Main Content

Kozák takticky vyšachoval aj Ukrajinu, Slováci si plnia sen (ohlasy)

streda, 9. september 2015 10:05 | Autor: TASR

Kozák takticky vyšachoval aj Ukrajinu, Slováci si plnia sen (ohlasy)
Kozák takticky vyšachoval aj Ukrajinu, Slováci si plnia sen (ohlasy) | zdroj: © TASR

Bratislava 9. septembra (TASR) - Majstrovstvá Európy vo Francúzsku sú na dosah, slovenskí futbalisti v Žiline k nim spravili obrovský krok utorňajšou bezgólovou remízou s Ukrajinou.

Mimoriadne silného oponenta "mazácky" udržali na uzde a tréner Ján Kozák tak mohol označiť spravodlivú remízu za slovenské víťazstvo.

Pod Dubňom to bol od prvej do poslednej sekundy neľútostný boj. V ňom sa naplno ukázali fyzické aj psychické kvality Kozákovcov.

"Bolo to náročné stretnutie, pretože tu nejde o krásu, ale o ME, kde sme my ešte neboli. Už dnes bola veľká šanca postúpiť, keď proti nám nastúpilo vysoko kvalitné mužstvo. Ukrajinci majú obrovskú silu, ktorú treba rešpektovať. Tu sa nehrá na krásu, ale na body. Remíza nám zabezpečuje stále trojbodový náskok pred Ukrajinou a lepší vzájomný zápas. Už nám stačí len jedna výhra a sme vo Francúzsku. S prístupom hráčov som maximálne spokojný. Mali sme dosť starostí pred týmto zápasom, po každej stránke to bol náročný duel. Hráči ale vedeli, čo a ako majú hrať," hodnotil Kozák na pozápasovej tlačovej konferencii.

Zápas bol taktickou bitkou, každý presne vedel čo je v hre a aká je tabuľková matematika. Slováci mali k dobru tri body a výhru v Kyjeve, výber trénera Michalja Fomenka mal nôž na krku. Aj on totiž túžil po priamom postupe. Napriek tomu ho Škrtel-Hamšík a spol. pustili len do dvoch väčších šancí, na domácej strane zasa volala po góle krásna strela Hamšíka v prvom polčase.

"Musíte s tým rátať, že takí kvalitní hráči ako Konopľanka, Jarmolenko, Rotaň a ďalší, ktorí sú hráči európskej triedy, si niečo vypracujú. Pritom, čo ten zápas stojí síl, stačí jedno zaváhanie. A oni si vypracovali málo šancí. Na našej strane bola krásna gólová strela Hamšíka, ja som to už videl v bráne a brankár to chytil zázračne. Na tejto úrovni rozhodujú drobnosti. Predstavte si tú koncentráciu hráčov v takto vážnom zápase, keď jedna chyba môže rozhodnúť o bytí a nebytí na niečom, na čo sa všetci tešíme. Takže to bol aj po fyzickej, aj psychickej stránke veľmi náročný zápas," zdupľoval Kozák.

Ako priznal aj Fomenko, v závere jeho tímu došla energia. Aj Kozák si uvedomoval, že slovenský výber v tomto smere v závere dominoval, keďže ušetril sily viacerých opôr, ktoré nenastúpili v sobotu v Španielsku (Martin Škrtel, Juraj Kucka, Viktor Pečovský, Róbert Vittek - pozn.)

"Po fyzickej stránke sme mali navrch. V závere sme prakticky posledných 15 minút mali súpera pod kontrolou. Vytvorili sme si tlak a veľa štandardiek. Mohol tam Mišo Ďuriš dať na úplne voľného Jakubka a boli tam aj ďalšie situácie. Už chýbala taká uvoľnenosť, hoci pred zápasom som hráčov upozorňoval, že nie my sme pod tlakom. Vytvorila sa taká atmosféra, že my musíme vyhrať. Pravda je taká, že to Ukrajina musela vyhrať u nás, keď chcela s nami súperiť o druhé miesto. Im remíza nestačila a nedokázala nás dostať pod tlak, pretože chlapci skutočne ten zápas aj v závere fyzicky obdivuhodne zvládli a absolútne nedovolili súperovi dostať nás pod dlhodobejší tlak. Hoci sme chceli vyhrať, a preto som urobil aj tie striedania. Myslel som, že na Miňa (Stocha - pozn.) uhrá vysoký Jakubko nejakú loptu a Miňo jeden na jedného niečo urobí, lebo už bolo dosť priestoru. Hoci to nevyšlo, záver sme mali pod kontrolou."

Francúzsko je na dosah, Slovensku, ktoré ešte nikdy na finálovom turnaji EURO nehralo, chýba máličko. Z dvoch zápasov treba jeden vyhrať a sen sa stane realitou, Ukrajina už nebude mať reálnu šancu Slovákov vyšachovať. "Máme o tri body viac. Pritom Ukrajina hrá v Macedónsku a doma so Španielskom. My hráme doma s Bieloruskom a v Luxembursku. Keď zoberieme kvality tých tímov, tak jedine výhra tu dávala Ukrajine reálnu šancu," uzavrel Kozák.