Main Content

Nezastaviteľný expres - športovo nadaný rýchlik Gareth Bale (PROFIL)

nedeľa, 20. september 2015 15:57 | Autor: Dávid Lech

Nezastaviteľný expres - športovo nadaný rýchlik Gareth Bale (PROFIL)
Nezastaviteľný expres - športovo nadaný rýchlik Gareth Bale (PROFIL) | zdroj: © TASR

Z nenápadného futbalistu sa postupom času stala svetová hviezda. Waleský futbalista Gareth Bale to v mladosti nemal vôbec ľahké, no napriek tomu sa dokázal vypracovať v jedného z najlepších futbalistov súčasnosti. Čo stojí za jeho úspechom? Neustála túžba sa zlepšovať a obrovská nezlomnosť spojená s vytrvalosťou.

Celým menom Gareth Frank Bale sa narodil 16. júla 1989 otcovi Frankovi a mame Debbie. Začal navštevovať Whitchurch High School v rodnom Cardiffe a k futbalu sa dostal neskôr než väčšina súčasných svetových hviezd. Do lopty začal s väčším záujmom kopať prvýkrát ako 9-ročný, no popri futbale sa venoval taktiež rugby, hokeju a atletike. S veľkou obľubou taktiež hrával tenis.

Od malička obdivoval hru ikony Manchestru United Ryana Giggsa a v štrnástich rokoch dokázal odbehnúť sto metrov za 11,4 sekundy, čo bol vskutku obdivuhodný výkon. Na zdokonalení jeho zručností začal pracovať s učiteľom telesnej východy, ktorý jeho fyzickú pripravenosť pre futbal priviedol takmer k dokonalosti. Taktiež mu bola v škole zakazovaná práca s loptou pomocou ľavej nohy, ktorá bola jeho silnejšou pri hre. V škole tak Bale mohol hrať futbal výhrade pravačkou a len na jeden dotyk. O jeho športových začiatkoch sa vyjadril aj jeho spomínaný učiteľ telesnej výchovy: „Gareth má prudké odhodlanie uspieť a má charakter a vlastnosti na dosiahnutie svojich osobných cieľov. Je jeden z najviac nesebeckých jednotlivcov, ktorých som mal tú česť vzdelávať.

V jeho šestnástich rokoch sa výraznou mierou podpísal pod víťazstvo tímu Cardiff U18 na Vale senior Cup, kde exceloval. Vďaka pravidelnej návšteve posilňovne a atletickej postave s explozívnou rýchlosťou bol pre mnoho klubov veľkým lákadlom.

Do profesionálneho futbalu sa dostal ako 16-ročný, keď vo veku 16 rokov a 275 dní debutoval v tíme Southamptonu na poste ľavého obrancu. V tíme bol vnímaný taktiež ako špecialista na priame kopy. V decembri 2006 získal BBC Wales Young Sports Personality of the Year pre mladú športovú osobnosť roka vo Walese. Počas dvoch sezón strávených v anglickom klube napokon odohral 45 zápasov, v ktorých z postup obrancu strelil slušných 5 gólov.

1. júla 2007 sa za 14,70 miliónov eur stal posilou Tottenhamu Hotspur, kde sa okamžite zaradil medzi najlepších hráčov klubu. V roku 2007 získal taktiež ocenenie pre najlepšieho mladého hráča roka. Po príchode Harryho Redknappa ku „kohútom“ Bale zmenil post, z ľavého obrancu dostal ofenzívnejšiu rolu na krídle v strede poľa a výrazne herne i výkonnostne porástol.

Často ho v rozlete brzdili zranenia. V sezóne 2008/2009 dokonca nepatril medzi členov základnej zostavy, no ani to ho nezlomilo a pokračoval v tvrdej práci, ktorá sa vyplatila. Po zranení sa dostal do formy a ročník 2009/2010 si získal miesto v základnej zostave Tottenhamu. To už dávno zarezával v národnom tíme Walesu, kde sa prvýkrát objavil v sezóne 2005/2006 a doposiaľ je najväčšou hviezdou waleského národného tímu.

