalite a správnom zložení súčasného kádra, s čím súhlasím, a tiež ešte povedal, že pod vedením progresívneho trénera bude mužstvo dosahovať lepšie výsledky. No sám som zvedavý, či tým progresívnym trénerom bude práve Papavasiliou, alebo to bude ďalší belasý krok vedľa. Kým v prípade trénerov Slovana z ostatného obdobia som už na začiatku predvídal, čo sa stane, teraz si to netrúfam odhadnúť, pretože tohto cyperského trénera nepoznám.

Jeho menšou výhodou je nielen to, že hráčov Slovana už na prvom tréningu (boli na ňom aj Čikoš s Lásikom, ktorí boli predtým v rezerve) poznal po mene, ale aj to, že Slovan má naštudovaný, keďže s funkcionármi klubu bol v kontakte tri mesiace, pričom videl nielen všetky zápasy Slovana v tejto sezóne, ale aj nejaké z tej minulej.

Ak je pravdou, že Slovan s ním viedol veľmi dôkladné vstupné pohovory, lebo tak to Kmotrík ml. prezentoval, a trénerove myšlienky sa zhodovali s predstavou majiteľov o hre mužstva, potom možno nastala v tomto klube nová doba aj pri výbere trénerov. Osobne dám novému trénerovi čas do konca jesennej časti, potom by už malo byť viac-menej jasné, či má šancu dodržať trojročný kontrakt, alebo nie. No ak ho dodrží, potom to bude zrejme najväčšie funkcionárske víťazstvo pre Ivana Kmotríka ml.