Main Content

Takmer sa stal spoluhráčom Škrtela. Konopľanka je novým Ševčenkom

utorok, 8. september 2015 14:02 | Autor: Jakub Mihálik

Takmer sa stal spoluhráčom Škrtela. Konopľanka je novým Ševčenkom
Takmer sa stal spoluhráčom Škrtela. Konopľanka je novým Ševčenkom | zdroj: © TASR

Stačilo málo a mohol hrať v jednom klube s Martinom Škrtelom. Najväčšia hviezda Ukrajiny, Jevhen Konopľanka, dnes bude pre slovenského kapitána najväčšou hrozbou.

Takmer Liverpoolčanom

Potenciál 25-ročného krídelníka si všimli najmä britské kluby, vtedy, keď sa Angličania stretli s domácou Ukrajinou na EURO 2012. Dvadsaťdvaročný Konopľanka vtedy tlačil Ukrajincov k postupu, napriek tomu, že sa im v nabitej skupine nedávali veľké šance. Až prehra práve proti Angličanom, keď Ukrajincom uškodili rozhodcovia, rozhodla o tom, že domáci tím ďalej nepostúpil. 

Pozornosť Anglicka upútal aj v kvalifikácii na MS 2014 v Brazílii. „Na ľavej strane doslova utrápil Kylea Walkera,“ spomína John Bradley, britský novinár, ktorý sa špecializuje na ukrajinskú ligu. O jeho výkone na anglickej pôde vtedy BBC napísalo: „Úžasný Jevhen Konopľanka predviedol profesorský výkon, ktorým ovládol stred poľa.“

Od oboch ukrajinských meraní síl proti Angličanom, v každom prestupovom období britské médiá informovali o tom, že záujem o Konopľanku javia kluby ako Tottenham, Liverpool, či toto leto Everton spolu so Stoke City.  Najbližšie bol k jeho angažovaniu klub z Anfield Road. V zimnom prestupovom období sezóny 2013-2014 cestoval Ian Ayre, športový riaditeľ The Reds, do Dnepropetrovska, kde mal v posledných dňoch transfer obdobia spečatiť prestup ukrajinského krídelníka. Ten sa so slávnym klubom z mesta Beatles dohodol na podmienkach zmluvy, The Reds akceptovali prestupovú sumu, ktorú Dnipro určilo. 

“Až do úplného konca prestupového obdobia sme čakali na presun peňazí z Liverpoolu.Neudial sa však,“ divili sa v klube. Prezident ambiciózneho Dnipra, mimochodom tretí najbohatší človek na Ukrajine, tak prestup v hodine dvanástej stopol a Konopľanka ostal v meste na rieke Dneper až do leta tohto roku. 

Vysnený prestup do Sevilly

„Je najlepším ukrajinským futbalistom svojej generácie a najlepší Ukrajinec od dôb Andrija Ševčenka,“ myslí si John Bradley. Aj preto záujem o Konopľankove služby neustal ani po tom, čo viacero klubov dostalo od Dnipra košom. Keď do ukrajinského klubu prišiel známy tréner Juande Ramos, odkázal záujemcom, že Konopľanku nedostanú lacnejšie ako za 50-60 miliónov eur. „Ak chceme budovať skvelý tím, skvelí hráči v ňom musia zostať,“ povedal bývalý tréner Realu Madrid.

Jevhen tak Dnipro opustil až po tom, čo mu v klube skončila zmluva. Odmietol Stoke i Everton, aby sa s vidinou Ligy majstrov stal hráčom FC Sevilla. „Raz by chcel hrať za FC Barcelona, Sevilla má však perspektívny tím,“ prezradil jeho otec Oleg. Svojmu vysnenému klubu dokonca vsietil gól pri svojej súťažnej premiére v sevillskom drese. Andalúzsky klub získal ukrajinskú hviezdu zadarmo. V zmluve mu zakotvili klauzulu, podľa ktorej by prípadný záujemca musel zaplatiť 40 miliónov eur. 

„Je to klasický krídelník. Tvrdo pracuje a neustále si pýta loptu,“ opisuje v skratke hviezdu ukrajinskej reprezentácie John Bradley. Nie je typickým moderným krídelníkom, ktorý strieľa góly ako na bežiacom páse. Svojou rýchlosťou, driblingom a prihrávkou je predurčený góly skôr pripravovať.

„On a Jarmolenko sú hráči najvyššej úrovne,“ povedal dokonca Pep Guardiola v nedávnom rozhovore pre ukrajinských novinárov. Za hlavnú hrozbu dvoch ukrajinských krídelníkov identifikoval aj náš reprezentačný tréner, Ján Kozák. Aj preto si dnes bude slovenská defenzíva musieť dať pozor najmä na „ukrajinského Messiho“.