Main Content

Kozák vymýšľa ďalšiu skvelú taktiku na Španielov

piatok, 4. september 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Kozák vymýšľa ďalšiu skvelú taktiku na Španielov
Kozák vymýšľa ďalšiu skvelú taktiku na Španielov | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia už zajtra odohrá ďalší dôležitý kvalifikačný zápas, tentoraz na horúcej pôde Španielska. Náš súper je síce veľkým favoritom, ale s ďalšou dobrou taktikou trénera Kozáka máme šancu uspieť.

Komentár Filipa Chudého

Dnes je deň odletu slovenských futbalistov do Španielska, ale tréner Kozák už do lietadla nastupuje s taktikou na najbližšieho súpera. Všetci ešte máme v živej pamäti, ako sme doma zaskočili favorizovaného súpera našou víťaznou zostavou, v ktorej sme nepoužili klasického útočníka. Hrotové úlohy vtedy dokonale prevzal Marek Hamšík a na uvoľnené miesto v zostave naskočil tretí defenzívny stredopoliar. Stred poľa sme tak dokonale prehustili, že aj takí skvelí prihrávači ako Iniesta, Fabregas, David Silva či Koke sa museli cítiť pri práci s loptou ako sardinky v konzerve. Nikdy predtým a ani potom už Kozák takúto zostavu a taktiku nepoužil, pričom ju zrejme nepoužije ani zajtra.

Náš tréner si totiž uvedomuje dve veci, prvou je to, že opakovaný vtip, rozumej taktika, už nie je vtip. Ak chceme súpera prekvapiť, ako sa nám to dokonale podarilo v októbri minulého roka, potom treba vymyslieť niečo nové. A druhou vecou, prečo treba pristúpiť k zmene taktiky je to, že sa výrazne zmenili okolnosti. Kým pred jedenástimi mesiacmi sme išli do súboja prakticky v plnej sile, zajtra nám budú chýbať štyria maximálne dôležití hráči, za akých nemáme dokonale rovnocennú náhradu. V najťažších zápasoch bola vždy základom nášho úspechu stopérska dvojica Škrtel – Ďurica, dôležitým článkom medzi útokom a obranou je Kucka a Weiss je zas náš krídelník číslo jedna. Ak by mohol, všetkých by zajtra určite Kozák postavil, lenže nemôže, preto musí premýšľať inak.

Náš tréner sa pre verejnoprávnu televíziu vyjadril, že v Španielsku musíme pre dobrý výsledok dať gól, preto bude hrať s útočníkom, keďže si je istý, že domáci majú takú kvalitu, že sa určite gólovo presadia. A s týmito slovami musíme absolútne súhlasiť, pretože je v nich všetko. Jasne z nich vyplýva, že si uvedomuje nespornú kvalitu súpera, ale zároveň cítiť, že sa Španielska nebojí, naopak, vymýšľa takú taktiku, s ktorou budeme mať čo najväčšiu šancu na úspech. Ak Kozák hovorí, že musíme dať gól, tak má pravdu, ak sa chceme domov vracať s bodovým nákladom, čo chceme, nemôžeme si myslieť, že v jame levovej nás ochráni iba zaparkovaný autobus. Najlepšou obranou je vždy útok. Samozrejme, nemôžeme predviesť jeho bezhlavú formu, ale tej s maximálne rýchlym prechodom do útoku sa boja aj Španieli, čo cítiť z ich vyjadrení. A presne preto chce Kozák vytiahnuť útočníka, aby ten mohol zakončovať na hrote naše rýchle akcie, ktoré pôjdu najčastejšie po stranách, čiže z miest, odkiaľ sa ťažko zakončuje, ale dobre centruje. Nech má náš tréner pri výbere toho správneho muža na hrot útoku šťastnú ruku, pretože práve to možno bude pre výsledok rozhodujúce, no pri výbere taktiky svoju výnimočnosť Ján Kozák opäť prejavuje. Nič lepšie za daných okolností sa vymyslieť nedalo, a to ešte nevieme, aké presné detaily Kozák vymyslí, ale tešme sa na ne!