Main Content

Čo potrebujeme na postup? Menej ako si myslíte! (postupové alternatívy)

streda, 9. september 2015 10:36 | Autor: Martin Gregor

Čo potrebujeme na postup? Menej ako si myslíte! (postupové alternatívy)
Čo potrebujeme na postup? Menej ako si myslíte! (postupové alternatívy) | zdroj: © TASR

Remíza s Ukrajinou nás výrazne priblížila k historickému postupu na európsky šampionát. Možno sa to pri pohľade na tabuľku našej kvalifikačnej skupiny nezdá, ale na spečatenie postupu potrebujeme naozaj málo. Pozrite si postupové alternatívy!

Keby sme Ukrajinu v utorok porazili mohli by sme konštatovať, že cestujeme na Euro. Remíza je však malou výhrou, pretože šanca, aby nám Euro ušlo je naozaj minimálna.

Pozrime sa najprv na aktuálnu tabuľku a zostávajúci program zápasov.



piatok 9. októbra:
Macedónsko - Ukrajina
SLOVENSKO - Bielorusko
Španielsko - Luxembursko

pondelok 12. októbra:
Bielorusko - Macedónsko
Luxembursko - SLOVENSKO
Ukrajina - Španielsko

Čo nám stačí na postup?

Pre Slovensko existujú dve priame postupové možnosti (plus alternatíva postupu cez baráž, o ktorej ale písať nebudeme). Prvou z nich je udržanie druhej priečky v skupine, druhou byť najlepší v tabuľke tretích tímov kvalifikačných skupín.

Na postup z druhého miesta skupiny stačí ...

Aby sme postúpili z druhého miesta našej kvalifikačnej skupiny stačí vyhrať v jednom zo zostávajúcich zápasov. 9. októbra privítame v Žiline Bielorusko a 12. októbra dohráme kvalifikáciu na pôde Luxemburska. V oboch dueloch budeme výrazní favoriti, no kým od Bieloruska sa dá očakávať odpor, v prípade straty bodov s Luxemburskom by sme museli hovoriť o veľkom futbalovom zázraku na náš účet.

Ak vyhráme aspoň v jednom zo zostávajúcich zápasoch pripíšeme si na konto 3 body a aj za predkoladu, že by Ukrajina porazila v zostávajúcich zápasoch Macedónsko a Španielsko na umiestnenie na druhom mieste jej to stačiť nebude. Obe reprezentácie by totiž mali na konte zhodný počet 22 bodov, lenže Slovensko má s Ukrajinou lepšiu bilanciu vzájomných zápasov (výhra a remíza).

Zároveň platí, že ak by Ukrajina získala v zostávajúcich dvoch zápasoch s Macedónskom a Španielskom len 4 body (výhra a remíza) našim stačí získať už len bod. Ak by Ukrajina v jednom z týchto duelov prehrala, Slováci môžu oba zvyšné zápasy prehrať.

Na priamy postup z tretieho miesta...

Na Euro vo Francúzsku dostane priamu miestenku aj tretí najlepší tím všetkých kvalifikačných skupín. Do tabuľky „tretích“ sa nezarátavajú body získané s posledným tímom skupiny, ktorým je aktuálne v našej C-skupine Macedónsko.

Túto špeciálnu tabuľku priebežne vedie „naša“ Ukrajina s 13 bodmi. Nasleduje Chorvátsko a Maďarsko (po 12 bodov), Albánsko (11) a trojica trojbodových Írsko, Švédsko a Slovinsko.

Dva zápasy pred koncom kvalifikácie existuje pre túto špeciálnu tabuľku ešte množstvo alternatív, pretože tímy, ktoré sa v nej teraz nachádzajú môžu poskočiť vo svojich kvalifikačných skupínách vyššie alebo nižšie a budú nahradené inými reprezentáciami.

Ak by sme však do priebežného poradia zaradili Slovensko naši reprezentanti by mali na prvom mieste priebežne 16 bodov, o štyri viac ako Chorváti a Maďari.

Čítajte tiež: Nepostup Slovenska na Euro? Riadne Sci-fi!