20. októbra 2010 strelil Bale prvý hattrick na San Sire v zápase proti Interu Milano. A aj vďaka tomu, že sa rozhodol zo životosprávy úplne vylúčiť alkohol a v kaviarňach či oslavách popíja len chladenú minerálku, jeho výkonnosť šla každým rokom vyššie a vyššie. V novembri 2010 po zápase v Lige majstrov okomentoval výkony Balea spoluhráč Rafael Van der Vaart, ktorý sa nechal počuť: „Každý sa ho bojí. Maicon je jedným z najlepších obrancov sveta a Bale „ho zabil.“

O rok neskôr sa na jeho adresu v superlatívoch začal vyjadrovať aj tréner Harry Redknapp, ktorý po zápase s Norwichom, v ktorom strelil Bale dva góly povedal pred médiami toto vyhlásenie: „Ak ho predáme, budú to len kluby Barcelona, Manchester City alebo Real Madrid, ktoré ho budú schopné zaplatiť. Je to úžasný hráč. Má všetko, nemá žiadnu slabinu. Dokáže hlavičkovať, je silný ako býk, skvelo beží, strieľa a dribluje. Najdôležitejšie zo všetkého je, že je to skvelý chlapec.

V sezóne 2012/2013 si zmenil číslo dresu. Z trojky prešiel na jedenástku, keďže sa už natrvalo presunul na pozíciu v strede poľa a v tíme mal ofenzívnejšie úlohy, čo sa hneď odrazilo na jeho štatistikách. V 33 stretnutiach Premier League strelil parádnych 21 gólov, v Premier League bol dovedna vyhlásený za hráča mesiaca viackrát ako jeho hrdina a krajan Ryan Giggs, prebojoval sa do najlepšej jedenástky sezóny a bol taktiež vyhlásený za najlepšieho mladého hráča súťaže, čo presvedčilo predstaviteľov Realu Madrid, aby ho priviedli do Španielska za astronomické odstupné vo výške 94 miliónov eur. Niektoré zdroje dokonca uvádzali prestupovú čiastku 100 miliónov €.

Vo svete futbalu sa začali ozývať hlasy, že Bale po jednej vydarenej sezóne nie je hodný obrovskej prestupovej čiastky, no postupom času waleský futbalista umlčal všetkých kritikov. S Realom Madrid získal v sezóne 2013/2014 titul v Lige majstrov a taktiež s „bielym baletom“ opanoval Copa del Rey. O rok neskôr sa radoval z víťazstva na majstrovstvách sveta klubov i zisku Superpohára UEFA.

Čoraz viac sa hovorí o tom, že sa približuje kvalitám spoluhráča Cristiana Ronalda, rýchlosťou udivuje celý futbalový svet, pravidelne strieľa góly, spoluhráčov zásobuje vynikajúcimi prihrávkami, je skvelým exekútorom priamych kopov, vyniká v súbojoch jeden na jedného a jeho kvality uznáva množstvo futbalových osobností. Bývalý hráč Liverpoolu Mark Lawrenson sa na adresu šikovného futbalistu vyjadril takto: „Čo robí Garetha Balea špeciálnym? Jednoduchosť. Je to jeden z najrýchlejších futbalistov, ktorých som kedy videl. Má skvelú schopnosť využívať svoju techniku vo vysokej rýchlosti.“ Za všetko hovorí aj komentár Baleovho protihráča, niekdajšieho stopéra Manchestru City Micaha Richardsa, ktorý hru mladého Walesana okomentoval svojsky: „Roztrhal ma na kúsky. Proste sa nezastavil. To je smiešne.“ Presne taký Gareth Bale je. Je hráčom, ktorý sa nezastaví pred ničím, je veľmi málo hráčov, ktorí by ho dokázali zastaviť v rozlete. Bale je doslova futbalovou značkou, ktorá je prísľubom svetovej extratriedy.

Za všetko hovorí ešte jedno vyhlásenie kouča Harryho Redknappa, ktorý počas pôsobenia v Tottenhame nešetril chválami na adresu svojho zverenca: „Je úžasný, úžasný talent a on je po Ronaldovi a Messim najlepším svetovým hráčom. Stáva sa lepším a lepším. Je skoro neubrániteľný, ak hrá svoju hru. Je to skutočne svetový hráč. Nie je tím, kde by nemohol hrať. On by mohol zlepšiť akýkoľvek klub.“ Real Madrid po jeho príchode skutočne nabral na kvalite a po Ronaldovi či ďalších hviezdach v kádri sa môže pýšiť ďalším futbalovým diamantom – Garethom Baleom.